ד. מותר לומר למחותן חסרונות שיש בחתן, אם אינו יודע מהם, וברור שאם היה יודע מהם לא היה עושה את השידוך, ובתנאים שיבוארו להלן.
ה. מה שהחתן תמים ואינו חריף כל כך, אינו נחשב חסרון, ואסור לפרסמו לגנות מחמת כן. וכן אסור לבזות את אחד הצדדים בשידוך בגנות מעשים שעשו אבותיו.
ו. מותר לומר למחותן שיש לחתן מחלה פנימית, אם אינו יודע זאת [ובתנאי שברור לו שזו מחלה ממש, שלא יגדיל יותר מהאמת, ויכוין לתועלת]. וכן מותר לומר לו אם יש בחתן אפיקורסות, ובזה אין צורך בתנאים הנ"ל.
* * *
פירוט ההלכה היומית: ד. הרואה שראובן רוצה לשדך את בתו עם שמעון, והוא יודע שיש לחתן חסרונות גדולים [ולהלן יבואר מה נקרא 'חסרון' בענין זה], וראובן אינו יודע מחסרונות אלו, ואם היה יודע לא היה רוצה בשידוך זה, יש לגלות לו את החסרונות הללו. אמנם, יש בזה פרטי דין רבים, כמבואר להלן, ויש להתבונן בהם היטב קודם שיתיר לעצמו דבר זה.
ה. צריך להזהר ממה שרגילים בני אדם מסוימים לגנות את החתן בדברים שאין בהם ממש, והיינו שאם החתן הוא איש תמים, שאינו חריף כל כך להבין ערמומיות של בני אדם ורמאויותיהם, או שאינו רוצה להתלוצץ כשאר בחורים בני גילו, מפרסמים אותו בעיר לאיש שוטה ופתי, עד שלפעמים נמנעים מלהשתדך עימו מחמת כן, או לבטל את השידוך שעשו עמו. ולא די שאותם בני אדם הם בעלי לשון הרע, אלא הם גם מוציאי שם רע, כיון שדבר זה הוא שקר. ואפילו באופן שזו אמת גמורה צריך את כל התנאים המבוארים להלן.
וכן אסור לבזות את אחד הצדדים בשידוך בדברים גרועים שעשו אבותיו, שאף זה בכלל לשון הרע.
ו. עתה יבואר מתי מותר לספר למחותן על חסרונות שיש בחתן, אם יש לחתן חולי פנימי בגופו, והמחותן אינו יודע זאת, פשוט שמותר לספר לו זאת ואין בזה חשש רכילות, [ובתנאים דלהלן: 1. שיהיה ברור לו שיש לו מחלה, ולא סתם חולשה. 2. שלא יגדיל את המחלה יותר מהאמת. 3. שיכוין לתועלת, ויראה גם שאכן תהיה תועלת בדבריו, וישמעו לו]. וכן אם הוא יודע שיש בחתן אפיקורסות, צריך לגלות זאת למחותן, ובזה אין צורך בקיום התנאים הנ"ל. ועל זה נאמר 'לא תעמוד על דם רעך', בסמוך לאיסור 'לא תלך רכיל בעמך', ללמד שבאופנים אלו אין איסור רכילות. אבל אם החסרון הוא בכך שאינו חכם גדול בתורה, אין לגלות זאת למחותן, כיון שהוא הפסיד לעצמו בכך שלא לקח את החתן לפני תלמידי חכמים שיבחנו אותו, וכיון שלא עשה כן, בודאי התרצה בשידוך זה. [ומלבד התנאים הנ"ל, מי שמפריע לו הדבר שהשדכנים מרמים את המחותן, עליו להתבונן תחילה האם המחותן עצמו אינו מרמה את החתן במה שמבטיח לו, כיון שאם המחותן מרמה את החתן, שוב אין לו תלונה בכך שהחתן מרמה אותו].