שתי הלכות ביום
  • he
  • אודות
  • צור קשר
  •  
  • דף הבית
  • הצטרפות למסלולים במייל
  • ארכיון / לימוד יומי
  • תאום חברותא
  • עשה לך רב
  • תרומות הנצחות והקדשות
  • משניות לעילוי נשמה
  • טוב להודות
  • דף הבית
  • הצטרפות למסלולים במייל
  • ארכיון / לימוד יומי
  • תאום חברותא
  • עשה לך רב
  • תרומות הנצחות והקדשות
  • משניות לעילוי נשמה
  • טוב להודות

שמירת הלשון

שמירת הלשון

שאלה: האם זה נכון שאסור לאדם לדבר לשה"ר על עצמו?
תשובה: מותר לאדם לדבר לשון הרע על עצמו, אולם מקובל בשם החפץ חיים שאם אין השומעים יודעים שהוא מדבר על עצמו הדבר אסור, משום מראית העין. (שנראה לאנשים שהוא מדבר לשה"ר, והדבר יכול לגרום לזלזול באיסור.)
שאלה: למדנו על הביטוי "מי היה מאמין שפלוני יצליח כל כך", שהוא אסור מצד לשון הרע. יש לי תלמידה שלא השקיעה עד עכשיו בלימודים וכמובן הציונים במבחנים היו בהתאם. לאחר החופש חזרה התלמידה בגישה שונה והצליחה במבחן. האם בכך שאני אומר עליה בפני המחנכת שלא האמנתי שהיא תצליח זהו אבק לשון הרע? המטרה שלי לתת לה חיזוק להצלחתה ולהמשך הדרך. מה ההלכה בכך?
תשובה: אם המחנכת ידעה את מצבה הקודם, כך שהיא לא התגנתה בעיניה כעת מדיבורים אלו, מותר לומר כך.
שאלה: עובד נוסף בצוות שלי אינו עושה את עבודתו, וכתוצאה מכך כל העבודה מוטלת עלי, האם מותר לי לומר לבוס שלנו שהוא לא עושה את עבודתו? ו/או לרמוז לו שהעומס המוטל עלי לא הגיוני והוא יבין לבד שהקולגה שלי חולם רוב היום? (הוא עלול לפטר אותו בגלל זה)
תשובה: אם ביכולתך לשוחח עם העובד השני ולהסביר לו את המצב וכו' עליך לעשות כן. אם נראה שאין סיכוי שזה יעזור, מותר לך לרמוז למעביד על כך, ואם לא יעזור ברמיזה – אף לומר מפורשות. (כל זה בתנאי שהמעביד לא ינשל אותו מזכויות המגיעות על פי הדין).
שאלה: האם יש איסור רכילות בכך ש-ד' סיפר ל-ג' ש-ב' אמר לו משהו על א' (לא דבר רע, אלא מידע סתמי).
תשובה: אם השומע אינו קשור למידע, ואין מתעורר לו שום הקפדה וכו' בגלל מה שמספרים לו, אין בכך משום רכילות.
שאלה : כעסתי על חברתי ושיתפתי את בעלי בסיפור המעשה, האם נהגתי נכון? האם זה לשון הרע?
תשובה: אם הסיפור הוא ללא תועלת, יש בו משום לשון הרע. (ולתועלת לפעמים מותר לספר, רק שיש בדבר הרבה פרטים שא"א לפרטם כאן).
שאלה : האם מותר לומר על אדם מישראל שעזב את הדת. כשזה משהו שהרבה אנשים כבר יודעים עליו?
<span style="color: #ff6600;">תשובה</span>: אם הדבר מפורסם לכל אין איסור בדבר.
שאלה : האם מותר לומר על אישה שהולכת שלא בצניעות?
תשובה: אם היא עושה את זה בפהרסיא בלי להתבייש ר"ל, אין איסור לספר את זה, רק שלא להוסיף מלות גנאי.
שאלה : האם כששואלים אותי על בעל מקצוע, כגון על מטפלת, אני צריכה לשקר כדי לומר שהכל מצויין או שמותר לי לציין גם את המגרעות?
תשובה: כשמישהו מברר על בעל מקצוע, חובה לומר לו את כל האמת עליו [כמובן מה שידוע באמת, ולא מה שנדמה שאולי], כי זכותו לקבל את כל המידע ולהחליט אם זה מתאים לא, ואסור להכשילו בעיצה שאינה הוגנת.
שאלה : לעתים מדברים לשון הרע בבית הורי, מה עלי לעשות?
תשובה: כדאי להשתדל להסיט את נושא השיחה. אם אי אפשר, צריך להיזהר לא להראות כאילו אתה מקבל את הלשון הרע. אין להוכיח את ההורים בצורה ישירה, אם אפשר יש לומר למשל: "אולי לא כדאי לדבר על אנשים" וכדומה.
שאלה: ראיתי בן אדם שעושה מעשה לא טוב האם מותר לי לשאול את שמו, ללא תועלת?
תשובה: מותר לשאול. [כי אין כאן סוד, והדבר גלוי וידוע לכל].
שאלה : אני מכירה משפחה שיש להם בן שסובל ממחלת נפש, ויש להם בת מוצלחת בשידוכים. האם עלי לספר זאת כאשר שואלים אותי על המשפחה? והאם עלי לספר זאת גם אם לא שואלים?
תשובה: אם שואלים אתכם על מצב הבריאות במשפחה, בודאי שמותר וחובה לספר את הדבר. אולם אם לא שואלים אתכם, אין להתערב ולספר.
שאלה: בימינו הרי כל הדברים מתפרסמים ברגע באינטרנט/בעיתון להרבה יותר מ-3 אנשים ומסתמא יש לפחות 3 שאינם יראי שמיים שנחשפים לדברים ויפרסמו אותם. אם כן, ההיתר הזה של 'בפני שלשה' יוביל לכך שתמיד מותר לדבר על כולם ועל הכל ובכל מקום כי הדברים מפורסמים בעל הערים (ואפילו הארצות)…האם אכן כך הם פני הדברים?

תשובה: לשמחתנו עדיין לא הגענו למצב שכל לשון הרע מתפרסם בתקשורת, ונקוה שלעולם לא נגיע לכך. לגבי דברים שכבר התפרסמו הדין הוא כדלהלן: 1. אם הדבר התפרסם ונודע לכל, מותר לספרו, בתנאי שיתקיימו התנאים דלהלן: א. לא להוסיף פרשנות ומילות גנאי על הנושא. ב. שלא תהיה כוונת המספר לפרסם את הדבר יותר ולהזיק למי שמספרים עליו. 2. אם הדבר לא נודע לכל, אין לספרו.

שאלה: אני הולכת לשיעור התעמלות מיוחד שעוזר לבריאותי. המורה אמנם חרדית, אבל היא מדברת לשון הרע. בדרך כלל זה על אנשים שאינני מכירה, אבל לפעמים אני מכירה, אבל אני לא מקבלת את הדברים בליבי. האם מותר לי ללכת לשם?

תשובה: אם ברור לך שתשמעי לשון הרע בכל פעם שאת הולכת, אסור לך ללכת אליה, אולם אם אין הדבר ודאי, ויתכן שתוכלי להסיט את נושא השיחה – את יכולה ללכת, רק להשתדל בכל יכולתך להסיט את נושא השיחה.

שאלה: האם מותר לדבר לשון הרע על מישהו שזהותו לא ידועה לשומע?

תשובה: אם יתכן שבעתיד תתברר זהותו לשומע [כמו שקורה בדרך כלל] אסור לספר.

שאלה: יש איסור בדיבור לשון הרע על ילד קטן?

תשובה: האיסור לספר על קטן הוא רק אם הדבר יכול לגרום לו נזק [ואם אין הדבר גורם לו נזק הוא מותר, רק בתנאי שלא יתכוון לגנותו].

שאלה: מה דינם של אנשים חילוניים לגבי איסור לשון הרע?

תשובה: חילוני שהינו בגדר תינוק שנשבה אסור לספר עליו לשון הרע, ומכיון שקשה לברר על כל אחד אם הוא כזה, ע""כ באופן כללי אסור בדרך כלל לספר לשון הרע על חילוני.

שאלה: אם קרה ונאמר לי לשון הרע בכתב, וכעבור זמן מה אני קוראת שוב את הכתוב, מי שכתב את הלשון הרע עובר שוב את האיסור בכל פעם שמישהו קורא את זה (בשוגג או במזיד)?

תשובה: אם הקריאה הנוספת היא על ידי אדם שכבר ידע את האמור במכתב, ואין אותו אדם [שעליו נכתב המכתב] מתגנה יותר בעיני הקורא על ידי הקריאה הנוספת, אין בזה תוספת איסור לכותב. אולם אם קורא את זה אדם נוסף, או אפילו שכבר קרא, אולם עכשיו מתגנה מי שסיפרו עליו יותר בעיניו, יש בכך תוספת איסור גם למספר וגם לקורא . 

 

שאלה: האם מותר לספר לשון הרע על גוי?

תשובה: אסור לצער אף בריה, וכן החובה להתנהג בדרך ארץ וכו' שייכים בודאי אף לגבי גויים, ומי שאינו נזהר בזה אף מחלל שם שמים פעמים רבות חלילה ע"י התנהגותו. אולם איסור לשון הרע, בתור איסור פרטי ומיוחד עם כל פרטי דיניו, נאמר רק בתוך עם ישראל.

שאלה: דיברתי לשון הרע על חבר לעבודה, שהיה לקראת פיטורין. דיברתי עם אחראי על המחלקה בעיקר על מנת שידריך את העובד [כיון שהוא לא הסכים לשמוע ממני ייעוץ], אבל לא רק שהוא לא הדריך אותו כראוי, אלא העביר את המידע השלילי להנהלה. אחר כך התברר לי שעמדו לפטר אותו ממילא, רק שהדברים שלי הוסיפו שמן למדורה. אותו עובד אינו יודע שאני העברתי את האינפורמציה המסוימת הזו, שהיתה חלק מהסיבה לפיטוריו, ואם אבקש ממנו מחילה אני בטוח שהוא ייפגע ויצטער מאוד, מה עושים?

תשובה: קשה כמובן לענות מרחוק, בלי להכיר את התמונה מקרוב, על כן אענה באופן כללי: א] אם על פי הדין התקיימו כל תנאי היתר לשון הרע לתועלת, אין צורך לבקש מחילה כלל. ב] אם היה אסור לספר, אולם הסיפור לא הוסיף נזק, גם אין צורך לבקש מחילה, ורק לעשות תשובה בין אדם לקונו. ג] אם הסיפור היסב נזק, יש לבקש מחילה, אולם לא באופן שיוסיף פגיעה חלילה, אלא למשל להתקשר קודם יום כיפור לאחל שנה טובה ולבקש מחילה באופן כללי אם אירע משהו ביחסי העבודה.

 

שאלה: ביררו אצלי לגבי משפחה בענין שידוכים, ובמקרה ידוע לי שאחד מבני המשפחה מאובחן ומטופל כחולה נפש, האם עלי להוסיף מידע זה גם אם לא נשאלתי עליו?

תשובה: אין לדווח, כל זמן שמדובר במקרה בודד במשפחה, ואין בסיס לחשוב שמדובר במשהו גנטי

שאלה: נהג מונית אמר לי על נהגי התחנה המתחרה, שהרבה מהם גרושים, כי הם עובדים בלי גבול ולא הולכים הביתה. לא קיבלתי את זה בליבי. זו השעה שלי של שמירת הלשון. נכשלתי?

תשובה: אם היתה אפשרות לא לשמוע, יש בכך איסור שמיעת לשה""ר. אך אם הנהג אמר את דבריו, ולא היתה אפשרות שלא לשמוע, אין בכך שום איסור.

שאלה: במסגרת עבודתי אני מגיעה מידי פעם לכיתות הנמוכות בבתי ספר שונים, לאחרונה הגעתי לכיתה שבה המורה התנהגה בצורה מזעזעת, צעקה על הילדות וכו', האם מותר לי לדווח על הממונים עליה על ההתנהגות החריגה.

תשובה: יש לברר האם מדובר במקרה חד פעמי או בדבר קבוע [אפשר אולי לברר אצל המחנכת], אם מדובר בדבר חד פעמי אין לעשות דבר. אם הדבר קבוע, יש לנסות להוכיחה קודם [מסתבר שכדאי לשלוח מכתב אנונימי כביכול בשם אחד ההורים ולהבהיר שאם הדבר ימשיך נאלץ להודיע על כך לממונים עליה]. אם למרות כן הדבר ימשך צריך לדווח על כך, אולם יש ליזהר מאוד בתנאי היתר סיפור לתועלת, א. לכוון אך ורק לתועלת ולא עם חשבונות אישיים חלילה. ב. לא להגזים, ולספר אך ורק את הנצרך.

שאלה: יש לי חברה שמכירה כל מיני ילדים מוגבלים, ויש לה איתם קשר, ומידי פעם היא מספרת לי עליהם – במה בדיוק הם חולים, וגם סתם דברים, עם שמות. האם זה עלול להיות לשה""ר, כי הרי אסור לספר על מחלה של אדם? אך מצד שני זה לא דבר שניתן להסתיר, כיון שאלו מחלות שמבחינים בהם מיד כשרואים את הילד.

תשובה: הדבר תלוי האם הדיבור יכול להזיק להם, ולכאורה בדרך כלל אין חשש בדבר.

שאלה: סיפרתי על נהג מונית שלקח ממני קצת יותר כסף בלי הצדקה. השומעת לא יכולה לדעת באיזה נהג מדובר. האם נכשלתי בלשון הרע?

תשובה: מכיון שהשומעת איננה יודעת באיזה נהג מדובר, אין בסיפור משום לשה""ר. (אלא אם כן חברת המוניות מתגנה בעיניה).

שאלה: אדם העובד במקום עבודה שבו הוא יושב בקרבת מקום לאנשים שהוא יודע שהם מדברים לשון הרע, אך אין לו אפשרות לשנות את מקום הישיבה, האם מותר לו להמשיך לבא למקום עבודתו?

תשובה: מסתבר שלא בכל ישיבה ליד שאר האנשים ודאי שידברו לשון הרע, ועל כן אין חשש בזה, אולם צריך להשתדל לא להקשיב לדיבורים אסורים. אם המצב שונה, ובכל ישיבה אכן מדברים, צריך להתרגל להתרכז בעבודה ולא לשמוע מה ועל מה מדברים בסביבה.  

שאלה: ראובן ושמעון כבר יודעים על לוי שהוא קמצן. האם יש משום איסור לשון הרע שראובן יגיד לשמעון 'איזה קמצן לוי'?

תשובה: אם על ידי דיבורו מתגנה לוי יותר בעיני שמעון, אסור. ואם לא – מותר.

שאלה: חברה שאלה אותי על 2 קוסמטיקאיות, שהיא יודעת שהייתי אצל שתיהן, לדעתי אחת מהן יותר טובה מכל הבחינות, וכדי לענות לה את האמת אני חייבת לדבר בגנותה של האחרת (לפחות יחסית לשניה), ואיני רוצה בכך, אך מצד שני איני רוצה להטעות את חברתי ולומר שהן שוות או משהו כזה, כי זה ממש לא נכון, ובאמת אני רוצה שהיא תצליח, מה עלי לעשות?

תשובה: אדם שמתייעץ, זכותו לקבל את כל המידע הנצרך לו, ואין חשש לשון הרע לספר לו את כל האמת. (כמובן, רק אם ברור לך שכך היא האמת, ולא רק מתחושה עצמית שזאת עדיפה מזאת).  

שאלה: אני רכזת דירה של חינוך מיוחד, וכתוצאה מכך אני שומעת דברים רבים על הבנות, שהרבה מהם מביאים תועלת, אך גם פעמים אנו מספרות בין הרכזות על כל מיני דיירות בתור פורקן / בתור דבר מעניין שאירע, ללא תועלת ממש, השאלה עד כמה מותר לדבר על בנות של חינוך מיוחד שאינו נכלל בגדר הלשון הרע ?

תשובה: בחפץ חיים [חלק א' ח' ג'] כתב לגבי איסור לשון הרע על קטן, שאין איסור לדבר עליו אלא אם כן יש חשש שהדבר יזיק לו [אף שבדרך כלל אסור לגנות אדם אף אם לא יהיה לו נזק מזה, בקטן שבעצם אינו בן בחירה כלל, אין כאן גנאי אמיתי, ולכן  אין איסור לדבר עליו כל זמן שלא יגרם לו נזק מכך]. וכן הדין בעניננו שאם יתכן שהבת תינזק חלילה מזה – אסור לדבר עליה, אולם אם אין חשש כזה [וכנראה שכך הוא המצב בדרך כלל] – מותר לדבר עליה [משום שבאמת אין כאן שום גנאי בה שבמסכנותה עשתה כך]. 

 

שאלה: אני עובדת במשרד המעניק שירותי מזכירות למכון רפואי הנותן סידרת טיפולים האמורה להועיל לבעיות מסוימות. לפי תגובות האנשים אני רואה בבירור שהטיפול אינו מועיל כלל. קורה שאנשים שואלים את דעתי לפני שהם משלמים מה דעתי על הטיפול. מה עלי לענות?

תשובה: רצוי לענות בסגנון ‘אינני יודעת, כדאי להתעניין אצל אנשים שהתנסו בטיפול’.

שאלה: נתבקשתי לכתוב תצהיר לבית משפט, ולפרט בו דברים שנעשו על ידי אחד העובדים בעסק, באם אעשה כן אצטרך לפרט התנהלויות לא תקינות מבחינה ממונית שהייתי עד להם, וגרמו נזקים לאחרים. האם מותר לי לכתוב את התצהיר ולהגישו לבית המשפט?

תשובה: יש להמנע מכתיבת התצהיר [על אף שמצוה להציל עשוק מיד עושקו, מכל מקום כיון שעל פי דין תורה אי אפשר להוציא ממון בעד אחד, וגם בהרבה מקרים בית המשפט מחייב יותר ממה שהיו מחייבים בבית דין לפי דין תורה, על כן אין להתערב בדבר. יעוין בכל זה בחפץ חיים הלכות רכילות כלל ט סעיף ב וסעיף יב

 

שאלה: אדם העובד במקום עבודה שבו הוא יושב בקרבת מקום לאנשים שהוא יודע שהם מדברים לשון הרע, אך אין לו אפשרות לשנות את מקום הישיבה, האם מותר לו להמשיך לבא למקום עבודתו?

תשובה:

מסתבר שלא בכל ישיבה ליד שאר האנשים ודאי שידברו לשון הרע, ועל כן אין חשש בזה, אולם צריך להשתדל לא להקשיב לדיבורים אסורים. אם המצב שונה, ובכל ישיבה אכן מדברים, צריך להתרגל להתרכז בעבודה ולא לשמוע מה ועל מה מדברים בסביבה.

שאלה: אם קרה ונאמר לי לשון הרע בכתב, וכעבור זמן מה אני קוראת שוב את הכתוב, מי שכתב את הלשון הרע עובר שוב את האיסור בכל פעם שמישהו קורא את זה (בשוגג או במזיד)?

תשובה:

אם הקריאה הנוספת היא על ידי אדם שכבר ידע את האמור במכתב, ואין אותו אדם [שעליו נכתב המכתב] מתגנה יותר בעיני הקורא על ידי הקריאה הנוספת, אין בזה תוספת איסור לכותב. אולם אם קורא את זה אדם נוסף, או אפילו שכבר קרא, אולם עכשיו מתגנה מי שסיפרו עליו יותר בעיניו, יש בכך תוספת איסור גם למספר וגם לקורא .

שאלה: אני הולכת לשיעור התעמלות מיוחד שעוזר לבריאותי. המורה אמנם חרדית, אבל היא מדברת לשון הרע. בדרך כלל זה על אנשים שאינני מכירה, אבל לפעמים אני מכירה, אבל אני לא מקבלת את הדברים בליבי. האם מותר לי ללכת לשם?

תשובה:

אם ברור לך שתשמעי לשון הרע בכל פעם שאת הולכת, אסור לך ללכת אליה, אולם אם אין הדבר ודאי, ויתכן שתוכלי להסיט את נושא השיחה – את יכולה ללכת, רק להשתדל בכל יכולתך להסיט את נושא השיחה.

שאלה: אני מכירה משפחה שיש להם בן שסובל ממחלת נפש, ויש להם בת מוצלחת בשידוכים. האם עלי לספר זאת כאשר שואלים אותי על המשפחה? והאם עלי לספר זאת גם אם לא שואלים?

תשובה:

אם שואלים אתכם על מצב הבריאות במשפחה, בודאי שמותר וחובה לספר את הדבר. אולם אם לא שואלים אתכם, אין להתערב ולספר.

שאלה: אני עובדת במשרד המעניק שירותי מזכירות למכון רפואי הנותן סידרת טיפולים האמורה להועיל לבעיות מסוימות. לפי תגובות האנשים אני רואה בבירור שהטיפול אינו מועיל כלל. קורה שאנשים שואלים את דעתי לפני שהם משלמים מה דעתי על הטיפול. מה עלי לענות?

תשובה:

רצוי לענות בסגנון ‘אינני יודעת, כדאי להתעניין אצל אנשים שהתנסו בטיפול’.

שאלה: אני רכזת דירה של חינוך מיוחד, וכתוצאה מכך אני שומעת דברים רבים על הבנות, שהרבה מהם מביאים תועלת, אך גם פעמים אנו מספרות בין הרכזות על כל מיני דיירות בתור פורקן / בתור דבר מעניין שאירע, ללא תועלת ממש, השאלה עד כמה מותר לדבר על בנות של חינוך מיוחד שאינו נכלל בגדר הלשון הרע ?

תשובה:

בחפץ חיים [חלק א' ח' ג'] כתב לגבי איסור לשון הרע על קטן, שאין איסור לדבר עליו אלא אם כן יש חשש שהדבר יזיק לו [אף שבדרך כלל אסור לגנות אדם אף אם לא יהיה לו נזק מזה, בקטן שבעצם אינו בן בחירה כלל, אין כאן גנאי אמיתי, ולכן אין איסור לדבר עליו כל זמן שלא יגרם לו נזק מכך]. וכן הדין בעניננו שאם יתכן שהבת תינזק חלילה מזה – אסור לדבר עליה, אולם אם אין חשש כזה [וכנראה שכך הוא המצב בדרך כלל] – מותר לדבר עליה [משום שבאמת אין כאן שום גנאי בה שבמסכנותה עשתה כך].

שאלה: בימינו הרי כל הדברים מתפרסמים ברגע באינטרנט/בעיתון להרבה יותר מ-3 אנשים ומסתמא יש לפחות 3 שאינם יראי שמיים שנחשפים לדברים ויפרסמו אותם. אם כן, ההיתר הזה של 'בפני שלשה' יוביל לכך שתמיד מותר לדבר על כולם ועל הכל ובכל מקום כי הדברים מפורסמים בעל הערים (ואפילו הארצות)…האם אכן כך הם פני הדברים?

תשובה:

לשמחתנו עדיין לא הגענו למצב שכל לשון הרע מתפרסם בתקשורת, ונקוה שלעולם לא נגיע לכך. לגבי דברים שכבר התפרסמו הדין הוא כדלהלן: 1. אם הדבר התפרסם ונודע לכל, מותר לספרו, בתנאי שיתקיימו התנאים דלהלן: א. לא להוסיף פרשנות ומילות גנאי על הנושא. ב. שלא תהיה כוונת המספר לפרסם את הדבר יותר ולהזיק למי שמספרים עליו. 2. אם הדבר לא נודע לכל, אין לספרו.

שאלה: ביררו אצלי לגבי משפחה בענין שידוכים, ובמקרה ידוע לי שאחד מבני המשפחה מאובחן ומטופל כחולה נפש, האם עלי להוסיף מידע זה גם אם לא נשאלתי עליו?

תשובה:

אין לדווח, כל זמן שמדובר במקרה בודד במשפחה, ואין בסיס לחשוב שמדובר במשהו גנטי

שאלה: במסגרת עבודתי אני מגיעה מידי פעם לכיתות הנמוכות בבתי ספר שונים, לאחרונה הגעתי לכיתה שבה המורה התנהגה בצורה מזעזעת, צעקה על הילדות וכו', האם מותר לי לדווח על הממונים עליה על ההתנהגות החריגה.

תשובה:

יש לברר האם מדובר במקרה חד פעמי או בדבר קבוע [אפשר אולי לברר אצל המחנכת], אם מדובר בדבר חד פעמי אין לעשות דבר. אם הדבר קבוע, יש לנסות להוכיחה קודם [מסתבר שכדאי לשלוח מכתב אנונימי כביכול בשם אחד ההורים ולהבהיר שאם הדבר ימשיך נאלץ להודיע על כך לממונים עליה]. אם למרות כן הדבר ימשך צריך לדווח על כך, אולם יש ליזהר מאוד בתנאי היתר סיפור לתועלת, א. לכוון אך ורק לתועלת ולא עם חשבונות אישיים חלילה. ב. לא להגזים, ולספר אך ורק את הנצרך.

שאלה: במקום עבודתי יש עובדת המשתמשת לרעה לקניית ומכירת מניות דרך האינטרנט במשך שעות רבות ביום. היא מנסה להסתיר זאת מהסביבה על ידי פתיחת מסמכים נוספים, אך ניתן לראות זאת בבירור. האם אני יכולה לרמוז זאת לאחראי על המחשבים, למשל להמליץ בפניו על רכישת תוכנה העוקבת אחרי ביצועי העובדים במחשב וכדומה?

תשובה:

צריך להעביר מידע ברמז, באופן שלא ייגרם נזק למפעל, ומאידך לא להזיק לעובד יותר מהנצרך. לכן נראה שעדיף לרמוז לאחראי על המיחשוב לחסום את האינטרנט, או לקנות תוכנה ולהודיע לעובדים שנקנתה תוכנה שכזו, בלי לפרט שם של עובד מסוים.

שאלה: דיברתי לשון הרע על חבר לעבודה, שהיה לקראת פיטורין. דיברתי עם אחראי על המחלקה בעיקר על מנת שידריך את העובד [כיון שהוא לא הסכים לשמוע ממני ייעוץ], אבל לא רק שהוא לא הדריך אותו כראוי, אלא העביר את המידע השלילי להנהלה. אחר כך התברר לי שעמדו לפטר אותו ממילא, רק שהדברים שלי הוסיפו שמן למדורה. אותו עובד אינו יודע שאני העברתי את האינפורמציה המסוימת הזו, שהיתה חלק מהסיבה לפיטוריו, ואם אבקש ממנו מחילה אני בטוח שהוא ייפגע ויצטער מאוד, מה עושים?

תשובה:

קשה כמובן לענות מרחוק, בלי להכיר את התמונה מקרוב, על כן אענה באופן כללי: א] אם על פי הדין התקיימו כל תנאי היתר לשון הרע לתועלת, אין צורך לבקש מחילה כלל. ב] אם היה אסור לספר, אולם הסיפור לא הוסיף נזק, גם אין צורך לבקש מחילה, ורק לעשות תשובה בין אדם לקונו. ג] אם הסיפור היסב נזק, יש לבקש מחילה, אולם לא באופן שיוסיף פגיעה חלילה, אלא למשל להתקשר קודם יום כיפור לאחל שנה טובה ולבקש מחילה באופן כללי אם אירע משהו ביחסי העבודה.

שאלה: האם בן יכול למחות בהוריו שיפסיקו מלדבר לשון הרע?

תשובה:

אסור למחות בהורים בצורה ישירה, ורק בצורה עקיפה ע"י רמז וכדו', או להטות את נושא השיחה לכיוון אחר.

שאלה: האם זה נכון שאסור לאדם לדבר לשה"ר על עצמו?

תשובה:

מותר לאדם לדבר לשון הרע על עצמו, אולם מקובל בשם החפץ חיים שאם אין השומעים יודעים שהוא מדבר על עצמו הדבר אסור, משום מראית העין. (שנראה לאנשים שהוא מדבר לשה"ר, והדבר יכול לגרום לזלזול באיסור.)

שאלה: האם יש איסור רכילות בכך ש-ד' סיפר ל-ג' ש-ב' אמר לו משהו על א' (לא דבר רע, אלא מידע סתמי).

תשובה:

אם השומע אינו קשור למידע, ואין מתעורר לו שום הקפדה וכו' בגלל מה שמספרים לו, אין בכך משום רכילות.

שאלה: האם כששואלים אותי על בעל מקצוע, כגון על מטפלת, אני צריכה לשקר כדי לומר שהכל מצויין או שמותר לי לציין גם את המגרעות?

תשובה:

כשמישהו מברר על בעל מקצוע, חובה לומר לו את כל האמת עליו [כמובן מה שידוע באמת, ולא מה שנדמה שאולי], כי זכותו לקבל את כל המידע ולהחליט אם זה מתאים לא, ואסור להכשילו בעיצה שאינה הוגנת.

שאלה: האם מותר לדבר לשון הרע על מישהו שזהותו לא ידועה לשומע?

תשובה:

אם יתכן שבעתיד תתברר זהותו לשומע [כמו שקורה בדרך כלל] אסור לספר.

שאלה: האם מותר להתלונן על רופא שאינו ממלא את תפקידו כראוי [מגיע באיחור של חצי שעה, משוחח שיחות פרטיות בזמן שפציינטים ממתינים, מבלה זמן בלתי סביר בהכנת קפה וכדומה], אם אתלונן עליו בפני המעסיקים – יתכן שהדבר ישפיע על המשך העסקתו. האם הדבר מותר?

תשובה:

יש לנסות קודם כל להוכיח את הרופא [כדאי לשלוח מכתב בעילום שם ולהתרות בו], ואם המצב יימשך – מותר להתלונן. רק יש להזהר שלא לעשות זאת בגלל רגשות נקם.

שאלה: האם מותר לומר על אדם מישראל שעזב את הדת. כשזה משהו שהרבה אנשים כבר יודעים עליו?

תשובה:

אם הדבר מפורסם לכל אין איסור בדבר.

שאלה: האם מותר לומר על אישה שהולכת שלא בצניעות?

תשובה:

אם היא עושה את זה בפהרסיא בלי להתבייש ר"ל, אין איסור לספר את זה, רק שלא להוסיף מלות גנאי.

שאלה: האם מותר לספר לשון הרע על גוי?

תשובה:

אסור לצער אף בריה, וכן החובה להתנהג בדרך ארץ וכו' שייכים בודאי אף לגבי גויים, ומי שאינו נזהר בזה אף מחלל שם שמים פעמים רבות חלילה ע"י התנהגותו. אולם איסור לשון הרע, בתור איסור פרטי ומיוחד עם כל פרטי דיניו, נאמר רק בתוך עם ישראל.

שאלה: חברה שאלה אותי על 2 קוסמטיקאיות, שהיא יודעת שהייתי אצל שתיהן, לדעתי אחת מהן יותר טובה מכל הבחינות, וכדי לענות לה את האמת אני חייבת לדבר בגנותה של האחרת (לפחות יחסית לשניה), ואיני רוצה בכך, אך מצד שני איני רוצה להטעות את חברתי ולומר שהן שוות או משהו כזה, כי זה ממש לא נכון, ובאמת אני רוצה שהיא תצליח, מה עלי לעשות?

תשובה:

אדם שמתייעץ, זכותו לקבל את כל המידע הנצרך לו, ואין חשש לשון הרע לספר לו את כל האמת. (כמובן, רק אם ברור לך שכך היא האמת, ולא רק מתחושה עצמית שזאת עדיפה מזאת).

שאלה: יש איסור בדיבור לשון הרע על ילד קטן?

תשובה:

האיסור לספר על קטן הוא רק אם הדבר יכול לגרום לו נזק [ואם אין הדבר גורם לו נזק הוא מותר, רק בתנאי שלא יתכוון לגנותו].

שאלה: יש לי חברה שמכירה כל מיני ילדים מוגבלים, ויש לה איתם קשר, ומידי פעם היא מספרת לי עליהם – במה בדיוק הם חולים, וגם סתם דברים, עם שמות. האם זה עלול להיות לשה""ר, כי הרי אסור לספר על מחלה של אדם? אך מצד שני זה לא דבר שניתן להסתיר, כיון שאלו מחלות שמבחינים בהם מיד כשרואים את הילד.

תשובה:

הדבר תלוי האם הדיבור יכול להזיק להם, ולכאורה בדרך כלל אין חשש בדבר.

שאלה: כעסתי על חברתי ושיתפתי את בעלי בסיפור המעשה, האם נהגתי נכון? האם זה לשון הרע?

תשובה:

אם הסיפור הוא ללא תועלת, יש בו משום לשון הרע. (ולתועלת לפעמים מותר לספר, רק שיש בדבר הרבה פרטים שא"א לפרטם כאן).

שאלה: למדנו על הביטוי "מי היה מאמין שפלוני יצליח כל כך", שהוא אסור מצד לשון הרע. יש לי תלמידה שלא השקיעה עד עכשיו בלימודים וכמובן הציונים במבחנים היו בהתאם. לאחר החופש חזרה התלמידה בגישה שונה והצליחה במבחן. האם בכך שאני אומר עליה בפני המחנכת שלא האמנתי שהיא תצליח זהו אבק לשון הרע? המטרה שלי לתת לה חיזוק להצלחתה ולהמשך הדרך. מה ההלכה בכך?

תשובה:

אם המחנכת ידעה את מצבה הקודם, כך שהיא לא התגנתה בעיניה כעת מדיבורים אלו, מותר לומר כך.

שאלה: לעתים מדברים לשון הרע בבית הורי, מה עלי לעשות?

תשובה:

כדאי להשתדל להסיט את נושא השיחה. אם אי אפשר, צריך להיזהר לא להראות כאילו אתה מקבל את הלשון הרע. אין להוכיח את ההורים בצורה ישירה, אם אפשר יש לומר למשל: "אולי לא כדאי לדבר על אנשים" וכדומה.

שאלה: מה דינם של אנשים חילוניים לגבי איסור לשון הרע?

תשובה:

חילוני שהינו בגדר תינוק שנשבה אסור לספר עליו לשון הרע, ומכיון שקשה לברר על כל אחד אם הוא כזה, ע""כ באופן כללי אסור בדרך כלל לספר לשון הרע על חילוני.

שאלה: נהג מונית אמר לי על נהגי התחנה המתחרה, שהרבה מהם גרושים, כי הם עובדים בלי גבול ולא הולכים הביתה. לא קיבלתי את זה בליבי. זו השעה שלי של שמירת הלשון. נכשלתי?

תשובה:

אם היתה אפשרות לא לשמוע, יש בכך איסור שמיעת לשה""ר. אך אם הנהג אמר את דבריו, ולא היתה אפשרות שלא לשמוע, אין בכך שום איסור.

שאלה: נתבקשתי לכתוב תצהיר לבית משפט, ולפרט בו דברים שנעשו על ידי אחד העובדים בעסק, באם אעשה כן אצטרך לפרט התנהלויות לא תקינות מבחינה ממונית שהייתי עד להם, וגרמו נזקים לאחרים. האם מותר לי לכתוב את התצהיר ולהגישו לבית המשפט?

תשובה:

יש להמנע מכתיבת התצהיר [על אף שמצוה להציל עשוק מיד עושקו, מכל מקום כיון שעל פי דין תורה אי אפשר להוציא ממון בעד אחד, וגם בהרבה מקרים בית המשפט מחייב יותר ממה שהיו מחייבים בבית דין לפי דין תורה, על כן אין להתערב בדבר. יעוין בכל זה בחפץ חיים הלכות רכילות כלל ט סעיף ב וסעיף יב

שאלה: סיפרתי על נהג מונית שלקח ממני קצת יותר כסף בלי הצדקה. השומעת לא יכולה לדעת באיזה נהג מדובר. האם נכשלתי בלשון הרע?

תשובה:

מכיון שהשומעת איננה יודעת באיזה נהג מדובר, אין בסיפור משום לשה""ר. (אלא אם כן חברת המוניות מתגנה בעיניה).

שאלה: סיפרתי על נהג מונית שלקח ממני קצת יותר כסף בלי הצדקה. השומעת לא יכולה לדעת באיזה נהג מדובר. האם נכשלתי בלשון הרע?

תשובה:

מכיון שהשומעת איננה יודעת באיזה נהג מדובר, אין בסיפור משום לשה""ר. (אלא אם כן חברת המוניות מתגנה בעיניה).

שאלה: עובד נוסף בצוות שלי אינו עושה את עבודתו, וכתוצאה מכך כל העבודה מוטלת עלי, האם מותר לי לומר לבוס שלנו שהוא לא עושה את עבודתו? ו/או לרמוז לו שהעומס המוטל עלי לא הגיוני והוא יבין לבד שהקולגה שלי חולם רוב היום? (הוא עלול לפטר אותו בגלל זה)

תשובה:

אם ביכולתך לשוחח עם העובד השני ולהסביר לו את המצב וכו' עליך לעשות כן. אם נראה שאין סיכוי שזה יעזור, מותר לך לרמוז למעביד על כך, ואם לא יעזור ברמיזה – אף לומר מפורשות. (כל זה בתנאי שהמעביד לא ינשל אותו מזכויות המגיעות על פי הדין).

שאלה: ראובן ושמעון כבר יודעים על לוי שהוא קמצן. האם יש משום איסור לשון הרע שראובן יגיד לשמעון 'איזה קמצן לוי'?

תשובה:

אם על ידי דיבורו מתגנה לוי יותר בעיני שמעון, אסור. ואם לא – מותר.

שאלה: ראיתי בן אדם שעושה מעשה לא טוב האם מותר לי לשאול את שמו, ללא תועלת?

תשובה:

מותר לשאול. [כי אין כאן סוד, והדבר גלוי וידוע לכל].

שאלה: ראיתי עוול שנעשה במקום העבודה שלי כלפי עובדים מסוימים. משהו מאוד לא הוגן גם לפי תקנות דיני העבודה. חזרתי הביתה ושיתפתי את בעלי במה שנעשה, כי כשהגעתי הביתה הרגשתי מעמסה כל כך כבדה בלב שהייתי חייבת לחלוק את זה עם מישהו, האם יש בזה איסור לשון הרע ?

תשובה:

מקובל בעל פה בשם החפץ חיים [והדברים כתובים גם ברמיזה בספר חפץ חיים] שלפעמים לספר כדי לפרוק את הלב זה בכלל לשון הרע לתועלת שמותר לאמרו.
כמובן צריך ליזהר מאוד בהיתר זה לא לעבור את הגבול הנכון.

 

 « לחזרה לדף עשה לך רב  

חיפוש באתר
לוח הקדשות והנצחות

מרץ 2021
אדר / ניסן התשפא

< >
אבגדהוז
1
יז
2
יח
3
יט
4
כ
5
כא
6
כב
7
כג
8
כד
9
כה
10
כו
11
כז
12
כח
13
כט
14
א
15
ב
16
ג
17
ד
18
ה
19
ו
20
ז
21
ח
22
ט
23
י
24
יא
25
יב
26
יג
27
יד
28
טו
29
טז
30
יז
31
יח
מדורי הלימוד התפוסים להקדשות ביום זה

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

לחץ על היום הרצוי כדי לראות אילו מדורים תפוסים. באם היום שרצית תפוס יש ליצור קשר עם המשרד בטל: 0765-404-360 לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר במייל: donations@2halachot.org
מה השעה עכשיו ב...
GMTVancouverSan FranciscoSeattle
Los AngelesDenverMexico CityHouston
MinneapolisNew OrleansChicagoMontgomery
IndianapolisAtlantaDetroitMiami
Washington DCPhiladelphiaNew YorkMontreal
BostonBuenos AiresSao PauloRio De Janeiro
LisbonDublinLondonMadrid
BarcelonaParisBrusselsAmsterdam
FrankfurtRomeBerlinPrague
ViennaStockholmAthensHelsinki
MinskIstanbulCairoJerusalem
BeirutMoscowBaghdadDubai
BangkokJakartaHong KongBeijing
ShanghaiSeoulTokyoMelbourne
SydneyBrisbaneVladivostokKamchatka
יש לך שאלה הלכתית ? - לחץ כאן לשליחת שאלה לרב בכל נושא - ותקבל מענה בהקדם !!
כל הזכויות שמורות לארגון "שתי הלכות ביום" ©
כניסה לרכישה חודשית קבועה עפ"י הנלמד בפרוייקט המשניות המבוארות


אני מעוניין לרכוש את החוברות הבאות:



X
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס