שתי הלכות ביום
  • עברית
  • חנות וירטואלית
  • צור קשר
  • אודות
  •  
  • דף הבית
  • הצטרפות למסלולים במייל
  • ארכיון / לימוד יומי
  • עשה לך רב
  • תרומות הנצחות והקדשות
  • משניות לילדים
  • משניות לעילוי נשמה
  • טוב להודות
  • דף הבית
  • הצטרפות למסלולים במייל
  • ארכיון / לימוד יומי
  • עשה לך רב
  • תרומות הנצחות והקדשות
  • משניות לילדים
  • משניות לעילוי נשמה
  • טוב להודות

כללי

כללי

שאלה: כאשר חברה לובשת חצאית חדשה ארוכה, האם מותר להחמיא לה עליה? (כי זה לא אמצע רגל, אולי זה לא נחשב מספיק צנוע)
תשובה: אם החצאית לא מספיק צנועה (כולל מקרה שאינה מגיעה לחצי הרגל) אין להחמיא לה.
שאלה : חדר ממ"ד ריק שנמצא בחצר, אינו מנוצל לשום צורך, רק במקרה של אזעקה ח"ו, האם יש צורך להתקין שם מזוזה?
תשובה: מכיון שאין משתמשים שם כלל (ואף לא לאחסון חפצים), המקום פטור ממזוזה.
שאלה: ידוע שייסורים מכפרים, ואדם שסובל יסורים בעוה"ז יפחת עונשו בעוה"ב. האם גם מחשבות מייסרות, כמו – לא הספקתי…. הפסדתי …. וכיוצ"ב הם גם ייסורים שמכפרים? וכן עוגמות נפש של בושה שנגרמה כתוצאה מעצלות כגון – קימה מאוחר, או בלגן בבית וכדו', האם הם יסורים או שהם בכלל עברות?
תשובה: בודאי שגם יסורי נפש מכפרים, ואדרבה לפעמים הם יותר קשים מיסורי הגוף, וכנאמר "רוח איש יכלכל מחלהו ונפש נכאה מי ישאנה". דברים שאדם גורם לעצמו לכאורה אינם בגדר יסורים המכפרים, אבל הרבה דברים בחיים שנדמה לנו שהם בידינו אינם בידינו.
שאלה : האם מותר לברךלהזכיר שם השם ליד גוי נוצרי?
תשובה: אם הדבר לא יגרום לו להזכרת שם עבודה זרה וכדו', אין איסור בדבר.
שאלה : אני עובדת בחנות שבה עובדת עוד מישהי שעשתה נזק גדול למשפחתי, במזיד, עבור רווח אישי. כיצד עלי לנהוג כשאני רואה אותה? האם עלי לומר לה שלום, או שמותר לי להתעלם ממנה? אני חושבת גם שאם אומר לה שלום כרגיל היא תעשה דברים כאלו גם לאחרים?
תשובה: כל זמן שאת מרגישה שנאה בלב כלפיה, באמת עדיף שלא לומר שלום, כי הוזהרנו בתורה "לא תשנא את אחיך בלבבך", דהיינו לא לשנוא בלב, וכלפי חוץ להראות כאוהב. אבל באמת הצטוינו גם "לא תטור", ומוטל עלייך להתאמץ לא לשנוא אותה באופן אישי, ורק לשנוא את מעשיה הרעים, ולרחם עליה ולקוות שתחזור בתשובה. ובודאי שדבר זה הוא מאוד קשה, וכבר כתב הרמח"ל [מסילת ישרים פרק י"א] שציווי זה של "לא תטור" מתאים למלאכים ולא לבני אדם, אלא שהצטוינו כאן להיות כמלאכים. (בודאי שהטענה שהיא צריכה לדעת שהיא עשתה שלא כהוגן נכונה, כדי שלא תעשה כן לאחרים, אבל אין זה צריך לבוא ממך, כי אצלך זה ממילא מתערב גם עם שנאה בהכרח, ואין זה לשם שמים).
שאלה : אבי קבור ב"הר המנוחות" ואני נוהג לעלות אליו בתדירות גבוהה, לאחרונה העירו לי כי יתכן ויש בכך בעיה, רציתי לשאול האם יש הלכות מסויימות, זמנים שאסור ללכת כגון בחודש ניסן וכו', ומה מותר לי להתפלל שם?
תשובה: אסור לעלות לקבר בימי שבת, יום טוב, חול המועד ופורים. לגבי ראש חודש, חנוכה, חודש ניסן וכדו', יש מנהגים שונים, והמנהג הנפוץ כנראה שאפשר לעלות. [וכמש"כ בספר גשר החיים]. אין להתפלל שם רק תפילות לעילוי נשמת המת, ואסור להתפלל שם שמונה עשרה וכדו'.
שאלה: מה גודל טלית קטן שעלי ללבוש ?
תשובה: מן הראוי שרוחב הטלית קטן יהי 60 ס"מ, או לפחות 50 ס"מ, לגבי האורך הכי מהודא הוא שיהיה 60 ס"מ מקדימה ו60 ס"מ מאחורה, ולפחות 45 ס"מ מקדימה ו45 ס"מ מאחורה, כמו כן כדאי לקנות ט"ק שפתח בית הצוואר חתוך כמו T, כך שכל הבגד קיים ומצטרף לשיעור, ולא שחתוך בעיגול באמצע.
שאלה : כאשר לווים מצרך מזון כלשהו מהשכנים לצורך אפיית עוגה וכד', ורוצים אח"כ לתת לשכנים לטעום מהעוגה כהוקרה על ההלוואה, האם הדבר אסור משום ריבית או שיש בכך דווקא הכרת הטוב? תודה רבה מראש
תשובה: אם רגילים לפעמים לתת לשכנים לטעום גם בלי ההלואה, כך שלא מוכח שעושים כן בגלל ההלואה, אין איסור בדבר.
שאלה : יש לי חבר שעובר עכשיו תקופה מאד לחוצה, ונתקל בקשיים מכמה כיוונים. מעבר לתפילות עליו, האם אני יכול לקבל על עצמי תענית יחיד לזכותו והצלחתו? (בלי להגיד לו, כמובן). תודה מראש,
תשובה: אתה יכול לקבל תענית, ויה"ר שהוא יזכה לישועה בתוך כל ישראל. יש לקבל את התענית בתפילת מנחה שקודם התענית, כפי הנוסח הנדפס בסידורים.
שאלה : מה גודל של טלית קטן, ואיך מחשבים את נקב בית הצוואר? והאם צריך שיהיה לפחות 36 ס"מ מסוף החתך של הנקב?
תשובה: גודל הטלית רוחב אמה ואמה לפניו ואמה מלאחוריו, ולפחות 3/4 אמה לפניו ו3/4 אמה מלאחריו. נקב בית הצוואר אינו מצטרף, אא"כ אין בו חסרון אלא חתך כמו ז. בגודל האמה כידוע יש 2 מנהגים, למנהג ירושלים מחשבים את האמה ל48 ס"מ, ולפי"ז צריך לפחות 36 ס"מ מכל צד, ורוחב 48 ס"מ. ובהרבה מקומות נהגו להחשיב את האמה ל60 ס"מ [מה שנקרא כיום שיעור חזון איש], שלפי"ז צריך רוחב 60 ו45 ס"מ מכל צד.
שאלה : האם בכל פעם שקמים בלילה יש ליטול ידים? אפילו אם לאחר מספר דקות חוזרים לישון?
תשובה: אם לא אומרים שום ברכה או דברי תורה אין צורך ליטול.
שאלה: מאיזה גיל של ילדי עלי לשמור על שעות הפרדה בין בשר לחלב?
תשובה: עד גיל שלש ילדים יכולים לאכול מאכלי חלב אחרי שסיימו את מאכלי הבשר ופיהם נקי. לאחר מכן מרגילים אותם לאט לאט. (יש כתבו שעד גיל חמש ימתינו שעה, ומגיל חמש עד עשר שלש שעות, ומגיל עשר שש שעות, שיעורים אלו כמובן אינם מוחלטים, והכל לפי הענין, ובילד חלש יש להקל יותר, ובפרט בבשר עוף.)
שאלה: האם אפשרי לגזור לילד צפורניים בלילה? והאם גם צריך להקפיד על גזיזת הצפורניים של ידים ורגלים שלא באותו היום?
תשובה: אפשר ליטול לילד צפרניים בלילה, ראוי להקפיד לא ליטול לו את צפרני הידים והרגלים ביום אחד (שיש שכתבו שיש בזה חשש סכנה.)
שאלה: האם מותר לקצר את הדרך במעבר בבניין אחר?
תשובה: אסור לקצר את הדרך ולעבור דרך בנין אחר בלא רשות מפורשת מהשכנים, משום שדרך בני אדם להקפיד בכך, משום הרעש והלכלוך וכו', ויש בכך א"כ משום גזל.
שאלה : קניתי בסופר מוצר שהיה כתוב עליו מחיר 2.60 ש"ח ובקופה הוא הופיע 3.30 ש"ח. לפי החוק אני צריכה לשלם כפי המופיע על המוצר, וכך שילמתי 2.60 ש"ח. אחר כך חשבתי שאולי זה לא בסדר לפי ההלכה. מה הדין?
תשובה: מכיון שאלו הם הכללים שנקבעו ע"י הנהלת הסופר (מחמת החוק), אפשר לבקש לשלם כפי המחיר המופיע על המדבקה.
שאלה : יש לי עוזרת חילוניה, ומן הראוי לכבד אותה בשתיה ואוכל, האם אין בכך בעיה כי היא לא מברכת?
תשובה: אם כשתמנעי מלתת לה הדבר יגרום לה לשנאה וכו' מותר לתת לה. אם אפשר, מן הראוי לאכול איתה ולברך בקול רם כדי שהיא תשמע את הברכה.
שאלה : האם כאשר לווים כסף מותר לומר למלווה 'תודה', או שיש בזה איסור ריבית?
תשובה: הפוסקים דנו האם מותר לומר תודה בשעת ההחזרה, ולכן עדיף להחזיר, ורק אח"כ לומר תודה.
שאלה : שאלתי ספרים מהסיפריה והם אבדו לי, אם אני מחזירה ספרים כמו שלקחתי, אבל חדשים, ולפעמים אפילו ספר חדש ממהדורה חדשה יותר, כי זה מה שיש בחנות, האם זה נקרא ריבית?
תשובה: מכיון שמדובר בשאלה ולא בהלואה, אין כאן איסור ריבית.
שאלה : האם יש בעיה שאשה תעשה הבדלה באופן קבוע לה ולבנה? (גרושה)
תשובה: אם הבן בר מצוה יבדיל הוא, אם אינו בר מצוה, הרי שאם אפשר בקלות לשמוע הבדלה משכנים עדיף לעשות כך, ואם אי אפשר תבדיל האם, והבן ישתה את היין.
שאלה: האם מותר בשנת אבל לחדש כתונת לילה?

תשובה: מותר לחדש. [משום שאין זה בגד העשוי לכבוד.]

שאלה : האם ניתן להניח נייר שכתובים עליו דברי תורה [כולל דפי פרשת שבוע, חוברות, מחברות וכדומה] במכלים המיועדים לגריסה? והאם ניתן לעטוף את כל הנזכר לעיל בשתי שקיות ניילון ולהשליך לאשפה?
תשובה: אין לזרוק דברי תורה למיכלי גריסה או לאשפה אפי' בשתי עטיפות, ומצוי בהרבה מקומות מיכלים מיוחדים לגניזה. עיתונים שלפעמים יש בהם דברי תורה אין צריך לחפש את דברי התורה, ואפשר לזרקם ב2 עטיפות.
שאלה: הייתי בכותל המערבי, וכאשר יצאתי מהשערים ישבו שם כמה אנשים שבקשו צדקה. השתדלתי לתת לכולם את אותו סכום, אבל כשהבאתי לשלישי, הוא קרא לעברי בכעס, "אתה הבאת לו יותר כסף… אני מקפיד עליך…", עניתי לו שנתתי לכולם סכום שוה, ואין לי יותר כסף. השאלה האם יש מקום לחשוש מההקפדה שלו?

תשובה: אין מה לחשוש מקפידה על לא דבר. מלבד זה, נאמר בפסוק "תחנונים ידבר רש ועשיר יענה עזות", ויש להניח שאדם שמדבר כך אינו נזקק כלל, ובכלל לא היה צריך לתת לו.

שאלה: אנו רוצים להקדיש את זכר סבינו בלימוד היומי של שתי הלכות ביום, הבעיה שתאריך הפטירה שלו חל השנה בשבת, האם כדאי להקדיש ביום שישי או ביום ראשון?

תשובה: עדיף להקדים ליום שקודם היארצייט, כיון שהמצוות שעושים ביארצייט מטרתם לטובת נשמת הנפטר ולטובת החיים שמזלם הורע ביום זה, וכדאי שכשיגיע היארצייט – יהיו כבר הזכויות קיימות.

שאלה: מי שיש לו כסף יותר מכדי צורכו, מה עליו לעשות ביתרה? לתת יותר צדקה? לחסוך?
תשובה: אמרו חכמים "המבזבז אל יבזבז יותר מחומש", ועל כן מי שהיכולת בידו יתן צדקה 20% מרווחיו, מעבר לזה יש לחסוך.
שאלה: האם מותר לענות לקדיש דרך טלפון? והאם מותר לענות אמן לברכות דרך טלפון?

תשובה: מותר לענות לשידור חי [ולא להקלטה], אולם אין חובה לענות.

שאלה: בשעה שעונים אמן, האם הידים צריכות להיות נקיות? והאם מותר לענות כשיש אוכל בפה?

תשובה: מותר לענות אמן כשהידים אינם נקיות. כמו כן אם אפשר לומר את האמן כראוי – מדיני עניית אמן היה אפשר לענות אמן גם כשיש אוכל בפה, אלא שאין לעשות זאת משום שאין משיחים בשעת הסעודה.

שאלה: האם מותר לשתות מבקבוק מים ששפכו ממנו על הידיים, כגון עבור מים אחרונים, או בשביל נקיון הידיים וכד'.

תשובה: מקור הדברים הוא מדברי הגמרא במסכת הוריות דף י""ג: שנאמר ששתיית מים של שיורי רחיצה קשים לשכחה. אולם כתבו בשם החזון איש [הובאו הדברים בספר שמירת הגוף והנפש] שאם שפך קצת מהבקבוק בין הרחיצה לשתיה אין חשש בדבר.

שאלה: כמה פעמים צריך ליטול ידים על כל יד לאחר שיוצאים מהשרותים, וכמה פעמים לפני אכילת לחם?

תשובה: לאחר השרותים די ליטול פעם אחת, ויש המהדרים [ע""פ קבלה] ליטול 3 פעמים לסירוגין. לאכילה מעיקר הדין די ליטול פעם אחת, ומהודר יותר ליטול על כל יד שתי פעמים ברצף [לא לסירוגין], והנוהגים ע"פ קבלה נוטלים 3 פעמים כל יד.

שאלה: כאשר הולכים לשרותים מספר פעמים בלילה, האם יש צורך ליטול בכל פעם ידים ולברך?

תשובה: יש לרחוץ ידים בכל פעם (רצוי 6 פעמים) ולברך. אם קשה, די בנקיון הידים קודם הברכה.

שאלה: האם תמיכה בבת נשואה יכולה להיחשב כתרומה?

תשובה: אם הבת נזקקת ודאי שיש בזה משום תרומה, ואדרבה הקרוב קרוב קודם.

שאלה: אמא שלי יושבת שבעה על אח שלה, האם חלים עלי דיני אבלות כלשהן, כגון השתתפות בשמחות ?

תשובה: למנהג אשכנז: עד לאחר שבת אין להשתתף בשמחות, ואין להתרחץ במים חמים אלא בפושרים. [יש המקילים כשאשר האם יושבת בעיר אחרת, ומן הראוי להחמיר בדבר.]

שאלה: בארון ספרים שבו עומדים ספרי קודש, האם מותר להניח מעליהם ספרי קודש נוספים בשכיבה?

תשובה: מעיקר הדין אין בכך איסור. [כמובן שמכובד יותר שכל הספרים יעמדו].

שאלה: האם מותר לתקן/לקצץ ענפים של עץ רימון (כפופים ולא כפופים) והרימונים שעליהם נשרו מהעץ וגורמים ללכלוך רב?

תשובה: אסור לקצוץ עץ מאכל, אבל מותר לטפל בו ולחתוך את ענפיו כפי הצורך. (מדובר על שנה רגילה, בשנת השמיטה הדינים שונים).

שאלה: האם נשים חייבות במים אחרונים לאחר הסעודה?

תשובה: מעיקר הדין אין בזה חילוק בין איש לאשה. (אולם יש שנהגו להקל ולסמוך על הסוברים שבזמן הזה שלא מצוי מלח סדומית בינינו אם היד נקיה א""צ ליטול).

שאלה: האם מותר לשקר בדברים קטנים, למישהי שעלולה לחולל מריבה חזקה אם תשמע אמת אחרת?

תשובה: מותר לשנות מפני השלום. [כמובן כשאין עיצה אחרת].

שאלה: יש אדם שלווה ממני סכום כסף גדול, ואני יודע שאין לו איך להשיב לי, האם אני עובר על האיסור של "לא תהיה לו כנושה" אם אני שואל אותו מה קורה בעניין החוב? כמובן שהגיע כבר זמן הפרעון.

תשובה: אם יש לו אפשרות להשיג כסף [ע""י הלוואות או מכירת דברים שאין לו צורך שוטף בהם וכדומה], מותר להזכיר לו.

שאלה: האם מותר לאישה להתפלל או לברך בלבוש לא צנוע?

תשובה: להתפלל אסור, ולברך מותר, אם קשה להתלבש.

שאלה: לפני ראש השנה נסעתי באוטובוס "אגד" ושילמתי עבור הטענת כרטיסיה ב"רב קו", העודף שהוחזר לי היה גבוה מהמגיע לי, אך הוא התערב עם שאר המטבעות בארנקי ולכן אין לי דרך לדעת כמה בדיוק אינו שלי. מה עלי לעשות?

תשובה: א. חובה להחזיר רק את הסכום שבודאי הוחזר לך יותר מהמגיע לך, ועל השאר נאמר הכלל 'המוציא מחבירו עליו הראיה'.
ב. החוב הוא לנהג ולא לאגד [משום שהנהג הוא המפסיד מכך], ואם אין ידוע מי הנהג יש לעשות בכסף 'צרכי רבים', דהיינו דבר שכולם נהנים ממנו [למשל, לתרום את הסכום לאגודת יד שרה].

שאלה: כשנמצאים במקום ציבורי, וצריך להכנס לשרותים עם תיק צד, מה הם הכללים שמותר להכניס אוכל ושתיה, ודברי קודש?

תשובה: במקום הצורך מותר להכניס דברי מאכל ושתיה לשרותים, ושלא במקום הצורך כדאי להימנע, ואין הבדל אם הם מכוסים או לא. ולגבי ספרי קודש, לכתחילה ראוי שיהיו מכוסים בשני כיסוים [דהיינו כיסוי נוסף מלבד התיק, אם לתיק יש בטנה אין צריך יותר], ובמקום הצורך די בכיסוי אחד.

שאלה: כשהייתי ילד קטן בגן חובה, לקחתי מספר פעמים צבעים מהגן הביתה, תוך שהחבאתי אותם בכיסי. ועד היום כשאני נזכר בזה זה לא נותן לי מנוח, למרות שכבר עברו מאז עשרות שנים. איך אני יכול לכפר על דבר כזה, אם בכלל אני חייב לעשות משהו בנידון?

תשובה: אמרו חז""ל ""גזל ואינו יודע ממי גזל יעשה בהם צרכי רבים"", ולכן כדאי לתרום לארגון שכולן נהנים ממנו [כגון יד שרה] כשווי החפצים שלקחת.

שאלה: האם מותר לשיר / לנגן, מנגינות בלי מילים של שירים נוצריים?

תשובה: אין לנגן או לשיר את המנגינות הללו.

שאלה: האם מותר לכבס טלית ביד, בתוך גיגית, בחדר אמבטיה שיש בו שירותים?

תשובה: מותר.

שאלה: מה הדין אם קיימתי מנהג טוב, ואמרתי בפה שברצוני לקיים אותו בקביעות, ולמעשה קיימתי אותו רק עוד פעם אחת, ואז ראיתי שלא אצליח לעמוד בו?

תשובה: יש לעשות התרת נדרים ע""י שלשה בני אדם, שיהיה בהם לפחות אחד שהוא תלמיד חכם היודע את דיני התרת נדרים.

שאלה: מכיון שאני צריכה אימייל [חסום] לעבודתי, אני מקבלת שירות משתי חברות, אחת מספקת תשתית והשניה ספק אינטרנט. עקב שינוי שעשיתי לפני כשנה, התשלום החודשי 'נפל בין הכסאות', כך שאינני משלמת על התשתית לא לבזק ולא לקווי זהב. פניתי לפני כמה חודשים לשתי החברות, וכל אחת טענה שעל החברה השניה לגבות את התשלום, וכך עדיין איני משלמת. ברצוני לשאול אם עלי לעשות השתדלות נוספת בנידון ולפנות שוב לחברות [ולהמתין למענה זמן רב] או שזכיתי מההפקר ואני פטורה.

תשובה: כדאי לשלוח מכתב [או מייל] ל2 החברות, אם הם לא יתייחסו אין זה מענינך. 

שאלה: אני נוסע כל יום במונית עם נהג קבוע, על בסיס תשלום חודשי. יש הסכם ביני לבין הנהג, שכאשר הוא אינו יכול להגיע אני מזמין מונית אחרת, והוא משלם לי למחרת את סכום הנסיעה ששילמתי לנהג האחר. לפעמים הוא מעגל את הסכום לרעתו, כלומר, אם שילמתי לנהג המחליף 19 ₪, הוא נותן לי 20. השאלה האם יש בזה חשש ריבית ועלי להתעקש להחזיר לו?

תשובה: ריבית אינה אלא כשהדבר ניתן עבור ""אגר נטר"" היינו שכר המתנת המעות. ומכיון שכאן ברור שלא זוהי הכוונה, אין בדבר חשש איסור.

שאלה: למדנו שאם מפייס את העני מתברך ביותר ברכות. האם כשאני הולכת ברחוב ורואה אדם עני, עלי לפייסו בדברים?

תשובה: על אף שמצוה לפייס את העני בדברים, אולם זה מגבר לגבר ומאשה לאשה, אולם לא מוטל על האשה לפייס גבר או להיפך.

שאלה: קיבלתי כונן חיצוני למחשב אחרי שחיכיתי יותר משנה וזה היה ממש רווח והצלה בשבילי, האם אני יכולה לברך עליו שהחיינו?
תשובה: יש לברך שהחיינו, ואם גם אחרים נהנים מזה יש לברך הטוב והמטיב ולא שהחיינו.
שאלה:כאשר חברה לובשת חצאית חדשה ארוכה, האם מותר להחמיא לה עליה? (כי זה לא אמצע רגל, אולי זה לא נחשב מספיק צנוע)
תשובה: אם החצאית לא מספיק צנועה (כולל מקרה שאינה מגיעה לחצי הרגל) אין להחמיא לה.
שאלה: האם חובה ליטול ידיים באמצעות ספל לאחר יציאה לשירותים, או שאפשר להסתפק בשטיפת ידיים?
תשובה: מספיק לשטוף ידים. (לפני התפלה, מן הראוי להקפיד על כלי.)
שאלה: האם לחנוכת בית חייבים עשרה שומרי שבת?
תשובה: כדאי להקפיד על כך אם הדבר מתאפשר, אולם אין זה לעיכובא.
שאלה: ביקשו ממני להתרים עבור כלה יתומה, ולאחר שאספתי לה סכום מכובד מאנשים שונים התברר שהיא לא כל כך נזקקת, והיא אמרה לי להעביר זאת למישהי אחרת. אני רוצה לדעת האם הכסף חייב להגיע לכלה נזקקת, או שיש באפשרותי לתת זאת למשפחה בעלת 18 ילדים שהאמא נפטרה.

תשובה: אם הכלה לא נזקקה לצדקה בכלל, יש להעביר את הכסף לאותה מטרה, דהיינו עבור הכנסת כלה, ויש לתת לקרן שדואגת ליתומות עניות. אולם אם הכלה נזקקה רק לא "כל כך", וכמו שכתבת, הרי בהסכמתה אפשר להעביר לכל מטרה.

שאלה: אני עובדת כמזכירה במשרד, ותפקידי הוא לענות לשיחות נכנסות. בכל בוקר כשאני מגיעה לעבודה אני מקדישה 10 דקות לתפילת שחרית, ואחר כך רושמת את שעת הכניסה. שאלתי היא במקרה ובאותם 10 דקות שהתפללתי לא היו שום שיחות טלפון, האם אני יכולה לחשב את הדקות האלו כשעות עבודה?
תשובה: אם את מתפללת שמונה עשרה וכדומה, באופן שגם אם יהיו שיחות טלפון לא תוכלי להרים, אין לחשב את הזמן הזה כשעת עבודה.
שאלה: לפני כמה עשרות שנים ביקשתי הלוואה מהמעביד שלי בידיעה שאקבל חזרה את הכסף מאדם מסוים, ואחזיר למעביד. אך בסופו של דבר לא קיבלתי את הסכום בחזרה, וגם לא החזרתי את הסכום למעביד שלי. המעביד לא ביקש את הסכום בחזרה, ובמשך הזמן עברתי כמה וכמה עבודות, ואף עברתי לעיר אחרת. בשנים האחרונות ניסיתי כך דרך להגיע לאותו מעביד, ללא הצלחה. החברה הזו לא קיימת כבר שנים רבות, ועם כל המאמצים לא הצלחתי להגיע אליו. מה עלי לעשות?
תשובה: אמרו חכמנו ז"ל "גזל ואינו יודע מי גזל יעשה מהם צרכי רבים". במקרה שלך אין כאן גזל חלילה, אולם אותו רעיון קיים, שאם הגעת למסקנה שאין באפשרותך למצוא את המעביד, תרום סכום זהה לארגון שכולם נהנים ממנו.
שאלה: האם יש ענין לעשות סיום ש"ס משניות בתוך השלושים או שאפשר אחרי?
תשובה: אם אפשר לעשות בתוך השלשים – מה טוב, ואם לא, אפשר לעשות אח"כ. [לימדונו רבותינו ז"ל שבתוך שלשים יום לפטירה מדת הדין מתוחה יותר, ועל כן יש להשתדל אז יותר לעשות דברים לעילוי הנשמה].
שאלה: האם יש בעיה להספיד אחרי השלושים?
תשובה: אפשר להספיד גם לאחר השלשים, עד סיום י"ב חודש.
שאלה : שמי בועז, ולבתי הציעו שידוך של בחור בשם בועז, האם יש בכך בעיה?
תשובה: רבי יהודה החסיד (בעל ספר חסידים, מגדולי מקובלי אשכנז הקדמונים) בצוואתו הזהיר ששם החותן והחתן לא יהיו שוים, ונחלקו האחרונים האם אזהרה זו נאמרה לכל אדם או רק לזרעו, ולמעשה נמנעים רבים מלעשות שידוכים שכאלו. אם יש סיבה שאתם מעונינים בדוקא בשידוך זה, יש מקום לשקול הוספת שם (לחתן או לחותן.)
שאלה : אני מנוי על מסלול הלימוד של הרי"ף המבואר, האם סיום מסכת בלימוד זה נחשבת כסיום לעילוי נשמת נפטר ביום השנה שלו?
תשובה: כל סיום ספר שנלמד בהבנה הראויה מתחילתו לסופו נחשב לסיום, והסעודה שעושים היא סעודת מצוה, ובודאי יש בזה גם עילוי נשמה.
שאלה : אם יש לי רעיון שידוך אך אינני רוצה להציע בעצמי, ואני נותנת לשדכן את כל הפרטים והשידוך אכן יוצא לפועל. האם מגיע לי חלק מדמי השדכנות? ואם כן, האם חובה עלי להתנות זאת מראש?
תשובה: כפי הנהוג הכל מגיע לשדכן, אלא אם כן הותנה איתו אחרת.
שאלה: אני רגילה לעשות לילדים פעילות עם מלח וגירים, ומישהו העיר לי שיש בכך איסור בל תשחית. מה ההלכה אומרת?

תשובה: מותר להשתמש בכך לכל צורך שדרך העולם לעשות כן, ואין בזה משום הפסד ובזיון אוכלים, ולכן כיון שכמדומה הדרך היא להשתמש במלח לכל מיני פעילויות, אין איסור בדבר.

שאלה: בבית בו אני גר ישנו חדר צדדי שבכדי להגיע לחדר זה חייבים לעבור דרך השירותים. כיון שבתוך חדר צדדי זה ישנו מקפיא, אנו נאלצים להעביר את האוכל דרך השירותים, האם יש בכך בעיה?
תשובה: במקום הצורך מותר להעביר אוכל דרך השירותים, ואף אין חובה לכסותו.(ובפרט בשירותים של ימינו שהינם נקיים בדרך כלל).
שאלה: יש לי דגים באקווריום, האם כאשר אני מגלה אצלם סימני מחלה עלי להוציא כסף רב כדי לדאוג לרפואתם?

תשובה: איסור צער בעלי חיים הותר לצורך שימושי האדם, ועל כן קל וחומר שאין האדם מחויב להוציא כסף רב לריפוי בעל החיים.  

שאלה: האם יש חיוב להלוות כשאין ידוע באיזו מידה יוכל הלווה להחזיר? כגון אם המלווה אינו אמיד, והמלוה עלול להנזק במידה והלווה לא יחזיר.
תשובה: אין חובה להלוות באופן שלא בטוח שהלווה יוכל להחזיר את החוב, אמנם אם יש ערבים להלואה שברור שיוכלו לעמוד בהחזר, צריך להלוות.
שאלה: לפני כשנתיים עיכבתי בטעות מישהו בהמתנה למעלית, עיכוב קל ביותר וללא שימת לב, וכ'תגובה' הוא קילל אותי שאני אהיה מעוכב מלהתחתן. השאלה שלי אם יש לי ממה לחשוש?

תשובה: נאמר בפסוק (משלי כו ב) ""כַּצִּפּוֹר לָנוּד כַּדְּרוֹר לָעוּף כֵּן קִלְלַת חִנָּם לא תָבֹא"", ואין ממה לחשוש, ויהי רצון שתזכה לרוב אושר ועושר.

שאלה: בחדר המדרגות שבבניין שלנו הצטברו בשנתיים האחרונות אבידות רבות שערכן הכספי פעוט ביותר, והן עומדות לעיני כולם במקום בולט וללא דורש. הדבר פוגם במראה של הכניסה ומפריע מאוד. האם מותר לזרוק את החפצים האלו לפח האשפה?

תשובה: מותר לזרוק לאשפה [מאחר שבודאי התייאשו הבעלים מהדברים].

שאלה: האם מותר לאשה בהריון ללכת לבית הקברות? מנהג אשכנז- חסידי

תשובה: נהוג שאין נכנסים לבית הקברות בזמן ההריון. אם הדבר גורם לבושה בקרב המשפחה [למשל כשעדיין הדבר אינו ידוע לכולם], ניתן להקל בזה.

שאלה: אנחנו נוהגות להדליק נרות שבת ונרות צדיקים בשמן זין טהור, בתוך הכלי שמים את המעמד ובתוכו הפתילה. אספנו את כל הפתילות בקופסה, מה לעשות עם הפתילות?

תשובה: אפשר לעטוף את הפתילות בתוך ניילון, ולזורקם. הידור מצוה הוא לשורפם עם החמץ, אך אין זו חובה.

שאלה : ראיתי לפני כחודש זוג יונים מכינים קן אצלי בחלון. במחשבה התכוונתי לא להנות מזה ולהפקיר. בינתיים יש שם 2 ביצים. האמא היונה לא הגיעה אל הביצים כבר כמה שבועות. יש מצב שתחזור? האם אפשר לעשות שילוח הקן? מה לעשות עם הביצים?
תשובה: ברור שהאם כבר לא תחזור ושהביצים כבר מקולקלות, ולכן לא נותר אלא לזרקם.
שאלה: הילד שלי מעוניין להחזיק אוגר בבית, האם יש בזה בעיה ?

תשובה: אין בעיה. אולם יש להקפיד לא לצער את בעל החיים, ולהאכילו כל יום קודם האכילה שלך.  

שאלה: ילדי הקטן מצא גדי [כנראה של הפקר, כיון שאין בסביבה מי שמגדל גדיים], אנחנו גרים ביישוב עירוני, ואין בסביבה גידולים חקלאיים. האם מותר לנו לגדל את הגדי בחצרנו, ולהסתובב איתו בחוץ?

תשובה: מותר [כבר הורה מרן החזון איש זצ""ל שלפי אורח החיים כיום יש להקל בזה].  

שאלה : במקרה שאני חייבת כבר מלפני זמן רב למישהו 6.72 ש"ח. יש בעיה לשלם 6.80 ש"ח או שיש בכך בעיה של איסור ריבית?
תשובה: דין פרוטה כדין מאה, ועל כן יש לשלם 6.70 בלבד.
שאלה: האם מותר למחוק מיילים במחשב שעליהם כתובים דברי תורה ופסוקים?

תשובה: דברי תורה – מותר. אם כתובים שמות ה’, נוהגים להקל בזה. ויש המחמירים למחוק ע""י גרמא. [או למחוק לאחר כיבוי המסך].  

שאלה: אשה שנמצאת בשנת אבל, האם מותר לה ללכת ל'שבע ברכות' של שכנים?

תשובה: אסור. [במקרה שהדבר יגרום צער לבעל בזה שאשתו לא תבא איתו, יש שהתירו, וראוי להמנע מכך].

שאלה: אישה שבמהלך סדר היום שלה ועבודותיה בבית, נכנסת לחדר האמבטיה מספר רב של פעמים, האם היא צריכה בכל פעם ליטול ידים?

תשובה: לא.

שאלה: אני עובד עם חילוניים, האם מותר לי לכבד באוכל אדם שאינו מברך?

תשובה: במקרה שהלה יפגע אם לא נכבדו, אפשר לכבד, ואם אפשר – כדאי לברך בפניו בקול רם. 

שאלה: בתיבות הדואר מחולקים עיתונים חינם ובהם דברי תורה המחוייבים בגניזה, האם אני צריכה לקחת מהתיבה שלי את העיתון – שאני לא מעוניינת בקריאתו – רק כדי לתלוש ממנו את הטעון גניזה? או שמותר לי להשליכו לפח שבפתח הבניין?

תשובה: אין צורך לחפש דברי תורה בעיתון, ומותר לזורקו כך. אם ידוע על מדור לדברי תורה, יש לתלוש את הטעון גניזה.  

שאלה: האם מותר לאישה בהריון לבקר בגן חיות?

תשובה: איסור אין בדבר, אולם רבים נוהגים להימנע מכך משום שכתבו בספרי מוסר קדמונים [שבט מוסר פרק כ"ד, ספר הברית, ועוד] שההסתכלות על חיות טמאות יכולה לפגום חלילה בקדושת הולד.

שאלה: האם יש בעיה לתת שם לרך נולד עם אותיות השם, לדוגמה יהונתן?

תשובה: אין בעיה. [אדרבה, יהודה השתבח בזה ששם ה’ נכלל בשמו].  

שאלה: טבעת נישואין שהתקלקלה, עדיף לתקנה או שניתן לקנות אחרת?

תשובה: נהוג ללכת עם טבעת הנישואין תמיד, כדי שתזכור האשה שהיא אשת בעלה, וכמו שכתב בספר החינוך. על כן עדיף לתקן את טבעת הנישואין מאשר להחליפה.

שאלה: האם ניתן לגרוס עלונים / דפים הטעונים גניזה?

תשובה: לא. יש לגונזם דוקא.  

שאלה: האם מותר איפור קבוע שמחזיק מעמד בערך ל 3 שנים?

תשובה: אסור משום כתובת קעקע, אולם במקום כבוד הבריות, למשל אשה שנשרו גבות עיניה ומתבישת לצאת כך ניתן להקל באיפור שאינו לעולם, ויש מן הפוסקים שהקלו בכך אף לצורך איפור, ותעשה כל אחת כהוראת רבותיה.(יעוין בכל זה בספר טהרת הבית חלק ג’ מעמוד כ""ט ואילך).   

שאלה: טבעת שמוטבע עליה הפסוק הראשון של שמע, (השם הקדוש רשום באות ה'), האם מותר להיכנס לשירותים עם טבעת זו?
תשובה: אסור להיכנס עם הטבעת לשירותים, אא"כ הטבעת מכוסה. (ויש מן הפוסקים שהחמירו והצריכו 2 כיסויים.)
שאלה: אדם בתוך שנת האבלות, ובבית הכנסת מתקיים לאחר התפילה מידי פעם קידוש קטן וקצר (בעמידה) למתפללים שנשארים (לא כולם), בדרך כלל לרגל יארצייט שנתרם ע"י המתפלל, ולעיתים לרגל לידת בת וכדומה. האם מותר להשתתף?

תשובה: מותר להשתתף.  

שאלה: אני שמאלי/ת, ורציתי לדעת כיצד עלי לנהוג בנעילת וקשירת הנעליים?

תשובה: הקובע לענין זה אם את/ה שמאלי/ת ברגל [אפשר לבדוק זאת, למשל באיזו רגל היית בועט/ת בכדור], אם אכן את/ה שמאלי/ת ברגל, רצוי גם לנעול וגם לקשור את של ימין תחילה. לגבי נשים, יש הנוהגות לעולם לנעול וגם לקשור בימין.

שאלה: אני בשנת אבל על אבא ז"ל, האם מותר לי לחגוג הקפות שניות?

תשובה: אין להשתתף בהקפות שניות בשנת האבל.

שאלה: האם נגיעה בידו של ילד קטן, שעדיין לא נטל ידיים עם קומו בבוקר, מצריכה נטילה חוזרת של מי שנגע בו? אם כן, מה דין מאכלים (שאינם ניתנים לשטיפה, כגון עוגות) שנגעו בהם לפני הנטילה?
תשובה: מן הראוי ליטול ידים שוב, אם נגעו בידי מי שלא נטל. אולם אם קודם שנטלו שוב נגעו במאכלים מותר לאכלם ללא חשש.
שאלה: האם יש בעיה לקחת שקיות מחנות, יותר ממה שצריך לקניה עצמה?

תשובה:בודאי שאין לקחת שקיות יותר מהנצרך, בלי לקבל על כך רשות מפורשת ממי שאחראי לכך.

שאלה: כאשר מלבישים ילדה קטנה כבת חמש בחדר ויש בו מעט ספרי קודש, האם צריך אז לכסותם?
תשובה: אם החלק התחתון של הגוף מתגלה, יש לכסות את הספרים.
שאלה: יש לנו בבית קופת צדקה כבר למעלה מחמש עשרה שנה. כתובת הארגון השתנתה ולא ידענו מהי. בשבועות האחרונים נודעה לנו כתובת הארגון, וכשרצינו לשלוח את הכסף שחיכה שם, התברר שחסר שטר של 50 שקלים, שהיה שם- למיטב זכרוני. יש לנו בבית ילדים קטנים שאפשר לחשוב שהם לקחו את הכסף לעצמם. האם עלינו לשלם (לא מבחינה הלכתית, אלא מצד שלא טוב לנשמת הילד שיש בידו כזו עבירה)- או שמחמת הספק איננו צריכים לחשוש לכך?
תשובה: בודאי שכדאי לשלם כדי להציל את הילדים מאיסור גזל. (לא ברור גם שאין חובה הלכתית לשלם, מחמת חובת שמירה כלפי כספי הצדקה, רק שהדבר תלוי במהות הארגון, האם הכסף מיועד עבור עניים מסוימים שאז יש חובת שמירה, או לא שאז אין חובת שמירה.)
שאלה: האם צריך לשים בגניזה דברים כגון "בסיעתא דשמיא", בעזרת ה', וכדו'? או רק פסוקים שלמים?

תשובה:

כל אלו אינם צריכה גניזה (ויש שהחמירו בכיתוב ה', והמחמיר תבוא עליו ברכה.)

שאלה: קניתי חב' עוגיות בהכשר של חו"ל, ורשום על זה קמח ישן. מה זה אומר?

תשובה:

הכיתוב "קמח ישן" פירושו שאין בעוגיות חשש איסור חדש, והם כשרים למהדרין מן המהדרין (ודלא כמקילים באיסור חדש בחו"ל.)

שאלה: האם יש איסור לעצב הזמנה למסיבה שתערך בשבת ?

תשובה:

אין לעצב הזמנה למסיבה שתערך בשבת תוך חילול שבת ח"ו, כדי שלא לסייע חלילה בידי עוברי עבירה.

שאלה: מהם כללי נטילת ידיים בבוקר, לפני סעודה שיש בה לחם ולאחר יציאה מבית הכסא ?

תשובה:

בבוקר יש ליטול ידים 6 פעמים לסירוגין (דהיינו פעם על יד ימין ופעם על יד שמאל 3 פעמים על כל יד), והנוהגים כדעת הגר"א נוטלים 8 פעמים.
לסעודה די ליטול ידים מספל פעם אחת על כל יד. (ויש ליטול בשפע, שיהי בכל שפיכה כרביעית מים, דהיינו )10-20% מספל רגיל), יש המהדרים ליטול 2 פעמים על כל יד (2 פעמים על יד זו ו2 פעמים על חברתה), והנוהגים כדעת המקובלים שופכים 3 פעמים על כל יד.
אחרי יציאה מבית הכסא די לשטוף את הידים בברז, ויש המהדרים לשטוף 6 פעמים בסירוגין. (דהיינו 3 פעמים על כל יד.)
אם עומדים להתפלל אחר היציאה מבית הכסא, מן הראוי ליטול ידים מספל.

שאלה: רציתי לברר אם אפשר ליטול ידים עם מי מזגן ?

תשובה:

מותר ליטול ידים במים הנוטפים מהמזגן, אם הם ראוים לשתיה.

שאלה: רציתי לשאול, למנהגי אשכנז באזכרה כשאומרים את שם הנפטר (לפי אותיות פרק קיט), האם מוסיפים את שם האב או האם? לדוגמא- רבקה בת אסתר או רבקה בת מרדכי או רבקה בלבד? וכמו כן האם ישנו נוסח של "אל מלא רחמים" שלא כתוב בו "יתן צדקה בעבורה" ?

תשובה:

א. יש לומר את שם האב.
ב. אפשר לדלג על המילים בעבור שיתן וכו'.

שאלה: מה הדין אם גרים בשכירות בדירה ,האם צריך גם להשאיר אמה על אמה זכר לחורבן ?

תשובה:

אם המשכיר מרשה לשוכר, על השוכר לשייר אמה על אמה, ויש שהקילו בכך, והמיקל יש לו על מה שיסמוך. [מקורות לדיון בנושא אפשר למצוא במ"ב דרשו סי' תק"ס הערה 10.]

שאלה: האם מותר להניח לחם בתחתית סיר לאפיית ג'חנון? (הלחם נהיה קשה כמו אבן ונהיה שחום מאוד, ואינו ראוי לאכילה.)

תשובה:

אם רגילים להשתמש בלחם למטרה זו הדבר מותר. (וכמובן אם אפשר עדיף להשתמש בלחם ישן שכבר אינו עומד לאכילה.)

שאלה: האם מותר לדבר בשבחו של גוי כמובן שלא בפניו, כגון שניחן בחכמה או ביופי ?

תשובה:

אסור לדבר בשבחו של גוי אפילו שלא בפניו, כדי שלא נבוא להידבק בהם וללמוד ממעשיהם. (וכמבואר בשלחן ערוך יורה דעה סוף סימן קנ"א.)

שאלה: כשמקדישים כסף לצדקה ומוצאים בתוך הסכום שטר פגום/מזויף, מה קורה לגבי ההקדש? האם ניתן לזרוק את השטר והאם צריך להשלים את הסכום ?

תשובה:

את הכסף המזויף יש לזרוק.

ולגבי אם צריך להשלים את הסכום:
הדבר תלוי בלשון הקבלה, שאם אמרת שכסף זה יהיה לצדקה אין צריך להשלים סכום אחר תמורתו, אולם אם קיבלת על עצמך לתת סכום מסוים, יש להשלים את הסכום עם כסף אחר.

שאלה: האם ענין לימוד משניות לעילוי נשמה הוא לגברים בלבד?

תשובה:

לימוד המשנה הוא דבר ששייך לגברים ולא לנשים. [מלבד משניות מסכת אבות.] נשים יכולות לומר תהילים לעילוי נשמה.

שאלה: רכשתי חולצה לא מזמן, ולפני הלבישה הבחנתי שבדוגמא שעל השרוול משולבים איורים קטנים הנראים כצלבים – האם יש בעיה ללבוש בגד זה?

תשובה:

מותר להשתמש בחולצה [משום שהדבר נעשה לנוי ולא לשם עבודה זרה], והמחמיר בזה קדוש יאמר לו.

שאלה: האם אשה נשואה צריכה לעשות התרת נדרים?

תשובה:

המנהג שאשה לא עושה התרת נדרים (אלא סומכת על כל נדרי הנאמר בכניסת יום הכיפורים), ויש הנוהגים שכשהבעל מתיר לעצמו הוא מתיר גם עבור אשתו בשליחותה, לאחר שהסביר לה את ענין ההתרה.

שאלה: שאלתי מגמ"ח ספרים 2 ספרים באנגלית הם עברו דירה ולא הספקתי להחזיר את הספרים אני לא יודעת בכלל מה היה שם המשפחה בשביל לבדוק להיכן עברו לגור. עדיין הספרים אצלי, מה עלי לעשות ?

תשובה:

כדאי לנסות לברר אצל השכנים מה שם המשפחה ולהחזיר להם, אם א"א ניתן להשתמש בספרים, רק לרשום אצלכם שנותרו אצלכם ספרים אלו וכו', כשיבוא אליהו במהרה בב"א תחזירו את דמי האבידה לבעלים.

שאלה: מצאתי סידור באוטובוס, לא ביצעתי עליו השבת אבידה והוא נמצא אצלי בבית, על הסידור רשום שם פרטי (לא בטוחה לגבי שם משפחה אם רשום או לא) אני לא יודעת למי להחזיר ואיפה בכלל לחפש את מי שאיבדה. בנוסף אני כבר שנים לא גרה באותו מקום. מה אני צריכה לעשות בנידון?

תשובה:

לגבי הסידור, אם רשום שם משפחה ואפשר לנסות לברר היכן הבעלים יש לעשות כן.
אם אי אפשר, ניתן להשתמש בסידור, רק לרשום אצלכם שמצאתם סידור כזה וכו', כשיבוא אליהו במהרה בב"א תחזירו את דמי האבידה לבעלים.

שאלה: 1. אם מישהו נמצא רחוק ומשאיל את הדירה שלו לזוג או למשפחה אחרת האם זה נחשב הכנסת אורחים ? 2. כשילדים נשואים ומשפחותיהם באים להורים שלהם, להתארח או לשבת או ליום טוב זה נחשב להכנסת אורחים ?

תשובה:

בב' המקרים הדבר נחשב להכנסת אורחים. (אם כי בודאי יש מעלה מיוחדת בהכנסת אורחים שאין להם כלל מה לאכול.)

שאלה: אני מצויה כעת בשנת אבל על אמי. בקרוב אמורה להיות אי"ה שבת משפחתית במירון לרגל חלאק'ה של אחד האחיינים. האם מותר לי להשתתף בשבת?

תשובה:

אין להשתתף בשבת זו, אלא אם כן כל המשפחה מגיעה באופן שאי ההגעה יחשב כאבלות בפהרסיא.

שאלה: שמירה על ניירות שיש להם דבר שבקדושה, מה הגדר שנקרא שמות ואסור לזרוק לפח ?

תשובה:

אם כתוב על הנייר את שם ה' ודאי שיש לגנוז.

וכן אם נכתבו דברי תורה לשם לימוד תורה יש לגנזם.

שאלה: אם קהילה נוסעת לאיזה מקום האם יש תנאים מיוחדים בלקחת ספר תורה אתם?

תשובה:

צריך להכין מקום מכובד לספר תורה, בו ישהה הספר תורה לפחות כ24 שעות.

באם אפשר יש לקרוא בס"ת 3 פעמים (אפשר לעשות 2 מנינים למנחה למשל.)

שאלה: אדם בתוך שנת האבלות, ובבית הכנסת מתקיים לאחר התפילה מידי פעם קידוש קטן וקצר (בעמידה) למתפללים שנשארים (לא כולם), בדרך כלל לרגל יארצייט שנתרם ע"י המתפלל, ולעיתים לרגל לידת בת וכדומה. האם מותר להשתתף?

תשובה:

מותר להשתתף.

שאלה: מכיון שאני צריכה אימייל [חסום] לעבודתי, אני מקבלת שירות משתי חברות, אחת מספקת תשתית והשניה ספק אינטרנט. עקב שינוי שעשיתי לפני כשנה, התשלום החודשי 'נפל בין הכסאות', כך שאינני משלמת על התשתית לא לבזק ולא לקווי זהב. פניתי לפני כמה חודשים לשתי החברות, וכל אחת טענה שעל החברה השניה לגבות את התשלום, וכך עדיין איני משלמת. ברצוני לשאול אם עלי לעשות השתדלות נוספת בנידון ולפנות שוב לחברות [ולהמתין למענה זמן רב] או שזכיתי מההפקר ואני פטורה.

תשובה:

כדאי לשלוח מכתב [או מייל] ל2 החברות, אם הם לא יתייחסו אין זה מענינך.

שאלה: האם מותר לכבס טלית ביד, בתוך גיגית, בחדר אמבטיה שיש בו שירותים?

תשובה:

מותר.

שאלה: האם מותר לשיר / לנגן, מנגינות בלי מילים של שירים נוצריים?

תשובה:

אין לנגן או לשיר את המנגינות הללו.

שאלה: כשנמצאים במקום ציבורי, וצריך להכנס לשרותים עם תיק צד, מה הם הכללים שמותר להכניס אוכל ושתיה, ודברי קודש?

תשובה:

במקום הצורך מותר להכניס דברי מאכל ושתיה לשרותים, ושלא במקום הצורך כדאי להימנע, ואין הבדל אם הם מכוסים או לא. ולגבי ספרי קודש, לכתחילה ראוי שיהיו מכוסים בשני כיסוים [דהיינו כיסוי נוסף מלבד התיק, אם לתיק יש בטנה אין צריך יותר], ובמקום הצורך די בכיסוי אחד.

שאלה: האם מותר לאישה להתפלל או לברך בלבוש לא צנוע?

תשובה:

להתפלל אסור, ולברך מותר, אם קשה להתלבש.

שאלה: יש אדם שלווה ממני סכום כסף גדול, ואני יודע שאין לו איך להשיב לי, האם אני עובר על האיסור של "לא תהיה לו כנושה" אם אני שואל אותו מה קורה בעניין החוב? כמובן שהגיע כבר זמן הפרעון.

תשובה:

אם יש לו אפשרות להשיג כסף [ע""י הלוואות או מכירת דברים שאין לו צורך שוטף בהם וכדומה], מותר להזכיר לו.

שאלה: האם מותר לשקר בדברים קטנים, למישהי שעלולה לחולל מריבה חזקה אם תשמע אמת אחרת?

תשובה:

מותר לשנות מפני השלום. [כמובן כשאין עיצה אחרת].

שאלה: האם נשים חייבות במים אחרונים לאחר הסעודה?

תשובה:

מעיקר הדין אין בזה חילוק בין איש לאשה. (אולם יש שנהגו להקל ולסמוך על הסוברים שבזמן הזה שלא מצוי מלח סדומית בינינו אם היד נקיה א""צ ליטול).

שאלה: האם מותר לתקן/לקצץ ענפים של עץ רימון (כפופים ולא כפופים) והרימונים שעליהם נשרו מהעץ וגורמים ללכלוך רב?

תשובה:

אסור לקצוץ עץ מאכל, אבל מותר לטפל בו ולחתוך את ענפיו כפי הצורך. (מדובר על שנה רגילה, בשנת השמיטה הדינים שונים).

שאלה: האם תמיכה בבת נשואה יכולה להיחשב כתרומה?

תשובה:

אם הבת נזקקת ודאי שיש בזה משום תרומה, ואדרבה הקרוב קרוב קודם.

שאלה: כאשר הולכים לשרותים מספר פעמים בלילה, האם יש צורך ליטול בכל פעם ידים ולברך?

תשובה:

יש לרחוץ ידים בכל פעם (רצוי 6 פעמים) ולברך. אם קשה, די בנקיון הידים קודם הברכה.

שאלה: כמה פעמים צריך ליטול ידים על כל יד לאחר שיוצאים מהשרותים, וכמה פעמים לפני אכילת לחם?

תשובה:

לאחר השרותים די ליטול פעם אחת, ויש המהדרים [ע""פ קבלה] ליטול 3 פעמים לסירוגין. לאכילה מעיקר הדין די ליטול פעם אחת, ומהודר יותר ליטול על כל יד שתי פעמים ברצף [לא לסירוגין], והנוהגים ע"פ קבלה נוטלים 3 פעמים כל יד.

שאלה: האם מותר לשתות מבקבוק מים ששפכו ממנו על הידיים, כגון עבור מים אחרונים, או בשביל נקיון הידיים וכד'.

תשובה:

מקור הדברים הוא מדברי הגמרא במסכת הוריות דף י""ג: שנאמר ששתיית מים של שיורי רחיצה קשים לשכחה. אולם כתבו בשם החזון איש [הובאו הדברים בספר שמירת הגוף והנפש] שאם שפך קצת מהבקבוק בין הרחיצה לשתיה אין חשש בדבר.

שאלה: בשעה שעונים אמן, האם הידים צריכות להיות נקיות? והאם מותר לענות כשיש אוכל בפה?

תשובה:

מותר לענות אמן כשהידים אינם נקיות. כמו כן אם אפשר לומר את האמן כראוי – מדיני עניית אמן היה אפשר לענות אמן גם כשיש אוכל בפה, אלא שאין לעשות זאת משום שאין משיחים בשעת הסעודה.

שאלה: האם מותר לענות לקדיש דרך טלפון? והאם מותר לענות אמן לברכות דרך טלפון?

תשובה:

מותר לענות לשידור חי [ולא להקלטה], אולם אין חובה לענות.

שאלה: אני שמאלי/ת, ורציתי לדעת כיצד עלי לנהוג בנעילת וקשירת הנעליים?

תשובה:

הקובע לענין זה אם את/ה שמאלי/ת ברגל [אפשר לבדוק זאת, למשל באיזו רגל היית בועט/ת בכדור], אם אכן את/ה שמאלי/ת ברגל, רצוי גם לנעול וגם לקשור את של ימין תחילה. לגבי נשים, יש הנוהגות לעולם לנעול וגם לקשור בימין.

שאלה: האם מותר איפור קבוע שמחזיק מעמד בערך ל 3 שנים?

תשובה:

אסור משום כתובת קעקע, אולם במקום כבוד הבריות, למשל אשה שנשרו גבות עיניה ומתבישת לצאת כך ניתן להקל באיפור שאינו לעולם, ויש מן הפוסקים שהקלו בכך אף לצורך איפור, ותעשה כל אחת כהוראת רבותיה.(יעוין בכל זה בספר טהרת הבית חלק ג’ מעמוד כ""ט ואילך).

שאלה: האם ניתן לגרוס עלונים / דפים הטעונים גניזה?

תשובה:

לא. יש לגונזם דוקא.

שאלה: טבעת נישואין שהתקלקלה, עדיף לתקנה או שניתן לקנות אחרת?

תשובה:

נהוג ללכת עם טבעת הנישואין תמיד, כדי שתזכור האשה שהיא אשת בעלה, וכמו שכתב בספר החינוך. על כן עדיף לתקן את טבעת הנישואין מאשר להחליפה.

שאלה: האם יש בעיה לתת שם לרך נולד עם אותיות השם, לדוגמה יהונתן?

תשובה:

אין בעיה. [אדרבה, יהודה השתבח בזה ששם ה’ נכלל בשמו].

שאלה: בתיבות הדואר מחולקים עיתונים חינם ובהם דברי תורה המחוייבים בגניזה, האם אני צריכה לקחת מהתיבה שלי את העיתון – שאני לא מעוניינת בקריאתו – רק כדי לתלוש ממנו את הטעון גניזה? או שמותר לי להשליכו לפח שבפתח הבניין?

תשובה:

אין צורך לחפש דברי תורה בעיתון, ומותר לזורקו כך. אם ידוע על מדור לדברי תורה, יש לתלוש את הטעון גניזה.

שאלה: אישה שבמהלך סדר היום שלה ועבודותיה בבית, נכנסת לחדר האמבטיה מספר רב של פעמים, האם היא צריכה בכל פעם ליטול ידים?

תשובה:

לא.

שאלה: אשה שנמצאת בשנת אבל, האם מותר לה ללכת ל'שבע ברכות' של שכנים?

תשובה:

אסור. [במקרה שהדבר יגרום צער לבעל בזה שאשתו לא תבא איתו, יש שהתירו, וראוי להמנע מכך].

שאלה: האם מותר למחוק מיילים במחשב שעליהם כתובים דברי תורה ופסוקים?

תשובה:

דברי תורה – מותר. אם כתובים שמות ה’, נוהגים להקל בזה. ויש המחמירים למחוק ע""י גרמא. [או למחוק לאחר כיבוי המסך].

שאלה: ילדי הקטן מצא גדי [כנראה של הפקר, כיון שאין בסביבה מי שמגדל גדיים], אנחנו גרים ביישוב עירוני, ואין בסביבה גידולים חקלאיים. האם מותר לנו לגדל את הגדי בחצרנו, ולהסתובב איתו בחוץ?

תשובה:

מותר [כבר הורה מרן החזון איש זצ""ל שלפי אורח החיים כיום יש להקל בזה].

שאלה: הילד שלי מעוניין להחזיק אוגר בבית, האם יש בזה בעיה ?

תשובה:

אין בעיה. אולם יש להקפיד לא לצער את בעל החיים, ולהאכילו כל יום קודם האכילה שלך.

שאלה: אנחנו נוהגות להדליק נרות שבת ונרות צדיקים בשמן זין טהור, בתוך הכלי שמים את המעמד ובתוכו הפתילה. אספנו את כל הפתילות בקופסה, מה לעשות עם הפתילות?

תשובה:

אפשר לעטוף את הפתילות בתוך ניילון, ולזורקם. הידור מצוה הוא לשורפם עם החמץ, אך אין זו חובה.

שאלה: האם מותר לאשה בהריון ללכת לבית הקברות? מנהג אשכנז- חסידי

תשובה:

נהוג שאין נכנסים לבית הקברות בזמן ההריון. אם הדבר גורם לבושה בקרב המשפחה [למשל כשעדיין הדבר אינו ידוע לכולם], ניתן להקל בזה.

שאלה: בחדר המדרגות שבבניין שלנו הצטברו בשנתיים האחרונות אבידות רבות שערכן הכספי פעוט ביותר, והן עומדות לעיני כולם במקום בולט וללא דורש. הדבר פוגם במראה של הכניסה ומפריע מאוד. האם מותר לזרוק את החפצים האלו לפח האשפה? תשובה: מותר לזרוק לאשפה [מאחר שבודאי התייאשו הבעלים מהדברים].

תשובה:

מותר לזרוק לאשפה [מאחר שבודאי התייאשו הבעלים מהדברים].

שאלה: לפני כשנתיים עיכבתי בטעות מישהו בהמתנה למעלית, עיכוב קל ביותר וללא שימת לב, וכ'תגובה' הוא קילל אותי שאני אהיה מעוכב מלהתחתן. השאלה שלי אם יש לי ממה לחשוש?

תשובה:

נאמר בפסוק (משלי כו ב) ""כַּצִּפּוֹר לָנוּד כַּדְּרוֹר לָעוּף כֵּן קִלְלַת חִנָּם לא תָבֹא"", ואין ממה לחשוש, ויהי רצון שתזכה לרוב אושר ועושר.

שאלה: יש לי דגים באקווריום, האם כאשר אני מגלה אצלם סימני מחלה עלי להוציא כסף רב כדי לדאוג לרפואתם?

תשובה:

איסור צער בעלי חיים הותר לצורך שימושי האדם, ועל כן קל וחומר שאין האדם מחויב להוציא כסף רב לריפוי בעל החיים.

שאלה: אני נוסע כל יום במונית עם נהג קבוע, על בסיס תשלום חודשי. יש הסכם ביני לבין הנהג, שכאשר הוא אינו יכול להגיע אני מזמין מונית אחרת, והוא משלם לי למחרת את סכום הנסיעה ששילמתי לנהג האחר. לפעמים הוא מעגל את הסכום לרעתו, כלומר, אם שילמתי לנהג המחליף 19 ₪, הוא נותן לי 20. השאלה האם יש בזה חשש ריבית ועלי להתעקש להחזיר לו?

תשובה:

ריבית אינה אלא כשהדבר ניתן עבור ""אגר נטר"" היינו שכר המתנת המעות. ומכיון שכאן ברור שלא זוהי הכוונה, אין בדבר חשש איסור.

שאלה: מה הדין אם קיימתי מנהג טוב, ואמרתי בפה שברצוני לקיים אותו בקביעות, ולמעשה קיימתי אותו רק עוד פעם אחת, ואז ראיתי שלא אצליח לעמוד בו?

תשובה:

יש לעשות התרת נדרים ע""י שלשה בני אדם, שיהיה בהם לפחות אחד שהוא תלמיד חכם היודע את דיני התרת נדרים.

שאלה: האם יש בעיה לקחת שקיות מחנות, יותר ממה שצריך לקניה עצמה?

תשובה:

בודאי שאין לקחת שקיות יותר מהנצרך, בלי לקבל על כך רשות מפורשת ממי שאחראי לכך.

שאלה: אני בשנת אבל על אבא ז"ל, האם מותר לי לחגוג הקפות שניות?

תשובה:

אין להשתתף בהקפות שניות בשנת האבל.

שאלה: האם מותר לאישה בהריון לבקר בגן חיות?

תשובה:

איסור אין בדבר, אולם רבים נוהגים להימנע מכך משום שכתבו בספרי מוסר קדמונים [שבט מוסר פרק כ"ד, ספר הברית, ועוד] שההסתכלות על חיות טמאות יכולה לפגום חלילה בקדושת הולד.

שאלה: אני רגילה לעשות לילדים פעילות עם מלח וגירים, ומישהו העיר לי שיש בכך איסור בל תשחית. מה ההלכה אומרת?

תשובה:

מותר להשתמש בכך לכל צורך שדרך העולם לעשות כן, ואין בזה משום הפסד ובזיון אוכלים, ולכן כיון שכמדומה הדרך היא להשתמש במלח לכל מיני פעילויות, אין איסור בדבר.

שאלה: ביקשו ממני להתרים עבור כלה יתומה, ולאחר שאספתי לה סכום מכובד מאנשים שונים התברר שהיא לא כל כך נזקקת, והיא אמרה לי להעביר זאת למישהי אחרת. אני רוצה לדעת האם הכסף חייב להגיע לכלה נזקקת, או שיש באפשרותי לתת זאת למשפחה בעלת 18 ילדים שהאמא נפטרה.

תשובה:

אם הכלה לא נזקקה לצדקה בכלל, יש להעביר את הכסף לאותה מטרה, דהיינו עבור הכנסת כלה, ויש לתת לקרן שדואגת ליתומות עניות. אולם אם הכלה נזקקה רק לא "כל כך", וכמו שכתבת, הרי בהסכמתה אפשר להעביר לכל מטרה.

שאלה: למדנו שאם מפייס את העני מתברך ביותר ברכות. האם כשאני הולכת ברחוב ורואה אדם עני, עלי לפייסו בדברים?

תשובה:

על אף שמצוה לפייס את העני בדברים, אולם זה מגבר לגבר ומאשה לאשה, אולם לא מוטל על האשה לפייס גבר או להיפך.

שאלה: כשהייתי ילד קטן בגן חובה, לקחתי מספר פעמים צבעים מהגן הביתה, תוך שהחבאתי אותם בכיסי. ועד היום כשאני נזכר בזה זה לא נותן לי מנוח, למרות שכבר עברו מאז עשרות שנים. איך אני יכול לכפר על דבר כזה, אם בכלל אני חייב לעשות משהו בנידון?

תשובה:

אמרו חז""ל ""גזל ואינו יודע ממי גזל יעשה בהם צרכי רבים"", ולכן כדאי לתרום לארגון שכולן נהנים ממנו [כגון יד שרה] כשווי החפצים שלקחת.

שאלה: לפני ראש השנה נסעתי באוטובוס "אגד" ושילמתי עבור הטענת כרטיסיה ב"רב קו", העודף שהוחזר לי היה גבוה מהמגיע לי, אך הוא התערב עם שאר המטבעות בארנקי ולכן אין לי דרך לדעת כמה בדיוק אינו שלי. מה עלי לעשות?

תשובה:

א. חובה להחזיר רק את הסכום שבודאי הוחזר לך יותר מהמגיע לך, ועל השאר נאמר הכלל 'המוציא מחבירו עליו הראיה'.
ב. החוב הוא לנהג ולא לאגד [משום שהנהג הוא המפסיד מכך], ואם אין ידוע מי הנהג יש לעשות בכסף 'צרכי רבים', דהיינו דבר שכולם נהנים ממנו [למשל, לתרום את הסכום לאגודת יד שרה].

שאלה: בארון ספרים שבו עומדים ספרי קודש, האם מותר להניח מעליהם ספרי קודש נוספים בשכיבה?

תשובה:

מעיקר הדין אין בכך איסור. [כמובן שמכובד יותר שכל הספרים יעמדו].

שאלה: אמא שלי יושבת שבעה על אח שלה, האם חלים עלי דיני אבלות כלשהן, כגון השתתפות בשמחות ?

תשובה:

למנהג אשכנז: עד לאחר שבת אין להשתתף בשמחות, ואין להתרחץ במים חמים אלא בפושרים. [יש המקילים כשאשר האם יושבת בעיר אחרת, ומן הראוי להחמיר בדבר.]

שאלה: אנו רוצים להקדיש את זכר סבינו בלימוד היומי של שתי הלכות ביום, הבעיה שתאריך הפטירה שלו חל השנה בשבת, האם כדאי להקדיש ביום שישי או ביום ראשון?

תשובה:

עדיף להקדים ליום שקודם היארצייט, כיון שהמצוות שעושים ביארצייט מטרתם לטובת נשמת הנפטר ולטובת החיים שמזלם הורע ביום זה, וכדאי שכשיגיע היארצייט – יהיו כבר הזכויות קיימות.

שאלה: הייתי בכותל המערבי, וכאשר יצאתי מהשערים ישבו שם כמה אנשים שבקשו צדקה. השתדלתי לתת לכולם את אותו סכום, אבל כשהבאתי לשלישי, הוא קרא לעברי בכעס, "אתה הבאת לו יותר כסף… אני מקפיד עליך…", עניתי לו שנתתי לכולם סכום שוה, ואין לי יותר כסף. השאלה האם יש מקום לחשוש מההקפדה שלו?

תשובה:

אין מה לחשוש מקפידה על לא דבר. מלבד זה, נאמר בפסוק "תחנונים ידבר רש ועשיר יענה עזות", ויש להניח שאדם שמדבר כך אינו נזקק כלל, ובכלל לא היה צריך לתת לו.

שאלה: האם מותר בשנת אבל לחדש כתונת לילה?

תשובה:

מותר לחדש. [משום שאין זה בגד העשוי לכבוד.]

שאלה: מי שיש לו כסף יותר מכדי צורכו, מה עליו לעשות ביתרה? לתת יותר צדקה? לחסוך?

תשובה:

אמרו חכמים "המבזבז אל יבזבז יותר מחומש", ועל כן מי שהיכולת בידו יתן צדקה 20% מרווחיו, מעבר לזה יש לחסוך.

שאלה: האם ניתן להניח נייר שכתובים עליו דברי תורה [כולל דפי פרשת שבוע, חוברות, מחברות וכדומה] במכלים המיועדים לגריסה? והאם ניתן לעטוף את כל הנזכר לעיל בשתי שקיות ניילון ולהשליך לאשפה?

תשובה:

אין לזרוק דברי תורה למיכלי גריסה או לאשפה אפי' בשתי עטיפות, ומצוי בהרבה מקומות מיכלים מיוחדים לגניזה.
עיתונים שלפעמים יש בהם דברי תורה אין צריך לחפש את דברי התורה, ואפשר לזרקם ב2 עטיפות.

שאלה: האם יש בעיה שאשה תעשה הבדלה באופן קבוע לה ולבנה? (גרושה)

תשובה:

אם הבן בר מצוה יבדיל הוא, אם אינו בר מצוה, הרי שאם אפשר בקלות לשמוע הבדלה משכנים עדיף לעשות כך, ואם אי אפשר תבדיל האם, והבן ישתה את היין.

שאלה: שאלתי ספרים מהסיפריה והם אבדו לי, אם אני מחזירה ספרים כמו שלקחתי, אבל חדשים, ולפעמים אפילו ספר חדש ממהדורה חדשה יותר, כי זה מה שיש בחנות, האם זה נקרא ריבית?

תשובה:

מכיון שמדובר בשאלה ולא בהלואה, אין כאן איסור ריבית.

שאלה: האם כאשר לווים כסף מותר לומר למלווה 'תודה', או שיש בזה איסור ריבית?

תשובה:

הפוסקים דנו האם מותר לומר תודה בשעת ההחזרה, ולכן עדיף להחזיר, ורק אח"כ לומר תודה.

שאלה: יש לי עוזרת חילוניה, ומן הראוי לכבד אותה בשתיה ואוכל, האם אין בכך בעיה כי היא לא מברכת?

תשובה:

אם כשתמנעי מלתת לה הדבר יגרום לה לשנאה וכו' מותר לתת לה. אם אפשר, מן הראוי לאכול איתה ולברך בקול רם כדי שהיא תשמע את הברכה.

שאלה: קניתי בסופר מוצר שהיה כתוב עליו מחיר 2.60 ש"ח ובקופה הוא הופיע 3.30 ש"ח. לפי החוק אני צריכה לשלם כפי המופיע על המוצר, וכך שילמתי 2.60 ש"ח. אחר כך חשבתי שאולי זה לא בסדר לפי ההלכה. מה הדין?

תשובה:

מכיון שאלו הם הכללים שנקבעו ע"י הנהלת הסופר (מחמת החוק), אפשר לבקש לשלם כפי המחיר המופיע על המדבקה.

שאלה: האם בכל פעם שקמים בלילה יש ליטול ידים? אפילו אם לאחר מספר דקות חוזרים לישון?

תשובה:

אם לא אומרים שום ברכה או דברי תורה אין צורך ליטול.

שאלה: מה גודל של טלית קטן, ואיך מחשבים את נקב בית הצוואר? והאם צריך שיהיה לפחות 36 ס"מ מסוף החתך של הנקב?

תשובה:

גודל הטלית רוחב אמה ואמה לפניו ואמה מלאחוריו, ולפחות 3/4 אמה לפניו ו3/4 אמה מלאחריו.
נקב בית הצוואר אינו מצטרף, אא"כ אין בו חסרון אלא חתך כמו ז.
בגודל האמה כידוע יש 2 מנהגים, למנהג ירושלים מחשבים את האמה ל48 ס"מ, ולפי"ז צריך לפחות 36 ס"מ מכל צד, ורוחב 48 ס"מ.
ובהרבה מקומות נהגו להחשיב את האמה ל60 ס"מ [מה שנקרא כיום שיעור חזון איש], שלפי"ז צריך רוחב 60 ו45 ס"מ מכל צד.

שאלה: יש לי חבר שעובר עכשיו תקופה מאד לחוצה, ונתקל בקשיים מכמה כיוונים. מעבר לתפילות עליו, האם אני יכול לקבל על עצמי תענית יחיד לזכותו והצלחתו? (בלי להגיד לו, כמובן). תודה מראש,

תשובה:

אתה יכול לקבל תענית, ויה"ר שהוא יזכה לישועה בתוך כל ישראל. יש לקבל את התענית בתפילת מנחה שקודם התענית, כפי הנוסח הנדפס בסידורים.

שאלה: כאשר לווים מצרך מזון כלשהו מהשכנים לצורך אפיית עוגה וכד', ורוצים אח"כ לתת לשכנים לטעום מהעוגה כהוקרה על ההלוואה, האם הדבר אסור משום ריבית או שיש בכך דווקא הכרת הטוב? תודה רבה מראש

תשובה:

אם רגילים לפעמים לתת לשכנים לטעום גם בלי ההלואה, כך שלא מוכח שעושים כן בגלל ההלואה, אין איסור בדבר.

שאלה: אבי קבור ב"הר המנוחות" ואני נוהג לעלות אליו בתדירות גבוהה, לאחרונה העירו לי כי יתכן ויש בכך בעיה, רציתי לשאול האם יש הלכות מסויימות, זמנים שאסור ללכת כגון בחודש ניסן וכו', ומה מותר לי להתפלל שם?

תשובה:

אסור לעלות לקבר בימי שבת, יום טוב, חול המועד ופורים. לגבי ראש חודש, חנוכה, חודש ניסן וכדו', יש מנהגים שונים, והמנהג הנפוץ כנראה שאפשר לעלות. [וכמש"כ בספר גשר החיים].
אין להתפלל שם רק תפילות לעילוי נשמת המת, ואסור להתפלל שם שמונה עשרה וכדו'.

שאלה: אני עובדת בחנות שבה עובדת עוד מישהי שעשתה נזק גדול למשפחתי, במזיד, עבור רווח אישי. כיצד עלי לנהוג כשאני רואה אותה? האם עלי לומר לה שלום, או שמותר לי להתעלם ממנה? אני חושבת גם שאם אומר לה שלום כרגיל היא תעשה דברים כאלו גם לאחרים?

תשובה:

כל זמן שאת מרגישה שנאה בלב כלפיה, באמת עדיף שלא לומר שלום, כי הוזהרנו בתורה "לא תשנא את אחיך בלבבך", דהיינו לא לשנוא בלב, וכלפי חוץ להראות כאוהב. אבל באמת הצטוינו גם "לא תטור", ומוטל עלייך להתאמץ לא לשנוא אותה באופן אישי, ורק לשנוא את מעשיה הרעים, ולרחם עליה ולקוות שתחזור בתשובה. ובודאי שדבר זה הוא מאוד קשה, וכבר כתב הרמח"ל [מסילת ישרים פרק י"א] שציווי זה של "לא תטור" מתאים למלאכים ולא לבני אדם, אלא שהצטוינו כאן להיות כמלאכים. (בודאי שהטענה שהיא צריכה לדעת שהיא עשתה שלא כהוגן נכונה, כדי שלא תעשה כן לאחרים, אבל אין זה צריך לבוא ממך, כי אצלך זה ממילא מתערב גם עם שנאה בהכרח, ואין זה לשם שמים).

שאלה: האם מותר לברך\להזכיר שם השם ליד גוי נוצרי?

תשובה:

אם הדבר לא יגרום לו להזכרת שם עבודה זרה וכדו', אין איסור בדבר.

שאלה: חדר ממ"ד ריק שנמצא בחצר, אינו מנוצל לשום צורך, רק במקרה של אזעקה ח"ו, האם יש צורך להתקין שם מזוזה?

תשובה:

מכיון שאין משתמשים שם כלל (ואף לא לאחסון חפצים), המקום פטור ממזוזה.

שאלה: במקרה שאני חייבת כבר מלפני זמן רב למישהו 6.72 ש"ח. יש בעיה לשלם 6.80 ש"ח או שיש בכך בעיה של איסור ריבית?

תשובה:

דין פרוטה כדין מאה, ועל כן יש לשלם 6.70 בלבד.

שאלה: ראיתי לפני כחודש זוג יונים מכינים קן אצלי בחלון. במחשבה התכוונתי לא להנות מזה ולהפקיר. בינתיים יש שם 2 ביצים. האמא היונה לא הגיעה אל הביצים כבר כמה שבועות. יש מצב שתחזור? האם אפשר לעשות שילוח הקן? מה לעשות עם הביצים?

תשובה:

ברור שהאם כבר לא תחזור ושהביצים כבר מקולקלות, ולכן לא נותר אלא לזרקם.

שאלה: אם יש לי רעיון שידוך אך אינני רוצה להציע בעצמי, ואני נותנת לשדכן את כל הפרטים והשידוך אכן יוצא לפועל. האם מגיע לי חלק מדמי השדכנות? ואם כן, האם חובה עלי להתנות זאת מראש?

תשובה:

כפי הנהוג הכל מגיע לשדכן, אלא אם כן הותנה איתו אחרת.

שאלה: אני מנוי על מסלול הלימוד של הרי"ף המבואר, האם סיום מסכת בלימוד זה נחשבת כסיום לעילוי נשמת נפטר ביום השנה שלו?

תשובה:

כל סיום ספר שנלמד בהבנה הראויה מתחילתו לסופו נחשב לסיום, והסעודה שעושים היא סעודת מצוה, ובודאי יש בזה גם עילוי נשמה.

שאלה: שמי בועז, ולבתי הציעו שידוך של בחור בשם בועז, האם יש בכך בעיה?

תשובה:

רבי יהודה החסיד (בעל ספר חסידים, מגדולי מקובלי אשכנז הקדמונים) בצוואתו הזהיר ששם החותן והחתן לא יהיו שוים, ונחלקו האחרונים האם אזהרה זו נאמרה לכל אדם או רק לזרעו, ולמעשה נמנעים רבים מלעשות שידוכים שכאלו.
אם יש סיבה שאתם מעונינים בדוקא בשידוך זה, יש מקום לשקול הוספת שם (לחתן או לחותן.)

שאלה: האם נגיעה בידו של ילד קטן, שעדיין לא נטל ידיים עם קומו בבוקר, מצריכה נטילה חוזרת של מי שנגע בו? אם כן, מה דין מאכלים (שאינם ניתנים לשטיפה, כגון עוגות) שנגעו בהם לפני הנטילה?

תשובה:

מן הראוי ליטול ידים שוב, אם נגעו בידי מי שלא נטל.
אולם אם קודם שנטלו שוב נגעו במאכלים מותר לאכלם ללא חשש.

שאלה: טבעת שמוטבע עליה הפסוק הראשון של שמע, (השם הקדוש רשום באות ה'), האם מותר להיכנס לשירותים עם טבעת זו?

תשובה:

אסור להיכנס עם הטבעת לשירותים, אא"כ הטבעת מכוסה. (ויש מן הפוסקים שהחמירו והצריכו 2 כיסויים.)

שאלה: קיבלתי כונן חיצוני למחשב אחרי שחיכיתי יותר משנה וזה היה ממש רווח והצלה בשבילי, האם אני יכולה לברך עליו שהחיינו?

תשובה:

יש לברך שהחיינו, ואם גם אחרים נהנים מזה יש לברך הטוב והמטיב ולא שהחיינו.

שאלה: ידוע שייסורים מכפרים, ואדם שסובל יסורים בעוה"ז יפחת עונשו בעוה"ב. האם גם מחשבות מייסרות, כמו – לא הספקתי…. הפסדתי …. וכיוצ"ב הם גם ייסורים שמכפרים? וכן עוגמות נפש של בושה שנגרמה כתוצאה מעצלות כגון – קימה מאוחר, או בלגן בבית וכדו', האם הם יסורים או שהם בכלל עברות?

תשובה:

בודאי שגם יסורי נפש מכפרים, ואדרבה לפעמים הם יותר קשים מיסורי הגוף, וכנאמר "רוח איש יכלכל מחלהו ונפש נכאה מי ישאנה".
דברים שאדם גורם לעצמו לכאורה אינם בגדר יסורים המכפרים, אבל הרבה דברים בחיים שנדמה לנו שהם בידינו אינם בידינו.

שאלה: כאשר חברה לובשת חצאית חדשה ארוכה, האם מותר להחמיא לה עליה? (כי זה לא אמצע רגל, אולי זה לא נחשב מספיק צנוע)

תשובה:

אם החצאית לא מספיק צנועה (כולל מקרה שאינה מגיעה לחצי הרגל) אין להחמיא לה.

שאלה: יש לנו בבית קופת צדקה כבר למעלה מחמש עשרה שנה. כתובת הארגון השתנתה ולא ידענו מהי. בשבועות האחרונים נודעה לנו כתובת הארגון, וכשרצינו לשלוח את הכסף שחיכה שם, התברר שחסר שטר של 50 שקלים, שהיה שם- למיטב זכרוני. יש לנו בבית ילדים קטנים שאפשר לחשוב שהם לקחו את הכסף לעצמם. האם עלינו לשלם (לא מבחינה הלכתית, אלא מצד שלא טוב לנשמת הילד שיש בידו כזו עבירה)- או שמחמת הספק איננו צריכים לחשוש לכך?

תשובה:

בודאי שכדאי לשלם כדי להציל את הילדים מאיסור גזל.
(לא ברור גם שאין חובה הלכתית לשלם, מחמת חובת שמירה כלפי כספי הצדקה, רק שהדבר תלוי במהות הארגון, האם הכסף מיועד עבור עניים מסוימים שאז יש חובת שמירה, או לא שאז אין חובת שמירה.)

שאלה: כאשר מלבישים ילדה קטנה כבת חמש בחדר ויש בו מעט ספרי קודש, האם צריך אז לכסותם?

תשובה:

אם החלק התחתון של הגוף מתגלה, יש לכסות את הספרים.

שאלה: האם מותר לקצר את הדרך במעבר בבניין אחר?

תשובה:

אסור לקצר את הדרך ולעבור דרך בנין אחר בלא רשות מפורשת מהשכנים, משום שדרך בני אדם להקפיד בכך, משום הרעש והלכלוך וכו', ויש בכך א"כ משום גזל.

שאלה: האם אפשרי לגזור לילד צפורניים בלילה? והאם גם צריך להקפיד על גזיזת הצפורניים של ידים ורגלים שלא באותו היום?

תשובה:

אפשר ליטול לילד צפרניים בלילה, ראוי להקפיד לא ליטול לו את צפרני הידים והרגלים ביום אחד (שיש שכתבו שיש בזה חשש סכנה.)

שאלה: מאיזה גיל של ילדי עלי לשמור על שעות הפרדה בין בשר לחלב?

תשובה:

עד גיל שלש ילדים יכולים לאכול מאכלי חלב אחרי שסיימו את מאכלי הבשר ופיהם נקי. לאחר מכן מרגילים אותם לאט לאט. (יש כתבו שעד גיל חמש ימתינו שעה, ומגיל חמש עד עשר שלש שעות, ומגיל עשר שש שעות, שיעורים אלו כמובן אינם מוחלטים, והכל לפי הענין, ובילד חלש יש להקל יותר, ובפרט בבשר עוף.)

שאלה: מה גודל טלית קטן שעלי ללבוש ?

תשובה:

מן הראוי שרוחב הטלית קטן יהי 60 ס"מ, או לפחות 50 ס"מ, לגבי האורך הכי מהודא הוא שיהיה 60 ס"מ מקדימה ו60 ס"מ מאחורה, ולפחות 45 ס"מ מקדימה ו45 ס"מ מאחורה, כמו כן כדאי לקנות ט"ק שפתח בית הצוואר חתוך כמו T, כך שכל הבגד קיים ומצטרף לשיעור, ולא שחתוך בעיגול באמצע.

שאלה: האם יש חיוב להלוות כשאין ידוע באיזו מידה יוכל הלווה להחזיר? כגון אם המלווה אינו אמיד, והמלוה עלול להנזק במידה והלווה לא יחזיר.

תשובה:

אין חובה להלוות באופן שלא בטוח שהלווה יוכל להחזיר את החוב, אמנם אם יש ערבים להלואה שברור שיוכלו לעמוד בהחזר, צריך להלוות.

שאלה: בבית בו אני גר ישנו חדר צדדי שבכדי להגיע לחדר זה חייבים לעבור דרך השירותים. כיון שבתוך חדר צדדי זה ישנו מקפיא, אנו נאלצים להעביר את האוכל דרך השירותים, האם יש בכך בעיה?

תשובה:

במקום הצורך מותר להעביר אוכל דרך השירותים, ואף אין חובה לכסותו.(ובפרט בשירותים של ימינו שהינם נקיים בדרך כלל).

שאלה: האם יש בעיה להספיד אחרי השלושים?

תשובה:

אפשר להספיד גם לאחר השלשים, עד סיום י"ב חודש.

שאלה: אני עובדת כמזכירה במשרד, ותפקידי הוא לענות לשיחות נכנסות. בכל בוקר כשאני מגיעה לעבודה אני מקדישה 10 דקות לתפילת שחרית, ואחר כך רושמת את שעת הכניסה. שאלתי היא במקרה ובאותם 10 דקות שהתפללתי לא היו שום שיחות טלפון, האם אני יכולה לחשב את הדקות האלו כשעות עבודה?

תשובה:

אם את מתפללת שמונה עשרה וכדומה, באופן שגם אם יהיו שיחות טלפון לא תוכלי להרים, אין לחשב את הזמן הזה כשעת עבודה.

שאלה: האם יש ענין לעשות סיום ש"ס משניות בתוך השלושים או שאפשר אחרי?

תשובה:

אם אפשר לעשות בתוך השלשים – מה טוב, ואם לא, אפשר לעשות אח"כ. [לימדונו רבותינו ז"ל שבתוך שלשים יום לפטירה מדת הדין מתוחה יותר, ועל כן יש להשתדל אז יותר לעשות דברים לעילוי הנשמה].

שאלה: לפני כמה עשרות שנים ביקשתי הלוואה מהמעביד שלי בידיעה שאקבל חזרה את הכסף מאדם מסוים, ואחזיר למעביד. אך בסופו של דבר לא קיבלתי את הסכום בחזרה, וגם לא החזרתי את הסכום למעביד שלי. המעביד לא ביקש את הסכום בחזרה, ובמשך הזמן עברתי כמה וכמה עבודות, ואף עברתי לעיר אחרת. בשנים האחרונות ניסיתי כך דרך להגיע לאותו מעביד, ללא הצלחה. החברה הזו לא קיימת כבר שנים רבות, ועם כל המאמצים לא הצלחתי להגיע אליו. מה עלי לעשות?

תשובה:

אמרו חכמנו ז"ל "גזל ואינו יודע מי גזל יעשה מהם צרכי רבים". במקרה שלך אין כאן גזל חלילה, אולם אותו רעיון קיים, שאם הגעת למסקנה שאין באפשרותך למצוא את המעביד, תרום סכום זהה לארגון שכולם נהנים ממנו.

שאלה: אני עובדת כמזכירה במשרד, ותפקידי הוא לענות לשיחות נכנסות. בכל בוקר כשאני מגיעה לעבודה אני מקדישה 10 דקות לתפילת שחרית, ואחר כך רושמת את שעת הכניסה. שאלתי היא במקרה ובאותם 10 דקות שהתפללתי לא היו שום שיחות טלפון, האם אני יכולה לחשב את הדקות האלו כשעות עבודה?

תשובה:

אם את מתפללת שמונה עשרה וכדומה, באופן שגם אם יהיו שיחות טלפון לא תוכלי להרים, אין לחשב את הזמן הזה כשעת עבודה.

שאלה: האם חובה ליטול ידיים באמצעות ספל לאחר יציאה לשירותים, או שאפשר להסתפק בשטיפת ידיים?

תשובה:

מספיק לשטוף ידים. (לפני התפלה, מן הראוי להקפיד על כלי.)

שאלה: האם מותר לנשים לכבס במכונת כביסה בראש חודש? והאם מותר לקפל כביסה וכדומה?

תשובה:

כל אשה צריכה לקבל על עצמה מלאכה מסוימת שאותה לא תעשה בראש חודש, אלא אם כן יש לה מנהג אבות אחר. שאר המלאכות מותרות.

שאלה: בבית בו אני גר ישנו חדר צדדי שבכדי להגיע לחדר זה חייבים לעבור דרך השירותים. כיון שבתוך חדר צדדי זה ישנו מקפיא, אנו נאלצים להעביר את האוכל דרך השירותים, האם יש בכך בעיה?

תשובה:

במקום הצורך מותר להעביר אוכל דרך השירותים, ואף אין חובה לכסותו.(ובפרט בשירותים של ימינו שהינם נקיים בדרך כלל).

שאלה: אני עובד בחנות, ולפני כמה שבועות שכח אחד הלקוחות לקחת את העודף, האם אני יכול לקחת לעצמי? להעביר לבעל הבית? או לתת לצדקה?

תשובה:

יש להעביר לבעל הבית.

 

 « לחזרה לדף עשה לך רב  

לוח הקדשות והנצחות

יונ 2022
סיון / תמוז התשפב

< >
אבגדהוז
1
ב
2
ג
3
ד
4
ה
5
ו
6
ז
7
ח
8
ט
9
י
10
יא
11
יב
12
יג
13
יד
14
טו
15
טז
16
יז
17
יח
18
יט
19
כ
20
כא
21
כב
22
כג
23
כד
24
כה
25
כו
26
כז
27
כח
28
כט
29
ל
30
א
מדורי הלימוד התפוסים להקדשות ביום זה

הכל פנוי

כל המסלולים תפוסים

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

שמירת הלשון

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל המסלולים תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל המסלולים תפוסים

כל המסלולים תפוסים

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

לחץ על היום הרצוי כדי לראות אילו מדורים תפוסים. באם היום שרצית תפוס יש ליצור קשר עם המשרד בטל: 0765-404-360 לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר במייל: donations@2halachot.org
מה השעה עכשיו ב...
GMTVancouverSan FranciscoSeattle
Los AngelesDenverMexico CityHouston
MinneapolisNew OrleansChicagoMontgomery
IndianapolisAtlantaDetroitMiami
Washington DCPhiladelphiaNew YorkMontreal
BostonBuenos AiresSao PauloRio De Janeiro
LisbonDublinLondonMadrid
BarcelonaParisBrusselsAmsterdam
FrankfurtRomeBerlinPrague
ViennaStockholmAthensHelsinki
MinskIstanbulCairoJerusalem
BeirutMoscowBaghdadDubai
BangkokJakartaHong KongBeijing
ShanghaiSeoulTokyoMelbourne
SydneyBrisbaneVladivostokKamchatka
כל הזכויות שמורות לארגון "שתי הלכות ביום" ©

    אני מעוניין לרכוש את החוברות הבאות:



      גם אני רוצה להודות ולשתף



        X
        גלילה לראש העמוד
        דילוג לתוכן
        פתח סרגל נגישות

        כלי נגישות

        • הגדל טקסט
        • הקטן טקסט
        • גווני אפור
        • ניגודיות גבוהה
        • ניגודיות הפוכה
        • רקע בהיר
        • הדגשת קישורים
        • פונט קריא
        • איפוס