שתי הלכות ביום
  • he
  • אודות
  • צור קשר
  •  
  • דף הבית
  • הצטרפות למסלולים במייל
  • ארכיון / לימוד יומי
  • תאום חברותא
  • עשה לך רב
  • תרומות הנצחות והקדשות
  • משניות לעילוי נשמה
  • טוב להודות
  • דף הבית
  • הצטרפות למסלולים במייל
  • ארכיון / לימוד יומי
  • תאום חברותא
  • עשה לך רב
  • תרומות הנצחות והקדשות
  • משניות לעילוי נשמה
  • טוב להודות

סיון

במעגל השנה

שאלה: האם יש חיוב לאכול בשר בסעודת פורים, או שאפשר לצאת לידי חובה גם בארוחה חלבית?
תשובה: חובה לאכול בשר דוקא
שאלה: לאחר חנוכה נשאר שמן בכוסיות של החנוכיה, האם מותר להעביר את השמן לכוסית שמן גדולה יותר, ולהדליקה באור יום, באופן שלא נהנה מהאור?
תשובה: מותר.
שאלה: רציתי לידע אם יש מקור ליתן להלידים מתנות לחנוכה?
תשובה: בספר מועד לכל חי (מהגר"ח פלאג'י זצ"ל) כותב שלמנהג לתת דמי חנוכה לילדים יש טעם ע"פ תורת הסוד. (מלבד זה גם לפי פשוטם של דברים, מכיון שימי החנוכה הם ימי שמחה, יש בזה בודאי תוספת שמחה, וחיבוב המצוות על הילדים.)
שאלה: האם מותר לללכת לשיעור מוזיקה ביום שני אור לעשרה בטבת?ומה אם סתם לשמוע מוזיקה?
תשובה: מותר ללכת לשיעור מוסיקה, אם לא מתכוונים לשם הנאה, אבל אין מן הראוי לשמוע סתם מוסיקה.
שאלה: אנו נוהגים כל שנה לאחר הדלקת נרות חנוכה להדליק מוזיקה ולשיר ולרקוד, השנה רעייתי בתוך שנת האבל על אביה ז"ל [השלושים כבר עברו], האם כולנו צריכים להמנע מלהדליק מוזיקה?
תשובה: בשעת המוזיקה והריקודים על האבלה לצאת לחדר אחר. (ואף אם היא שומעת משם אין איסור בדבר.)
שאלה: בעניין סדר נענועי הלולב – אין לי מסורת ברורה מבית אבא, אני אשכנזי המתפלל בנוסח ספרד. האם להקיף דרך ימין, מזרח, דרום, מערב צפון, כדברי השו"ע, או כמובא בשם האר"י? ב. וכשכתוב בשו"ע להתחיל ממזרח, האם הכוונה לצד מזרח, או לכיון ירושלים?
תשובה: כמנהג הציבור בו אתה מתפלל. (אם אין שם מנהג ברור, כדברי השו"ע.) ב. לכיוון ירושלם.
שאלה: כשמשתחוים בתפילת עלינו לשבח, בר"ה וביו"כ – מה המילים שנוהגים לומר? האם עד "ועל כן נקווה"?
תשובה: עד על כן נקוה.
תשובה: האם רשימת התרופות הכשרות לפסח מתייחסת גם לכשרות כללית, או רק לכך שאין בזה חמץ. במילים אחרות – האם כל תרופה הכלולה ברשימה זאת ניתנת לשימוש ללא כל חשש?
תשובה: רשימת התרופות לפסח הינה רק בקשר לחמץ, ואין בה עדות כלל על כשרות התרופות לשאר ימות השנה, אלא שהמנהג הנפוץ להקל בנושא התרופות, ולסמוך על דעת המקילים בענין תרופות שיש בהם תערובת איסור במקום חולי, (מכיון שהתרופה מרה, ואינה כדרך אכילה וכו'), ורק לגבי פסח נהגו להחמיר, אמנם בתרופה מתוקה, הנושא חמור יותר. מידע ספיצפי על כל תרופה, אפשר לקבל בטלפון במשרדי ועד הכשרות של העידה החרדית.
שאלה: האם רשימת התרופות הכשרות לפסח מתייחסת גם לכשרות כללית, או רק לכך שאין בזה חמץ. במילים אחרות – האם כל תרופה הכלולה ברשימה זאת ניתנת לשימוש ללא כל חשש?
תשובה: רשימת התרופות לפסח הינה רק בקשר לחמץ, ואין בה עדות כלל על כשרות התרופות לשאר ימות השנה, אלא שהמנהג הנפוץ להקל בנושא התרופות, ולסמוך על דעת המקילים בענין תרופות שיש בהם תערובת איסור במקום חולי, (מכיון שהתרופה מרה, ואינה כדרך אכילה וכו'), ורק לגבי פסח נהגו להחמיר, אמנם בתרופה מתוקה, הנושא חמור יותר. מידע ספיצפי על כל תרופה, אפשר לקבל בטלפון במשרדי ועד הכשרות של העידה החרדית.
שאלה : האם מותר לטוס בתשעה באב אחרי חצות היום כשהענין לצורך פרנסה ואין זמן אחר?
תשובה: מותר לטוס. [רק שצריך ליזהר לא להסיח דעת מהאבלות].
שאלה: האם מותר ללכת בספירת העומר לשיעורי התעמלות מסוג ארובי שמושמעים בהם שירים, אך עיקר הכוונה זה הבריאות (הגוף והנפש) ולא שמיעת המוזיקה?
תשובה: אם אין הנאה מהמוזיקה, ומטרתה רק לתת קצב הדבר מותר.
שאלה :האם מותר לחרוז בתשעת הימים? והאם יש הבדל בין עשיית תיקונים בלבד ליצירת תכשיט חדש?
תשובה:מותר לתקן תכשיט ישן, אבל לא לעשות תכשיט חדש.
שאלה : 1. באיזה מקרים מותר להתרחץ בתשעת הימים, ובאיזה אופן? 2. אני רגילה לעשות התעמלות לצורך בריאות והרזיה, בימים אלו אני לא הולכת לשיעורי התעמלות כי הם עם מוזיקה, האם מותר לי במקום זה לעשות הליכות מהירות אפילו שזה יגרום לזעה מרובה, ואם כן, האם מותר אח"כ להתקלח? או שעדיף להמנע?
תשובה: 1. כשמזיעים מאוד והדבר גורם לצער גדול מותר לרחוץ את המינימום הנצרך, ואם צריך אפשר לרחוץ את כל הגוף, רק לשנות מאופן הרחיצה הרגיל ולא לרחוץ את כל הגוף ביחד. יש לרחוץ במים קרים (או חמים מעט, באופן שאין החום מוסיף הנאה) ובלי סבון, ואם יש הכרח אפשר עם מעט סבון. 2. מותר לעשות הליכה, גם אם הדבר יגרום לרחיצה בהכרח.
שאלה : רציתי לשאול האם מותר בתשעת הימים להזמין מוצרים שיגיעו רק אחרי כמה שבועות, כלומר, האם יש איסור בעצם ההזמנה?
תשובה: "משנכנס אב ממעטים במשא ומתן", והזמנת המוצרים הינה בכלל משא ומתן שיש למעט בו. ולמעשה התבאר בפוסקים [תקנ"א ב'] שאין לקנות כלל דברים שאינם אלא לשמחה והרוחה בעלמא ואינם דברים הכרחיים [אלא אם כן יש מבצע עכשיו שלא יהיה אח"כ, שאז מותר מדין 'דבר האבד'], ובשאר הדברים יש למעט בקנייתם.
שאלה : אני שוחה בבריכה 4 ק"מ ביום כבר קרוב לשנה. היו לי בעיות בריאות שנפטרו בעזרת השחייה. ההתמדה חשובה מאוד לכושר הגופני. האם מותר לי לשחות בתשעת הימים לשם בריאות וכושר?
תשובה: מעיקר הדין רחיצה שמטרתה לרפואה, מותרת (שלא לשם כוונת הנאה, ובמינימום המוכרח), רק שצריך להיזהר מאוד מחילול ה', דהיינו שלא לשחות בפני אנשים הרחוקים משמירת תו"מ, שייראה להם שאנו מזלזלים באבלות תשעת הימים.
שאלה : האם מותר בבין המצרים לשמוע / להשמיע שירים בהמתנה של מרכזיה טלפונית?
תשובה: אין איסור לשמוע שירים מהמרכזיה, משום שאין מתכוונים לשמחה. אולם טוב יעשו המשמיעים אם יבטלו את השירים לימי האבלות.
שאלה : האם האיסור על לבישת בגדים מכובסים בתשעת הימים חל גם על נשים, שעניין האסתטיקה והניקיון חשוב להן מאוד?
תשובה: האיסור הוא גם על נשים. אפשר ללבוש כל בגד קצת זמן קודם ראש חודש אב, כך שלא יהיה כל כך הנאה מלבישתו בעודו מכובס, ובאופו כזה אפשר להכין הרבה בגדים לכל תשעת הימים. בבגים הצמודים לגוף כגרבים וכדומה, המנהג להקל ולהחליפם כפי הצורך, למרות שהם מכובסים.
שאלה : האם מותר ללכת לראיון עבודה בימים אלו, כאשר אם נדחה את הראיון לעוד שלושה שבועות תבוטל אפשרות העבודה? והאם כדאי להמשיך לחפש בימים אלו עבודה כשרוב הסיכויים שזמני הראיונות, במידה ויהיו, יהיו בימים אלו של בין בין המצרים?
תשובה: מותר לחפש עבודה ולהתראיין בימים אלו. כדאי (במידת והדבר מתאפשר) שהראיונות יהיו קודם ראש אב.
שאלה : אני בתהליך של מיחזור משכנתא ואנו נכנסים היום לימי בין המצרים, וכיוון שהריביות משתנות כל הזמן, מה עלי לעשות? האם אני יכולה לחתום על מסמכים ולקבע את הריבית?
תשובה: הדבר מותר. (כדאי לגמור עם ההליכים קודם ר"ח אב.)
שאלה : האם מותר וראוי לסדר את סדר היום כך שרובו של הצום (י"ז בתמוז) יעבור בשינה, כיוון שקשה לי מאוד במהלך הצום.
תשובה: בודאי שמותר וראוי, ורחמנא לבא בעי.
שאלה : יש לי תינוק בן שנתיים שאמור לעבור ניתוח קל. האם עדיף לא לעשות את הניתוח בשלושת השבועות או בתשעת הימים?
תשובה: אם הניתוח דחוף, בודאי שאין להמתין. אולם אם אין הניתוח דחוף, כדאי להמתין לאחר ט' באב, ולפחות לא לעשותו בתשעת הימים.
שאלה: במפעל שבו אני עובד ישנה חנוכיה על גג בנין שכל אחד יכול לראות אותה, הן מבחוץ והן מבפנים. השאלות הן: א. האם אני מחוייב בברכות הדלקת החנוכיה (חנוכיה חשמלית)? ב. מאיזה צד להדליק את הנר הראשון, מצד פנים המפעל או מצד הכביש שעובר ליד המפעל?

תשובה: אין לברך על ההדלקה. יש מנהגים שונים בהדלקת הנרות, יש הנוהגים להדליק ביום הראשון בנר הימני ביותר (לכיוון פני המדליק) וביום השני להוסיף עוד נר לשמאלו, וכדעת השלחן ערוך, ויש הנוהגים להתחיל בנר השמאלי ולמחרת להוסיף נר ימיני יותר וכן הלאה, וכמנהגך בבית כן עשה כאן. (דהיינו שאם אתה רגיל להתחיל בימני התחל גם כאן בימני שמול פניך).

שאלה: האם מותר בתשעת הימים לנקות דירה חדשה שעדיין לא גרים בה, כדי שלאחר תשעה באב תהיה אפשרות להיכנס לגור בה?

תשובה:מותר לנקות את הדירה ולסדרה בתשעת הימים. [אולם אם ניתן לעשות את כל זה לאחר תשעה באב בלא עיכוב, מן הראוי להמתין לאחר מכן.]

שאלה: מאיזה גיל יש לחנך ילדים לדיני תשעת הימים בנושא רחצה וכו'

תשובה: ילד עד שנה קודם הבר מצוה [ובמקום הצורך אף אח"כ] יכול להתרחץ כשמזיע. אולם להתרחץ לשם תענוג בלבד – יש לחנך את הילדים מגיל שמבינים את ענין החרבן ויודעים להתאבל על ירושלים. לגבי כביסה עבור קטנים, לילדים עד גיל שנתים שלש מותר לכבס כפי הצורך [ובמקום הצורך עד גיל חמש.] כל זמן שלא הגיע שבוע שחל בו תשעה באב [דהיינו עד שבת], ניתן להקל במקום הצורך בכביסה עבור כל קטנים. לגבי הלבשת בגד מכובס לקטן, יש להחמיר ממתי שיודע להתאבל על ירושלים. לגבי בשר ויין מחמירים בכל קטן, אא"כ עד שנתיים שלש שזקוק לכך לבריאותו. [ויש המקילים בבשר עוף עד גיל תשע].

שאלה: מי שנמצא במלון בחו"ל ומגישים לו ע"י גוי קנקן עם מים חמים, האם הוא יכול להשתמש במים אלו להכנת קפה? והאם הדין שונה אם מגישים לו בשבת קפה מוכן (שהוכן ע"י גוי)?

תשובה:א. ביום חול מותר להשתמש במים החמים. ב. בשבת, הדבר תלוי אם חימם הגוי עבור יהודי או לא, אם הגוי חימם במיוחד עבור הישראל [כגון שרוב האורחים הם יהודים] אסור להשתמש בהם, אולם אם לא עשה מלאכת איסור עבור ישראל [כגון שרוב האורחים גוים ולא הרבה את כמות המים עבור היהודים, או שחימם גם עבור עצמו] מותר להשתמש במים.

שאלה: האם יש בעיה הלכתית לקיים ראיון עבודה בתשעת הימים?

תשובה: אין בכך בעיה הלכתית.

שאלה: האם מותר לכתחילה ללכת לשחיה בבריכה בשלושת השבועות (כלומר, עד ר"ח אב, כמובן)? ובפרט למי שהולך כמעט כל שבוע כסדר כבר כמה חודשים.

תשובה: מותר ללכת לבריכה עד ר"ח אב. [אלא שיש ליזהר בתקופה זו יותר מבכל השנה, מכל דבר שיש בו חשש סכנה.]

שאלה: האם מותר לתפור בתשעת הימים?

תשובה: אסור בתשעת הימים לתפור או לתקן בגדים חדשים, אבל לתקן בגדים ישנים מותר.

שאלה: האם מותר להדליק נר שכבה, מהשמש?

תשובה: השמש נחשב נר של חול, ומותר להדליק ממנו.

 

שאלה: האם עדיף להדליק בשמן זית כתית ולא בשמן למאור?

תשובה: מרן הגרי"ש אלישיב זצ""ל הורה שמהודר יותר להדליק בשמן זית הראוי לאכילה, משום שהוא דומה יותר לשמן שהיה במקדש. (מלבד זה השמן למאור עשוי כנראה בחלקו הגדול מגרעיני הזית, ואינו דומה לשמן שבמקדש).

שאלה: שמענו על סגולה לטיפול בשושנה ברגל מריחת שמן שנותר מנרות חנוכה. האם הדבר מותר?

תשובה: מהשמן שנותר בחנוכיה – בודאי שאסור לעשות כך, אולי הסגולה היא לעשות כך מהשמן שנותר בבקבוק בו השתמשו לנרות החנוכה. (ואם התנו מראש שאין מיחדים למצוה רק שמן כשיעור הנצרך להדלקה עד חצי שעה לאחר צאת הכוכבים, והנר אכן דלק עד אז, מותר להשתמש בנותר). 

שאלה: האם יש חיוב לעשות מכירת חמץ במקום העבודה (שולחן עבודה, מגירות וקצת כלים שיש בעבודה)?

תשובה: ראוי לבדוק את מקום העבודה, ולראות שלא נשאר שם חמץ. [פירורים פחות מכזית המלוכלכים קצת, אין חובה לבערם מעיקר הדין], אם קשה לנקות ולבדוק יש למכור את החמץ ששם.

שאלה: האם מותר להסתפר בחול המועד? ומה בענין הסרת שיער הגוף בחול המועד?

תשובה: תספורת אסורה, הסרת שיער מותרת.

שאלה: האם מותר להשתמש בפסח בכלים חד פעמיים מקרטון מצופה?

 

תשובה: מהדרים לכתחילה להצריך הכשר, מחשש עמילן המרוח על הכלים. (למרות שמסתבר שמעיקר הדין אין לחשוש, משום שטעם העמילן כבר נפגם.)

שאלה: האם יש ענין ללבוש בגדים מכובדים באיסרו חג?

תשובה: לא. יש ענין רק לכבדו בסעודה.  

שאלה: האם מותר לאכול קטשופ ללא הכשר לפסח, שעבר עליו החג?

תשובה: ע""פ המידע שנמסר ע""י ""ועד הכשרות של העדה החרדית"" אין בקטשופ חמץ, ורק תערובת קטניות, ועל כן מותר לאכלו לאחר הפסח ללא חשש.

שאלה: מה החשש באכילת מצה שרויה בפסח?

תשובה: מעיקר הדין ודאי שאין חשש, אולם יש שמנהג אבותיהם בידם (בעיקר בקהילות החסידים) לחשוש לקמח העובר באויר לחדר האריזה, ונמצא על המצות, ובבואו במגע עם מים – מחמיץ. (כמו כן חששו במצות יד, שמא לא נילוש הבצק היטב, ויש שם קמח שלא נילוש, שכשיבוא במגע עם מים יחמיץ).  

שאלה: כיצד מנקים מקלדת של מחשב, כשברור לי שיש מתחת למקשים פירורי חמץ?

תשובה: פירורים מלוכלכים קצת, שאין אדם אוכלם, או שנמצאים במקלדת, אין צריך לנקותם. [כמובן שכל זה על פי הדין, אלא שישראל קדושים המהדרים במצוות נהגו לנקות הרבה יותר מהמחויב, אולם חובה הלכתית אין בזה, וכנ”"ל].  

שאלה: יש לנו מכשיר לטיהור מים "תמי 4", המכשיר מחובר לצינור המים ומשמש לשתיה קרה או חמה ועומד על השיש במטבח. המכשיר עשוי מקשה אחת, מלבד מגירה קטנה שמשמשת אגירה לשאריות מים ומנוקה אחת ליום. האם הוא צריך הכשרה לפסח? כיצד להכשירו חוץ מניקיון יסודי רציני?

תשובה: יש לערות מים רותחים על הצינורית שבה יוצאים המים הרותחים, ועל מקום העמדת הכוסות, ומסביבן. [הנ”"ל הינו באופן שניתז עליו לפעמים מהמאכלים במטבח, אם לעולם לא ניתז, די בניקוי היטב].  

שאלה: האם יש בעיה במכירת חמץ לשני רבנים?

תשובה: אין בעיה.

שאלה: האם צריך הכשר מיוחד למוצרי איפור לפסח?

תשובה: מוצרי איפור הנספגים בגוף, יש הידור שיהיו כשרים לפסח.  

שאלה: האם אפשר לבקש מילדים לפני גיל בר מצווה לעזור לנו בבדיקת חמץ?

תשובה: מותר, אולם לכתחילה ראוי שהבדיקה תיעשה דוקא ע""י גדול.

שאלה: האם ניתן לחתום על חוזה לרכישת דירה וקניית דירה בימי ספירת העומר?

תשובה: מותר לחתום, (ואין שום חשש בדבר).  

שאלה: האם מותר לנשים לכבס במכונת כביסה בראש חודש? והאם מותר לקפל כביסה וכדומה?

תשובה: כל אשה צריכה לקבל על עצמה מלאכה מסוימת שאותה לא תעשה בראש חודש, אלא אם כן יש לה מנהג אבות אחר. שאר המלאכות מותרות.    

שאלה: האם יש בעיה לשלוח לפאנית פאה לצביעה וחפיפה בימי ספירת העומר?

תשובה: מותר.

שאלה: יש לי אפשרות להשיג כרטיסי טיסה בזול לחו""ל בזמן ספירת העומר, לפני ל""ג בעומר, רציתי לדעת מה מותר ומה אסור לעשות בספירת העומר בקשר לחו""ל, מבחינת קניות וטיולים.

תשובה: אין הגבלה, והכל מותר. רק שיש להזהר ביותר מסכנות. וכן אין לקנות דברים שצריך לומר עליהם ברכת שהחיינו.    

שאלה: מה דין בנות לא נשואות לגבי התרת נדרים?

תשובה: בנות לא נשואות סומכות בהתרת נדרים על אמירת כל נדרי. [וראוי שידעו את פירוש הדברים, ויגמרו בלבם להתחרט על העבר אם נדרו, ולקבל לעתיד לבטל את כל נדריהם, ובעיקר שכל קבלות וכדו' לא יהיו בתורת נדר.] וגם רוב הנשים הנשואות סומכות על כך.

שאלה: 'מחצית השקל' שנותנים בערב פורים, האם אפשר להעביר לנזקק, לאברך, או רק למוסדות תורה?

תשובה: אפשר לכל מטרת צדקה  

שאלה: שכרנו דירה לפי תאריך לועזי, וגילינו כעת שהתאריך "נופל" על תשעת הימים. האם אנחנו צריכים להקדים את המועד או לאחרו על מנת שלא להכנס לדירה בתשעת הימים?

תשובה: אם שייך להקדים או לאחר, בודאי שנכון לעשות כך, אולם אם הדבר כרוך בהפסד ממוני מותר לעבור בתשעת הימים.

 

 « לחזרה לדף מעגל השנה  

 « לחזרה לדף עשה לך רב  

לוח הקדשות והנצחות

מרץ 2021
אדר / ניסן התשפא

< >
אבגדהוז
1
יז
2
יח
3
יט
4
כ
5
כא
6
כב
7
כג
8
כד
9
כה
10
כו
11
כז
12
כח
13
כט
14
א
15
ב
16
ג
17
ד
18
ה
19
ו
20
ז
21
ח
22
ט
23
י
24
יא
25
יב
26
יג
27
יד
28
טו
29
טז
30
יז
31
יח
מדורי הלימוד התפוסים להקדשות ביום זה

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

לחץ על היום הרצוי כדי לראות אילו מדורים תפוסים. באם היום שרצית תפוס יש ליצור קשר עם המשרד בטל: 0765-404-360 לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר במייל: donations@2halachot.org
מה השעה עכשיו ב...
GMTVancouverSan FranciscoSeattle
Los AngelesDenverMexico CityHouston
MinneapolisNew OrleansChicagoMontgomery
IndianapolisAtlantaDetroitMiami
Washington DCPhiladelphiaNew YorkMontreal
BostonBuenos AiresSao PauloRio De Janeiro
LisbonDublinLondonMadrid
BarcelonaParisBrusselsAmsterdam
FrankfurtRomeBerlinPrague
ViennaStockholmAthensHelsinki
MinskIstanbulCairoJerusalem
BeirutMoscowBaghdadDubai
BangkokJakartaHong KongBeijing
ShanghaiSeoulTokyoMelbourne
SydneyBrisbaneVladivostokKamchatka
יש לך שאלה הלכתית ? - לחץ כאן לשליחת שאלה לרב בכל נושא - ותקבל מענה בהקדם !!
כל הזכויות שמורות לארגון "שתי הלכות ביום" ©
כניסה לרכישה חודשית קבועה עפ"י הנלמד בפרוייקט המשניות המבוארות


אני מעוניין לרכוש את החוברות הבאות:



X
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס