שתי הלכות ביום
  • עברית
  • חנות וירטואלית
  • צור קשר
  • אודות
  •  
  • דף הבית
  • הצטרפות למסלולים במייל
  • ארכיון / לימוד יומי
  • עשה לך רב
  • תרומות הנצחות והקדשות
  • משניות לילדים
  • משניות לעילוי נשמה
  • טוב להודות
  • דף הבית
  • הצטרפות למסלולים במייל
  • ארכיון / לימוד יומי
  • עשה לך רב
  • תרומות הנצחות והקדשות
  • משניות לילדים
  • משניות לעילוי נשמה
  • טוב להודות

שבת

שבת

שאלה : האם מותר לקחת בשבת כרטיס/אישור כניסה לכותל? כרטיס זה מאפשר בדרך כלל להכנס ללא בידוק בשער החשמלי.
תשובה: אם א"א לעבור בלי להיבדק ויש עליך מתכות שישמיעו קול בבדיקה מותר לקחת את האישור כדי למנוע חילול שבת, אולם אם אין חשש כזה אין לקחתו.
שאלה: אני עובדת בחברה שיש לה סניפים בחו"ל ובהם עובדים לא יהודים. האם מותר לי לקרוא ולענות למייל בעניני עבודה שנשלח אלי בשבת או ביו"ט ע"י גוי?
תשובה: אין איסור בדבר.
שאלה: לעיתים קרובות בשבת בלילה אני מגיעה לחשבון נפש עם עצמי, אני בוכה ומתפללת לחזרה בתשובה ועליה רוחנית. (דבר שנמנע ממני במשך השבוע. בשבת אני ישנה לפני הסעודה ובלילה אני ערה והכל שקט..) אני מסתפקת האם מותר לבכות בשבת לדבר חיובי או שזו עצת היצר?
תשובה: בכי של עצבות אין לבכות בשבת (אא"כ אי הבכי יגרום לעצבות יתר), בכי מחמת השתוקקות לקרבת ה' מותר לבכות בשבת.
שאלה : האם מותר בשבת לקפל מפיות בצורה יפה לסעודה, אם זורקים אותן בסוף הסעודה?
תשובה: אין לקפל קיפול מיוחד, גם אם בדעתו לזרוק את המפיות לאחר השימוש.
שאלה : האם נכון המנהג שאין להחליף את בגדי השבת עד לצאת השבת?
תשובה: בודאי שמן הראוי ללכת עם בגדי השבת כל השבת. (וחכמי הקבלה כתבו שאין להחליפם עד לאחר סעודה רביעית).
שאלה: האם מותר להשתמש בשעון חול של משחק?

תשובה: אסור להשתמש בשעון חול בשבת, משום איסור מדידה בשבת.

שאלה: האם בשעה שהשעון שבת מכובה מותר להוריד מפסק חשמל, כדי שהאור לא ידלק אחר כך?

תשובה: בספר שמירת שבת כהלכתה (פרק י""ג הלכה ל""ג) כתב שמותר לעשות כן, רק שיש להוריד את המפסק בשינוי, משום איסור מוקצה. [אמנם בשם החזון איש זצ""ל נמסר שיש להחמיר בכך.]

שאלה: האם מותר להדליק נרות שבת במטבח? אפילו שלא רואים אותם מהסלון?

תשובה: לכתחילה ודאי שעדיף להדליק בסלון שבו אוכלים את סעודת השבת. אולם אם הדבר אינו מתאפשר מותר להדליק במטבח, בתנאי שהנרות אכן יוסיפו אור ויעזרו להכנת האוכל לסעודה.

שאלה: האם מותר להתפלל ערבית של שבת לפני השקיעה?

תשובה: בערב שבת מותר להתפלל ערבית מפלג המנחה ולקבל שבת. אלא שצריך להתחיל את הסעודה לא יאוחר מחצי שעה קודם צאת הכוכבים [כ10 דקות קודם השקיעה], משום שאסור להתחיל סעודה בתוך חצי שעה לזמן חיוב ק""ש. [דין זה אינו אלא לגברים המחויבים בק""ש.] יש לקרוא ק""ש [ג' פרשיות] לאחר צאת הכוכבים, [ושוב רק גברים, נשים יכולות לסמוך על ק""ש שעל המטה], אם אכן הותחלה הסעודה מבעוד יום. ראוי לאכול לפחות כזית פת נוספת לאחר צאת הכוכבים. כל דינים אלו מבוארים בשו""ע ובפוסקים בסי' רס""ז סעיף ב', וכך נהגו בחו""ל בהרבה מקומות שהלילה בקיץ מאוחר מאוד.אולם מכיון שיש מן הפוסקים שמחמירים לא לעשות כן, יש המהדרים [בעיקר אצל בני אשכנז] להימנע בכך שלא במקום הצורך, וכמש""כ במ""ב בביאור הלכה בתחילת סי' רע""א.[ותלמידי הגאון מוילנא נהגו להחמיר בזה כדעת הגר""א.]

 

שאלה: האם מותר להשתמש בשבת עם מברשת אסלה, כמובן ללא חומר ניקוי?

תשובה: במקום הצורך אפשר להשתמש, אולם רק בזמן שהמים יורדים, כך שאין צורך במים היוצאים מן המברשת לניקוי

שאלה: האם מותר להשתמש בשבת עם מגבונים לחים (שסחטתי לפני שבת) לילדים ולמבוגרים?האם יש הבדל בין מגבונים מבושמים למגבונים ללא בישום?

תשובה: אין להשתמש במגבוני נייר בכל אופן, אף לאחר סחיטתם, משום שקשה מאוד לדעת אם נסחטו כראוי באופן שאין בהם משום סחיטה.

שאלה: יש לי חבר שהציע לי לעבוד איתו לאיזה פרוייקט בפיתוח תוכנה, ואנחנו נהיה שותפים בפרוייקט. הבעיה היא שהוא לא שומר שבת. האם מותר לי להמשיך לעבוד בפרוייקט כזה עם שותף מחלל שבת?

תשובה: מותר להמשיך לעבוד איתו, אלא שצריך להיזהר מאוד לא לגרום לו לחלל שבת. אולי אפשר להסביר לו בדרכי נועם כמה הדבר חשוב לך, שבפרויקט המשותף שלא יעבוד בשבת.

 

שאלה: מהי הדרך הנכונה להכנת סלט פירות/ירקות בשבת? מבחינת גודל הקוביות? ערבוב? הוספת מלח ושמן?

תשובה: יש לחתוך סמוך לסעודה ולחתוך חתיכות גדולות קצת. [כמו""כ יש לחתוך בסכין ולא בסלייסר וכדו'], מותר לערב כרגיל [אם אין החתיכות נדבקות זו לזו]. רצוי לתת קודם את השמן ואח"כ את המלח.

שאלה: כיצד אפשר למעוך תפוחי אדמה ל"פירה" בשבת?

תשובה: מותר לרסק תפוח אדמה בכף או בקת המזלג. אם התפו"א כבר רך מאוד מותר לרסק אפילו בשיני המזלג. 

שאלה: האם מותר ליטול בשבת תוספי מזון וויטמינים שמקבלים אותם באופן קבוע לאדם שחולה ללא סכנה?

תשובה: ויטמנים הבאים לחיזוק אין ליטלם בשבת, והבאים כתחליף לאוכל מותר ליטלם. [כן היא דעת המשנה ברורה. ובאגרות משה התיר לבריא ליטלם בכל אופן].

שאלה: האם ניתן להאכיל ציפורים חופשיות בשבת ולהוסיף מים בכלי שמיועד לזה במרפסת אם נוהגים להניח להם אוכל בכל בוקר?

תשובה: יש להניח אוכל מערב שבת אף בשביל שבת.

שאלה: מייל שנשלח בשבת אלי, האם מותר לי לפתחו?

תשובה: מותר לפתחו. [לאחר שעבר במוצאי שבת זמן שהיה אפשר לכתבו אז.]

שאלה: יש לי בבית כלים שמיועדים רק לשבת, האם מותר לי אחרי ארוחת שבת(ארוחת צהריים) לשטוף אותם, ובכך אני מכין אותם בעצם לשבת הבאה? כמו כן מפריע לי שכלים מלוכלכים נמצאים בכיור בשבת, האם מותר להדיחם?

תשובה: אין להכין משבת זו לשבת הבאה, אולם אם באמת הדבר מפריע מאד בשבת מותר להדיחם משום שהדבר נעשה לצורך שבת זו.

שאלה: האם שערה תלושה נחשבת מוקצה ואסור להסירה מהבגד?

תשובה:שערה תלושה המונחת על הבגד אינה מוקצה ומותר להסירה, משום שהיא נטפלת לבגד.

שאלה: האם מותר לקרוע או לפתוח עטיפת מתנה בשבת (לאחר שהקנו את המתנה לפני שבת ואזי מותר לקבלה)?

תשובה:מותר לקרוע את המעטפה. (אם המתנה היא דבר שיהיה בו שימוש בשבת, אז אין צורך להקנות קודם השבת).

שאלה: אם אני נמצא אחרי הסעודה השניה בשבת האם מותר לי לשטוף את הכלים, גם אם אני יודע בוודאי שאני לא יאכל סעודה שלישית בבית?
תשובה: אין לשטוף כלים בשבת כשאין בהם צורך כלל לשבת.
שאלה: האם מותר לטלטל בשבת טלפון נייד, המשמש בכל יום גם כשעון מעורר וכשעון רגיל?

תשובה: מותר [רק שיש להזהר שלא לגרום בצורה ודאית לשינוי הקוים על המכשיר בגלל שינוי קליטה וכדומה. אם לא ברור שהקוים ישתנו, כמו שזה בדרך כלל, מותר].

שאלה: מגבונים לחים בשבת, אם הם לא מלאי רטיבות אלא לחים במקצת יש בעיה?
תשובה: אין להשתמש כלל במגבונים לחים בשבת, (משום שבקלות אפשר לטעות ולבוא לאיסור סחיטה), אפשר להתיז עם בקבוק מתזית (הניתן למילוי חוזר) ולנגב עם טישו וכדו'.
שאלה: חייל שנשאר בשבת בבסיס, ואיתו בחדר חייל חילוני שמדליק ומכבה אור בשבת. האם מותר לו ליהנות מהאור לצורך תפילה או קריאה כשאינו מתכוון ?

תשובה: אסור ליהנות מחילול שבת חלילה, ועל כן אין לקרוא וכדו’ לאור החשמל שהדליק הלה, מאידך אין הלה יכול לאסור על החייל השני את השימוש בחדר, ולכן כל דבר שיכל לעשות קודם (באור שהיה אז, או דבר שאפשר לעשותו אף בחושך), ושהיה בדעתו לעשות קודם, יכול הוא לעשות גם אחר כך.  

שאלה: האם מותר להשתמש בשבת במכשיר 'סלייסר' לחיתוך סלט?

תשובה: משום איסור טוחן יש להמנע מכך, בפרט שהטחינה כאן היא על ידי כלי המיועד לכך.

שאלה: אני עושה דיאטה, האם מותר בשבת גם להקפיד על כל הכללים?

תשובה: מותר לעשות דיאטה בשבת, אם אין הדבר גורם צער [למשל אם מאוד מתחשק לאכול עוגה, אין להימנע מלאוכלה, אולם ניתן לאכול ממנה רק מעט].  

שאלה: כיצד מותר להכין תה בשבת כאשר יש תמצית של תה מוכנה?

תשובה: יש להעביר את המים לכלי שני, ואז להוסיף עליהם את התמצית.  

שאלה: כשמטאטים את הבית נקשרים בשערות המטאטא ליכלוכים ("שערות אבק", מזכרות מפעילויות הילדים וכדומה). האם מותר בשבת להוציא משערות המטאטא לכלוכים אלו ע"י משיכתם או שיש בכך משום בורר? כמו כן, לפעמים נתלשות מעט שערות מטאטא עם הלכלוך, ואין כוונתי לכך. האם זה בסדר?

תשובה: אין לנקות את המטאטא בשבת [משום בורר ומשום טלטול מוקצה], אולם אין צריך לחשוש שמא יתלשו שערות מהמטאטא, מאחר שאין מתכוונים לכך.

שאלה: האם מותר להניח מפית/נייר טישו על מנת לספוג משקים שנשפכו על השולחן? וכן האם יש הבדל מבחינה הלכתית בין מים לשאר משקים כגון: יין של הקידוש, מיץ וכדומה.

תשובה: מותר בכל אופן.  

שאלה: כיצד יש להכין נס קפה בשבת? האם מותר להוסיף מים חמים ישירות על אבקת נס קפה מהמיחם החשמלי או שיש להשתמש בכלי שני/שלישי?

תשובה: קפה שהתבשל כבר [כגון נס קפה באבקה של עלית], יש להכינו בכלי שני, (דהיינו לשים את הקפה בתוך הכוס שלתוכה עירו את המים מהמיחם). נס קפה מגורען, בהרבה מקרים אינו מבושל, ויש להכינו בכלי שלישי דוקא [דהיינו לתיתו על המים בכלי שלישי].  

שאלה: במידה ומים הוחמו ביום שישי בדוד חשמלי, האם יהיה מותר להשתמש בהם לאחר כניסת השבת?

תשובה: דוד חשמלי הפועל באופן שכשמוציאים מים חמים נכנסים מים קרים לתוכו מיד, כמו בוילר וכדומה, אסור להשתמש בו בשבת. לגבי דוד שמש נחלקו בדבר פוסקי זמנינו. (המיקל – יש לו על מי לסמוך, וראוי להחמיר. ויעשה כל אחד כהוראת רבותיו). דוד חשמלי שלא נכנסים לתוכו מים קרים כלל, מותר להשתמש בו, אלא שצריך להזהר שלא לערות ישירות מהדוד על שום אוכל או משקה, ואף לא על שאריות אוכל, אלא להעביר קודם את המים לכלי אחר, וכן לא לפתוח את המים הקרים והחמים יחדיו.

שאלה: אשה שהתאפרה לפני שבת, ובבוקר יום השבת האיפור נמרח על הפנים, האם מותר לנגב זאת בנייר או במגבונים בשבת?

תשובה: יש לשטוף את האיפור במים. אם האיפור מסוג שאינו נמרח מותר על ידי נייר. אבל יש להמנע מלהשתמש במגבונים, כיון שבדרך כלל יש בזה סחיטת נוזל.  

שאלה: האם מותר להכין תה בשבת?

תשובה: רצוי מאד להכין תמצית תה מערב שבת, ובשבת לתת את התמצית לתוך המים הנמצאים בכלי שני. [דהיינו להעביר את המים מהמיחם לכוס, ואז להוסיף את התמצית]. (יש להקפיד לאחר הכנת התמצית להוציא את שקיות התה ממנה קודם השבת, כדי לא להיכשל באיסור בורר).

 במקרה שלא הכינו, יש מקום להקל להכין על ידי שקיות תה בכלי שלישי [דהיינו להעביר את המים לעוד כוס נוספת], יש להזהר אז להשאיר את השקית בכוס, או להוציאה עם כף ביחד עם משקה, משום איסור בורר.

 

שאלה: האם מותר להסתכל בשבת על תמונה ולקרוא את הכיתוב שמתחתיה שנמצא מתחת לתמונה, כמו שנפוץ בכתבי עת, תמונות רבנים וכדומה?

תשובה: אם התמונה היא של דברי תורה, או דברים שיש בהם מסר חינוכי, מותר. אם לא, יש מקילים במקום שיש בזה משום עונג שבת, ולילדים ודאי ניתן להקל בזה.

שאלה: האם מותר לקרוא בספר קומיקס בשבת, שכל הספר הוא תמונות שמתחתיהן טקסט? השאלה לגבי ילדים קטנים, ילדים בגיל חינוך ולגבי ילדים מעל גיל מצוות?

תשובה: אם מדובר בדברי תורה או דברים שיש בהם מסר חינוכי, מותר. אם לא, יש מקילים במקום שיש בזה משום עונג שבת, ולילדים ודאי ניתן להקל בזה.  

שאלה: מה הלכה לגבי צחצוח שיניים בשבת?

תשובה: לצחצח עם משחה, אסור בהחלט, משום מלאכת ממרח. לצחצח עם מברשת רטובה, בלי משחה, גם כן אסור, משום סחיטה. לצחצח עם מברשת יבשה, בלי משחה ובלי מים, מותר מעיקר הדין (אא""כ החניכים מודלקות באופן שהצחצוח מוריד דם), אולם נהגו להחמיר בזה. למעשה, כדאי להשתמש בשבת עם מי פה בלבד, ויש המהדרים לדללם במים קודם השבת, משום חשש מוליד ריח במים.

 

שאלה: האם מותר להניח בשבת מרק על פלטה כבויה, אשר אמורה להידלק על ידי שעון שבת במהלך השבת?

תשובה: אסור. [על ידי גוי אפשר להקל].  

שאלה: אני עובדת כאחות בבית חולים, ורציתי לדעת מה מותר ומה אסור לעשות בשבת?

תשובה: קשה להקיף את הנושא במסגרת זו. הכלל הוא שלחולה שיש בו חשש סכנה, מותר לעשות הכל. לחולה שאין בו סכנה, מותר לעשות איסורים דרבנן, בשינוי. אם אי אפשר לשנות, מותר אף ללא שינוי. בהדלקת מכשירים אלקטרוניים יש בדרך כלל איסור תורה. כדאי מאד לקרוא ספרים המקיפים את הענין. למשל ספר שמירת שבת כהלכתה, פרקים ל""ב עד ל""ט.

 

שאלה: קניתי לחברה ספר במתנה, אני אמורה לפגוש אותה בשבת, האם אני יכולה לתת לה את הספר בשבת?

תשובה: אם יש להניח שהחברה תשתמש בספר בשבת, מותר לתיתו בשבת ללא הגבלה. אם לא, יש לעשות את אחת מב' האפשרויות הבאות: או להקנות לה את הספר מערב שבת [דהיינו לתת למישהו שיגביה עבורה את הספר כדי להקנותו לה]. או לומר לה בשבת שהספר מושאל לה עד מוצאי שבת, ורק אז תזכה בו.

 

שאלה: בשבתות שמחה (בר מצוה, שבע ברכות) מקשטים את השולחנות בצמחייה (פרחים או עציץ), האם מותר להזיזו בשבת ממקום למקום בתוך החדר?

תשובה: על גבי השולחן – מותר להזיז, ואף משולחן לשולחן – אם אינו עובר מעל הקרקע. אולם אסור להורידו מן השולחן לקרקע, או אפילו להעבירו באויר מעל הקרקע, אלא אם כן העציץ עשוי מפלסטיק, ואינו נקוב, ואין הנוף בולט החוצה כלל.  

שאלה: האם מותר לי להזמין את ביתי הנשואה לסעודת שבת, כשאני יודעת שהיא תסע בשבת לצורך כך?

תשובה: אם ההזמנה תגרום לה ליסוע בשבת, אין להזמינה.  

שאלה: אדם שמעונין להוריד את הציצית בשבת, האם בשליפת הציצית מתחת לחולצה – מפתח הצווארון למעלה -שייך איסור בורר?

תשובה: לא.

שאלה: האם מותר להשתמש ב""מעלית שבת""?

תשובה: יש בדבר דעות שונות בין פוסקי זמנינו, וקשה להכריע בדבר, ועל כל פנים אם אפשר – רצוי מאד להמנע לא לרדת במעלית כזו [בירידה הנושא יותר בעייתי כי האדם בכובדו מזרז את הירידה, ואף גורם על ידי משקלו להרבה פעולות הנעשות בהגעת המעלית למקום עצירתה].

 

שאלה: יש לנו בחניה שער חשמלי עבור המכוניות הנכנסות ויוצאות. לשער יש עינית שרואה (כדי שהמחסום לא יסגר לפני שהרכב שרצה לצאת באמת יצא) בשבת, כשעוברים ליד המחסום העינית רואה משהו עומד מולה והיא מדליקה נורה אדומה (העינית קטנה מאד וגם הנורה קטנה ולא מאירה ממש בצורה בולטת אלא רק נדלקת כאשר מישהו עובר מולה ונכבת מיד) האם מותר לעבור שם בשבת?

תשובה: נחלקו בדבר גדולי פוסקי זמנינו, דעתו של הגרי""ש אלישיב זצ"”ל היתה להחמיר בזה, ומאידך דעתו של הגר""ש ואזנר שליט"”א שמכיון שהאדם עובר כדרכו ואינו מתכוין למלאכה, אין כאן ‘מלאכת מחשבת’ האסורה. לסיכום: המיקל יש לו על מי לסמוך, אולם ראוי להחמיר בדבר.  

שאלה: יש ברשותי אתר אינטרנט בחו""ל, ואני רוצה לדעת מה ההלכה אומרת על מצב שלקוחות נכנסים לאתר בשבת כדי לבצע קנייה. הכל מתבצע בצורה אוטומטית, ללא פעולה של אדם כלשהוא.

תשובה: אם הנכנסים הינם גוים, אין מניעה להשאיר את האתר פתוח בשבת. אם נכנסים גם יהודים, ראוי במידת האפשר לסוגרו בשבת.  

שאלה: האם מותר לתת לילדים (גילאי 3-9) בשבת משחק של 'בועות סבון'? (זהו כלי שנושפים בו ונוצרות בועות מסבון)

תשובה: בספר שמירת שבת כהלכתה (טז לא) הובאה הוראת הגרש”"ז אויערבך זצ”"ל שאין למנוע מילדים לשחק בזה, אולם אין לומר להם לשחק בזה.  

שאלה: מה הכללים לגבי איפור בשבת?

תשובה: כל איפור הנמרח או הנדבק לגוף, אסור בהחלט. אבקת איפור שאינה נדבקת לגוף, יש המתירים ויש האוסרים, והמיקל בזה יש לו על מי לסמוך.  

שאלה : 1. האם מותר בשבת להוציא כינים וביצים מהשיער (בידיים) ולהרוג אותן? 2. וכן לגבי תולעי מעיים.
תשובה: מותר להוציא את הכינים [רק להיזהר מאוד לא לתלוש שיער], ומן הראוי שלא להרגם, אלא להניחם. לגבי תולעים מותר להוציאם, אולם אסור להרגם.
שאלה: האם מותר לתלות על המקרר רשימת מאכלים לסעודות, מה להגיש בכל סעודה, ולעיין בה במהלך השבת?

תשובה: אסור לקרוא מרשימה זו, מחשש שיבא הקורא למחוק או לשנות דברים. אולם אם הקורא אינו בעל הבית [או בעלת הבית], ואין בידו לשנות את התפריט, ואין אצלו את החשש שימחוק, מותר לקרוא, אם הסעודה היא סעודת מצוה, ויש תועלת ממה שקורא.  

שאלה: עד איזה גיל אפשר לתת לילדים לשחק בשבת בלגו ובקליקס?

תשובה: עד גיל בר מצוה אפשר להקל.  

שאלה: בכל שבת מפריע לי שהכלים הלא שטופים נמצאים בכיור במשך השעות שלאחר סעודת הבוקר, האם מותר לשוטפם בשבת למרות שאין לנו צורך להשתמש בהם באותה שבת?

תשובה: אם מפריע לכם מאד שהכלים המלוכלכים נמצאים בכיור בשבת, מותר לשוטפם בשבת.

שאלה : האם מותר לנסוע בקורקינט בשבת?
תשובה: מותר ליסוע בקורקינט בשבת, אולם יש הנמנעים ליסוע ברשות הרבים מפני כבוד השבת.
שאלה : האם יש בעיה שאשה תעשה הבדלה באופן קבוע לה ולבנה? (גרושה)
תשובה: אם הבן בר מצוה יבדיל הוא, אם אינו בר מצוה, הרי שאם אפשר בקלות לשמוע הבדלה משכנים עדיף לעשות כך, ואם אי אפשר תבדיל האם, והבן ישתה את היין.
שאלה : אני מקבלת הצעות עבודה למייל מאתרים שמספקים הצעות עבודה בצורה אוטומטית לפי הנתונים שהגדרתי לחיפוש. האם יש בכך בעיה שזה מגיע אלי (בצורה אוטומטית) גם בשבת?
תשובה: אם הכל נעשה באופן אוטמטי אין בעיה בדבר. אולם אם הדבר כרוך בחילולי שבת, הרי שאין לשלוח מיד במוצ"ש קורות חיים על סמך המיילים שקיבלת עד שיעבור זמן בכדי שיעשו (דהיינו שהיתה המלאכה יכולה להיעשות במוצ"ש), ובעניננו אין צורך להמתין הרבה זמן, כיון שאין כאן מלאכות שלוקחות הרבה זמן.
שאלה: כשהבעל אינו בבית במוצאי שבת, והאשה עושה הבדלה, מה יכולה לשתות במקום יין?

תשובה: כדאי להבדיל על מיץ ענבים [עדיף 100% טבעי], אם זה קשה לה, יש להבדיל על מיץ טבעי, למשל מיץ תפוזים 100% טבעי וכדומה.

שאלה : א. סלט ביצים שמכינים בשבת בבוקר. האם מותר לעצב אותו בצלחת בצורת עיגולים עם כלי (כף מיוחדת) של גלידה? ב. ועם שקית נילון שעושים בה חור ומזלפים את הביצים?
תשובה: א. אין לעצב את הסלט עם כף מיוחדת. ב. מותר לזלף ביצים עם שקית מחוררת, אלא שיש לנקב את השקית מערב שבת, ואין לזלף ע"מ לעשות צורה מיוחדת.
שאלה:האם יש בעיה לחמם בשבת "סופלה" (-עוגת שוקולד שלא נאפתה עד הסוף) על גבי סיר שעומד על הפלטה?

תשובה: אם העוגה לא נאפתה עד הסוף, אין לחממה [אם יכולה להגיע שם לחום של כ45 מעלות צלסיוס], ויש בזה להרבה דעות איסור תורה, וכן פסק השלחן ערוך.

שאלה: האם מותר להכין מנה חמה בשבת?

תשובה: אסור להכין מנה חמה בשבת, משום מלאכת בישול ומלאכת לישה.

שאלה: יש לי מי-פה של חברת אורביטול, שלפני השימוש יש צורך לנער אותו חזק, כדי שיתערבבו שני המרקמים של החומר (מרקם אחד מיימי ואחד יותר שומני שצף למעלה). האם מותר לנער את זה בשבת ולהשתמש בו?
תשובה: אין בעיה בעירוב החומרים, אולם אם רק באחד מהם יש ריח וע"י העירוב מקבל כל החומר ריח, יש האוסרים את הדבר, והמיקל יש לו על מי שיסמוך.
שאלה: כיור שהמים ממנו נוזלים דרך צינור על אדמה בבנין משותף האם יש איסור בשבת ליטול ידים וכדו' בכיור זה?
תשובה: אם המים מגיעים מיד עם השפיכה [מכוחו של השופך] לאדמה הדבר אסור, אם הם מתעכבים עוד [באופן שלא מכח שפיכתו הם הגיעו לאדמה] המיקל בזה יש לו על מה שיסמוך, וראוי לסדר [אם אפשר] שהמים יגיעו לצינור הביוב.
שאלה: האם מותר לפזר מלח על צלחת מלפפונים בשבת?

תשובה: אם המלפפונים חתוכים [כך שבאופן זה אין הדרך לכבשם] הדבר מותר [אלא א"כ מתכוונים שיזיעו המלפפונים, שאז הדבר אסור].

שאלה: כאשר יש כיתוב על גבי עוגה במין אחר, כמו סוכריות, האם מותר למחוק את הכיתוב ע""י פיזור הסוכריות / מריחת הממרח וכו', ואז לחתוך את העוגה?

תשובה: כאשר יש כיתוב על גבי עוגה במין אחר, כמו סוכריות, האם מותר למחוק את הכיתוב ע""י פיזור הסוכריות / מריחת הממרח וכו', ואז לחתוך את העוגה?

שאלה: האם מותר לאחר השטיפה בליל שבת, להכין את השולחן לסעודת מחרת בבוקר, וע""י כך יושמו על השולחן הכלים לפי גודלם, כלומר; צלחת רחבה מאד, צלחת רחבה בינונית, צלחת קטנה יותר, סכו"ם בצד ימין ושמאל וכוס במקומו. או שיש בכך איסור בורר?

תשובה: אסור למיין כלים לצורך מחר, אולם אם אין הכלים מעורבים, אלא כל מין מונח בפני עצמו, מותר לסדר את השלחן לצורך מחר. כמו כן, כששוטפים כלים, מותר לקחת מכל הבא ליד, ואחר השטיפה להניח כל אחד במקומו, כך שלאחר השטיפה יהיו הכלים ממילא ממוינים.

שאלה: ברז גז שנשאר פתוח בשבת (כמובן לא דולק) האם מותר לסגור את הברז בשבת.

תשובה: מותר לסגור את ברז הגז בשבת. אמנם אם בכניסת השבת היתה האש דולקת, והיא כבתה בשבת, יש לסגור אז את הברז בשינוי, למשל במרפק.

שאלה: האם מותר להזיז מפזר חום עם הרגל?

תשובה: מותר להזיז מפזר חום עם הרגל. [זו דעת רוב הפוסקים, אמנם הנוהגים כהוראות החזון איש מחמירים בזה.]

שאלה: האם מותר לקחת בגד מבית לבית בשביל ללובשו אחרי שבת?

תשובה: ת: אין לעשות כן משום איסור הכנה משבת לחול.

שאלה: האם מותר לפתוח בשבת שקית חלב?

תשובה: רצוי מאוד לפתוח את הכל לפני שבת, אולם במקרה שהחלב נגמר, יש לפתוח את השקית במקום שלא יהיה אפשר להשתמש בה כך [למשל בצידי השקית], ולהעביר מיד את תכולתה לבקבוק וכדומה.

שאלה:האם מותר לטלטל בשבת טלפון נייד, המשמש בכל יום גם כשעון מעורר וכשעון רגיל?

תשובה: מותר [רק שיש להזהר שלא לגרום בצורה ודאית לשינוי הקוים על המכשיר בגלל שינוי קליטה וכדומה. אם לא ברור שהקוים ישתנו, כמו שזה בדרך כלל, מותר].

שאלה:האם מותר להניח מפית/נייר טישו על מנת לספוג משקים שנשפכו על השולחן? וכן האם יש הבדל מבחינה הלכתית בין מים לשאר משקים כגון: יין של הקידוש, מיץ וכדומה.

תשובה: מותר בכל אופן.  

שאלה: רציתי לשאול האם לקשקש ברגליים בחול ים בשבת זה מותר?

תשובה: לעשות צורה מיוחדת [של אות או ציור] אסור, ולקשקש סתם בלי משמעות מותר. (ויש מן הפוסקים המחמירים שלא לעשות כך בכל אופן, משום איסור טלטול מוקצה.

שאלה: האם מותר להשאיר פלפון דלוק בשבת ולקבל באופן עצמאי הודעות וחדשות?
תשובה: חדשות והודעות שנכתבו ע"י ישראל באיסור בשבת , או ע"י גוי לצורך היהודי, אסור לקראם בשבת. דברים שנכתבו ע"י גוי שלא לצורך ישראל, מותר לקראם, אם יתכן שיהי מקריאתם תועלת בשבת.
שאלה: ביתי בכתה א' שוכחת להוציא מהילקוט את מחברת פרשת השבוע לשבת, האם מותר לה להוציא את המחברת בשבת מהילקוט, ובאיזה אופן?

תשובה: מותר לה להוציא את המחברת מהילקוט כרגיל. [משום שאף אם רוב הדברים בילקוט הם מוקצה כגון עפרונות וכדו', מ"מ דינם כדין כלי שמלאכתו לאיסור שמותר לטלטלו לצורך גופו, ואין המחברת גרועה מהם.]

שאלה: אדם שמעוניין להוריד את הציצית בשבת, האם בשליפת הציצית מתחת לחולצה – מפתח הצווארון למעלה -שייך איסור בורר?

תשובה: לא.

שאלה: סבון שתולים באסלה פנימה, ועם כל הדחת אסלה המים עוברים בסבוניה ומנקים/מחטאים את האסלה. האם צריך להסיר סבוניה זו בשבת?

תשובה: סבוניה הצובעת את המים יש להסירה לפני שבת, ואם אינה צובעת אין צריך להסירה. [ויש המהדרים להורידה, יעויין ארחות שבת פרק ט"ו סעיף ס"ה ובהערה שם.]

שאלה: אם הושארה להבת גז דולקת האם מותר לבקש מגוי לכבותה בדרך רמז כלשהי
תשובה: מותר במקום הצורך (דהיינו כשיש בדבר הפסד גדול או כשהחום מפריע, או שיש בזה חשש סכנה) לרמוז לגוי רמז שאינו של ציווי, דהיינו לומר לו שיש כאן להבה שדלוקה שלא לצורך, ואם הוא יבין הוא יכבנה מאיליו.
שאלה: אני עושה דיאטה מסוימת שבה לא ניתן לאכול לחם לתקופה של כמה שבועות. הבעיה שלי היא בשבת, כאשר אני מתחילה לאכול שיעור לחם על מנת שזה ייחשב לי כסעודה אני לא מתאפקת ואוכלת יותר. האם יש אפשרות שבתקופה זו אני לא אוכל לחם בשבת במהלך הסעודות ובמקום זה אני אשתה כוס מיץ ענבים?

תשובה: בודאי שצריך להתאמץ ולאכול מעט חלה, [אולי על ידי הכנת כמות בתוך שקית, וכדומה], גם כדי לצאת ידי קידוש במקום סעודה לכל הדעות, וגם כדי לקיים מצות סעודת שבת. אם אי אפשר לעמוד בזה, יש מקום להקל בזה בשעת הדחק.

שאלה: יש לנו כלב, במידה ואני רואה קרציה בשבת, האם מותר לי להרוג אותה?

תשובה: אסור להרוג את הקרציה בשבת, משום שכל נטילת נשמה נאסרה בשבת, [ומלאכת 'שוחט' היא אחת מל"ט מלאכות], ויש למצוא את הדרך להסירה בלא להרגה [ויש להסירה ע"י מקל וכדו', כדי לא להיכשל באיסור צידה ומוקצה].

שאלה: האם מותר להשאיר פלאפון דלוק בשבת ולקבל באופן עצמאי הודעות וחדשות?
תשובה: חדשות והודעות שנכתבו ע"י ישראל באיסור בשבת , או ע"י גוי לצורך היהודי, אסור לקראם בשבת. דברים שנכתבו ע"י גוי שלא לצורך ישראל, מותר לקראם – ללא נגיעה או לחיצה על כפתורי המכשיר, אם יתכן שיהיה מקריאתם תועלת בשבת.
שאלה: האם מותר לערבב מיונז בסלט ביצים בשבת?

תשובה: מותר להכין ע"י שישנה בסדר הערבוב, דהיינו לערב שתי וערב ולא כרגיל בחול. [בין כל 'שתי' ל'ערב' יש להוציא את הכפית החוצה.]

שאלה: האם מותר להשתמש בקרם ידים בשבת? ולהשתמש בליפסטיק לשפתים?
תשובה: אין להשתמש בקרם ידים בשבת (משום איסור ממרח), וכן אין להשתמש בליפסטיק. (גם משום איסור צובע.)
שאלה: כיור שנסתם בשבת, האם מותר לשפוך חומר פותח סתימות, כגון מי אש?
תשובה: אין לפתוח בשבת את הסתימה בשבת ע"י חומרים חריפים. (כי דין פתיחה זו כדין פתיחה ע"י אומן שאסורה).
שאלה: האם מותר להחזיק את המפיון ולזרוק אותו בגמר השימוש, למרות שבעל כרחו יבא קצת לידי סחיטה?
תשובה: מותר לזרוק את הטישו לאחר שספוג, ואין צריך לחוש לסחיטה. (משום שזה סחיטה בשינוי ואין תועלת מסחיטה זו וכו').
שאלה: לפני שבת הפעלתי את המפזר חום על דרגה נמוכה, וחיברתי לשעון שבת. ובשבת, כשהוא לא פועל, אני רוצה לשנות שיהיה יותר חם בשעה שיפעל – האם זה מותר?
תשובה: אין לסובב את הכפתור, גם כשהשעון מכובה. (משום שיש כאן גרם עשיית מלאכה בשבת, שלא הותר אלא במקום הפסד, ויש בזה גם בעיה של מוקצה, ויתכן שאף בעיות נוספות).
שאלה: יש לי בבית מקרר מהסוג הישן, פועל ע"י טרמוסטאט אני חושבת, אנחנו לא שמים שעון שבת אלא מגבת על דלת המקרר וכביכול הדלת פתוחה, האם זה בסדר?

תשובה: כשהמקרר עובד – מותר לפתחו [במקררים כאלו], בשעה שהוא לא עובד – נחלקו הפוסקים בדבר, ומן הראוי להחמיר ולא לפתוח, אולם המיקל יש לו על מי שיסמוך. [המגבת לכאורה לא משנה כלל, כיון שסוף סוף פתיחת הדלת משפיעה על הטרמוסטט].

שאלה: אם הפלטה מכוונת על שעון שבת, בזמן שהיא לא פועלת, האם מותר להניח עליה תבשיל לח, למשל – דגים או עוף עם רוטב, כשהרוטב קצת קרוש – כדי שיתחמם ברגע שהפלטה תתחיל לפעול?
תשובה: אין להניח אוכל על הפלטה בשבת אפילו לפני שנדלקה, ואפילו אוכל יבש.
שאלה: האם יש חיוב לאכול סעודות שלישית ורביעית בשבת גם אם אני ממש לא נהנה מזה ואפילו קצת "סובל"? (עדיין שבע מסעודה שניה). כמו כן, האם אפשר להקל ולאכול מזונות במקום "המוציא" במקרה זה?
תשובה: יש להשתדל לקיים סעודה שלישית, ואם קשה, יש לאכול מעט [כביצה או לפחות כזית]. מי שגם זה קשה לו, פטור מסעודה שלישית, כי הרי "שבת לעונג ניתנה, ולא לצער", אולם לכתחילה "החכם עיניו בראשו, שלא ימלא בטנו בסעודת הבוקר כדי ליתן מקום לסעודה שלישית". ומי ששבע ביותר יכול לקיים סעודה שלישית במזונות, רק שלכתחילה ישתדל לא להגיע לידי כך. סעודה רביעית אינה חובה גמורה כסעודה שלישית, אולם ראוי מאוד לקיימה, אם אפשר בפת, ואם לא יקיימה במזונות או לפחות בפירות.
שאלה: האם מותר להקפיא בשבת מיץ?

תשובה: אין הבדל בין מיץ למים, ובשניהם אין איסור מוחלט, אלא שטוב להמנע מכך שלא במקום צורך גדול.

שאלה: שכחנו לכוון שעון שבת למזגן. המזגן בחדר היה דלוק ללא שעת כיבוי, הרבה שעות. בצהריים החלטנו שמדובר בהפסד כספי גבוה, קראנו לשכן גוי ואמרנו לו שאנחנו דתיים והמזגן בחדר דלוק. השכן שאל אם הוא יכול להוציא את השקע של המזגן, ואמרנו לו שיעשה מה שנראה לו. האם נהגנו כראוי?

תשובה: נהגתם כדין. [כיון שמדובר ברמיזה, ובמצב בו אין הנאה חיובית בשבת ממעשה הגוי, ובמקום הפסד.]

שאלה: האם מותר להעביר נורת חירום דולקת שאינה מחוברת לחשמל מחדר לחדר? ובמה הוא שונה ממאוורר שמותר להזיז אותו?

תשובה: אם הנורה היא נורת להט או פלורסנט אסור, משום שהשלהבת או הגז בפלורוסנט הוא מוקצה, והמנורה נחשבת כבסיס אליו. (בנורת לד יש המקילים, והמקיל יש לו על מה שיסמוך.)

שאלה: בקיפול מפיות, מה ההגדרה של 'קיפול רגיל' המותר בשבת?

תשובה: 'קיפול רגיל' הוא קיפול שלא מתכוונים לעשות כאן צורה מיוחדת, אלא רק קיפול לצורך הסדר הטוב, כקיפול משולש וכדומה, מה שאין כן אם רוצים ליצור צורות מיוחדות, הדבר אסור. יש להוסיף שגם בקיפול מיוחד, אם לא עושים קמט בנייר, באופן שאין שום קיום לדבר, אין בזה איסור.

שאלה : הבטחתי לבני שעל כל פרק משניות שיבחן בעל פה אתן לו שקל, בשבת האחרונה הוא ביקש להבחן, והסתפקנו האם יש בכך משום איסור 'שכר שבת'?
תשובה: אם הדבר ניתן לא בתור שכר אלא בתור פרס, אין בזה משום שכר שבת.
שאלה : מאיזו שעה ניתן להדליק נרות שבת?
תשובה: מפלג המנחה. (כדאי לבדוק בלוחות מדוייקים), ובתנאי שהאשה אכן מקבלת שבת עם הדלקתה.
שאלה: האם השימוש במי ברז חמים בשבת – בבית שמותקן בו דוד שמש – אסור לפי ההלכה, או שמדובר בהחמרה בלבד?

תשובה: לגבי דוד שמש ישנה מחלוקת גדולה בדבר בין הפוסקים בדורות האחרונים, וקשה להכריע בדבר.

שאלה: האם יש איסור לעצב הזמנה למסיבה שתערך בשבת ?

תשובה:

אין לעצב הזמנה למסיבה שתערך בשבת תוך חילול שבת ח"ו, כדי שלא לסייע חלילה בידי עוברי עבירה.

שאלה: האם מותר להשתמש בסלייסר עם סכינים מסתובבות בשבת?

תשובה:

אין להשתמש בסלייסר משום איסור טוחן.

שאלה: האם מותר להכין בשבת טחינה גולמית מקופסא?

תשובה:

אסור להכין טחינה גולמית משום איסור לש.

שאלה: במידה ושכחתי להרים את הכפתור של שעון שבת, האם מותר לי להרים בשבת את הכפתור ?

תשובה:

אסור להרים את הכפתור לאחר כניסת השבת.

שאלה: האם מותר בשבת למצוץ איגלו קטן בניילון כשרובו עם כיתוב, וגם אם יש פינה בלי כיתוב, כשמוצצים אותו בד"כ נמחקות האותיות שליד ?

תשובה:

אם בודאי ימחקו האותיות יש ליזהר למצוץ שלא במקום האותיות, אולם אם אין הדבר ודאי מותר למצוץ בכל מקום.

שאלה: האם מותר לשים שוקו בגבינה או בלבן בשבת ? ואם זה אסור, ורוצים בכל זאת, צריך להמיס את השוקו לפני כן בקצת מים?

תשובה:

אין לשים שוקו בלבן, אלא להמיסו במשקה קודם.

אפשר גם לשנות בצורת הנתינה, דהיינו לשים קודם את השוקו ואח"כ את הלבן, וכן לשנות בצורת הערבוב, דהיינו לערב שתי וערב ולא עירוב רגיל. [יש להוציא את הכפית בין שתי לערב ולהיפך.]

שאלה: האם מותר בשבת לצרף יחד את הנותר מסלט ביצים לכבד קצוץ?

תשובה:

מותר להוסיף, אלא שיש לערב בשינוי, דהיינו לערב שתי וערב ולא כמו שרגילים לערב תמיד. [ויש להוציא את הכפית בה מערבבים בין השתי לערב וכו'.]

שאלה: למדנו שלא מדברים דברי חול בשבת. אני רוצה לוודא בעיקר לגבי שני סוגים של דיבור מהנה וחשוב לטעמי- האם מותר בשבת: 1. שיחת פטפוט עם הילדים. 2. שיחת פטפוט עם אורחים – במיוחד כאלה שאינם דתיים או שאנחנו לא מכירים כל כך ולא ניתן ישר לדבר דברי תורה ורק דברי תורה.

תשובה:

אסור להרבות בשיחה בדברי חול בשבת, אולם מי שמתענג מזה מותר לו, רק שאין זה משנת חסידים.

דיבורים לצורך מצוה מותרים, ולכן שיחה עם אורחים, שעל ידה מתקרבים הם, וכן שיחה עם הילדים לצורך יצירת קשר בריא, כשבימי החול הרבה פעמים אין זמן לזה, כל זה בכלל שיחת מצוה שאיו בה איסור.

שאלה: מה זה נקרא "קיפול רגיל" במפיון, שמותר לקפל בשבת?

תשובה:

מותר דוקא קיפול פשוט, אולם קיפול לחצי והכנסתו לכוס וכדו' נחשב כקיפול פשוט.

שאלה: מי שנמצא במלון בחו"ל ומגישים לו ע"י גוי קנקן עם מים חמים, האם הוא יכול להשתמש במים אלו להכנת קפה? והאם הדין שונה אם מגישים לו בשבת קפה מוכן (שהוכן ע"י גוי)?

תשובה:

א. ביום חול מותר להשתמש במים החמים. ב. בשבת, הדבר תלוי אם חימם הגוי עבור יהודי או לא, אם הגוי חימם במיוחד עבור הישראל [כגון שרוב האורחים הם יהודים] אסור להשתמש בהם, אולם אם לא עשה מלאכת איסור עבור ישראל [כגון שרוב האורחים גוים ולא הרבה את כמות המים עבור היהודים, או שחימם גם עבור עצמו] מותר להשתמש במים.

שאלה: בחור שהחליט לגדל כלב, האם מותר לו לטייל עם הכלב בשבת כשהוא קשור? יש לציין שהכלב תוקפני, וכשהוא רואה חתול או משהו דומה הוא רוצה להתנפל או לרוץ לכיוונו, וצריך לתפוס אותו בחוזקה. האם יש למונעו מכך?

תשובה:

אין צורך למנוע ממנו את הדבר [אין כאן חשש משום הלכות שבת. כמובן שבאופן כללי גם ביום חול יש בעיה בהחזקת כלב מסוכן, אולם אין זה הנושא כרגע].

שאלה: האם מותר להשתמש בקרם ידים בשבת? ולהשתמש בליפסטיק לשפתים?

תשובה:

אין להשתמש בקרם ידים בשבת (משום איסור ממרח), וכן אין להשתמש בליפסטיק. (גם משום איסור צובע.)

שאלה: האם מותר להתפלל ערבית של שבת לפני השקיעה?

תשובה:

בערב שבת מותר להתפלל ערבית מפלג המנחה ולקבל שבת. אלא שצריך להתחיל את הסעודה לא יאוחר מחצי שעה קודם צאת הכוכבים [כ10 דקות קודם השקיעה], משום שאסור להתחיל סעודה בתוך חצי שעה לזמן חיוב ק""ש. [דין זה אינו אלא לגברים המחויבים בק""ש.] יש לקרוא ק""ש [ג' פרשיות] לאחר צאת הכוכבים, [ושוב רק גברים, נשים יכולות לסמוך על ק""ש שעל המטה], אם אכן הותחלה הסעודה מבעוד יום. ראוי לאכול לפחות כזית פת נוספת לאחר צאת הכוכבים. כל דינים אלו מבוארים בשו""ע ובפוסקים בסי' רס""ז סעיף ב', וכך נהגו בחו""ל בהרבה מקומות שהלילה בקיץ מאוחר מאוד.אולם מכיון שיש מן הפוסקים שמחמירים לא לעשות כן, יש המהדרים [בעיקר אצל בני אשכנז] להימנע בכך שלא במקום הצורך, וכמש""כ במ""ב בביאור הלכה בתחילת סי' רע""א.[ותלמידי הגאון מוילנא נהגו להחמיר בזה כדעת הגר""א.]

שאלה: כשעושים 'הבדלה' במקום גדול, ולא כולם קרובים לנר ולא יכולים לקרב אצבעות, מה עושים?

תשובה:

אם כולם קרובים לנר, באופן שאם היה חושך בחדר היו יכולים על ידו להבחין בין מטבע למטבע, יצאו כולם ידי חובה, וההסתכלות באצבעות אינה מעכבת. אם אין המצב כך, יש על הרחוקים לברך אח"כ לעצמם בורא מאורי האש. [אף במקרים של ספק אפשר לכוון בפירוש לא לצאת, ולברך אח"כ.] האמור לעיל הוא כלפי אנשים,…

שאלה: מה דין נשים לגבי איסור אכילה לפני תפילת שחרית ביום חול ובשבת?

תשובה:

נהגו רוב הנשים להקל לטעום בימות החול לאחר אמירת מקצת ברכות. ועל כן, אשה הנוהגת בימות החול לאכול לאחר אמירת מקצת מברכות השחר, אם באה לעשות כן בשבת מן הראוי שתקדש קודם אכילתה [משום שאצלה כבר הגיע זמן סעודת שבת המחייב קידוש קודם האכילה], אולם הנוהגת להקל בכך ולאכול ללא קידוש יש לה על…

שאלה: סבון שתולים באסלה פנימה, ועם כל הדחת אסלה המים עוברים בסבוניה ומנקים/מחטאים את האסלה. האם צריך להסיר סבוניה זו בשבת?

תשובה:

סבוניה הצובעת את המים יש להסירה לפני שבת, ואם אינה צובעת אין צריך להסירה. [ויש המהדרים להורידה, יעויין ארחות שבת פרק ט"ו סעיף ס"ה ובהערה שם.]

שאלה: האם מותר לקרוע או לפתוח עטיפת מתנה בשבת (לאחר שהקנו את המתנה לפני שבת ואזי מותר לקבלה)?

תשובה:

מותר לקרוע את המעטפה. (אם המתנה היא דבר שיהיה בו שימוש בשבת, אז אין צורך להקנות קודם השבת).

שאלה: האם שערה תלושה נחשבת מוקצה ואסור להסירה מהבגד?

תשובה:

שערה תלושה המונחת על הבגד אינה מוקצה ומותר להסירה, משום שהיא נטפלת לבגד.

שאלה: יש לי בבית כלים שמיועדים רק לשבת, האם מותר לי אחרי ארוחת שבת(ארוחת צהריים) לשטוף אותם, ובכך אני מכין אותם בעצם לשבת הבאה? כמו כן מפריע לי שכלים מלוכלכים נמצאים בכיור בשבת, האם מותר להדיחם?

תשובה:

אין להכין משבת זו לשבת הבאה, אולם אם באמת הדבר מפריע מאד בשבת מותר להדיחם משום שהדבר נעשה לצורך שבת זו.

שאלה: מייל שנשלח בשבת אלי, האם מותר לי לפתחו?

תשובה:

מותר לפתחו. [לאחר שעבר במוצאי שבת זמן שהיה אפשר לכתבו אז.]

שאלה: האם ניתן להאכיל ציפורים חופשיות בשבת ולהוסיף מים בכלי שמיועד לזה במרפסת אם נוהגים להניח להם אוכל בכל בוקר?

תשובה:

יש להניח אוכל מערב שבת אף בשביל שבת.

שאלה: האם מותר ליטול בשבת תוספי מזון וויטמינים שמקבלים אותם באופן קבוע לאדם שחולה ללא סכנה?

תשובה:

ויטמנים הבאים לחיזוק אין ליטלם בשבת, והבאים כתחליף לאוכל מותר ליטלם. [כן היא דעת המשנה ברורה. ובאגרות משה התיר לבריא ליטלם בכל אופן].

שאלה: כיצד אפשר למעוך תפוחי אדמה ל"פירה" בשבת?

תשובה:

מותר לרסק תפוח אדמה בכף או בקת המזלג. אם התפו"א כבר רך מאוד מותר לרסק אפילו בשיני המזלג.

שאלה: מהי הדרך הנכונה להכנת סלט פירות/ירקות בשבת? מבחינת גודל הקוביות? ערבוב? הוספת מלח ושמן?

תשובה:

יש לחתוך סמוך לסעודה ולחתוך חתיכות גדולות קצת. [כמו""כ יש לחתוך בסכין ולא בסלייסר וכדו'], מותר לערב כרגיל [אם אין החתיכות נדבקות זו לזו]. רצוי לתת קודם את השמן ואח"כ את המלח.

שאלה: יש לי חבר שהציע לי לעבוד איתו לאיזה פרוייקט בפיתוח תוכנה, ואנחנו נהיה שותפים בפרוייקט. הבעיה היא שהוא לא שומר שבת. האם מותר לי להמשיך לעבוד בפרוייקט כזה עם שותף מחלל שבת?

תשובה:

מותר להמשיך לעבוד איתו, אלא שצריך להיזהר מאוד לא לגרום לו לחלל שבת. אולי אפשר להסביר לו בדרכי נועם כמה הדבר חשוב לך, שבפרויקט המשותף שלא יעבוד בשבת.

שאלה: האם מותר להשתמש בשבת עם מגבונים לחים (שסחטתי לפני שבת) לילדים ולמבוגרים?האם יש הבדל בין מגבונים מבושמים למגבונים ללא בישום?

תשובה:

אין להשתמש במגבוני נייר בכל אופן, אף לאחר סחיטתם, משום שקשה מאוד לדעת אם נסחטו כראוי באופן שאין בהם משום סחיטה.

שאלה: האם מותר להשתמש בשבת עם מברשת אסלה, כמובן ללא חומר ניקוי?

תשובה:

במקום הצורך אפשר להשתמש, אולם רק בזמן שהמים יורדים, כך שאין צורך במים היוצאים מן המברשת לניקוי

שאלה: האם מותר להדליק נרות שבת במטבח? אפילו שלא רואים אותם מהסלון?

תשובה:

לכתחילה ודאי שעדיף להדליק בסלון שבו אוכלים את סעודת השבת. אולם אם הדבר אינו מתאפשר מותר להדליק במטבח, בתנאי שהנרות אכן יוסיפו אור ויעזרו להכנת האוכל לסעודה.

שאלה: האם בשעה שהשעון שבת מכובה מותר להוריד מפסק חשמל, כדי שהאור לא ידלק אחר כך?

תשובה:

בספר שמירת שבת כהלכתה (פרק י""ג הלכה ל""ג) כתב שמותר לעשות כן, רק שיש להוריד את המפסק בשינוי, משום איסור מוקצה. [אמנם בשם החזון איש זצ""ל נמסר שיש להחמיר בכך.]

שאלה: האם מותר להשתמש בשעון חול של משחק?

תשובה:

אסור להשתמש בשעון חול בשבת, משום איסור מדידה בשבת.

שאלה: בכל שבת מפריע לי שהכלים הלא שטופים נמצאים בכיור במשך השעות שלאחר סעודת הבוקר, האם מותר לשוטפם בשבת למרות שאין לנו צורך להשתמש בהם באותה שבת?

תשובה:

אם מפריע לכם מאד שהכלים המלוכלכים נמצאים בכיור בשבת, מותר לשוטפם בשבת.

שאלה: עד איזה גיל אפשר לתת לילדים לשחק בשבת בלגו ובקליקס?

תשובה:

עד גיל בר מצוה אפשר להקל.

שאלה: האם מותר לתלות על המקרר רשימת מאכלים לסעודות, מה להגיש בכל סעודה, ולעיין בה במהלך השבת?

תשובה:

אסור לקרוא מרשימה זו, מחשש שיבא הקורא למחוק או לשנות דברים. אולם אם הקורא אינו בעל הבית [או בעלת הבית], ואין בידו לשנות את התפריט, ואין אצלו את החשש שימחוק, מותר לקרוא, אם הסעודה היא סעודת מצוה, ויש תועלת ממה שקורא.

שאלה: מה הכללים לגבי איפור בשבת?

תשובה:

כל איפור הנמרח או הנדבק לגוף, אסור בהחלט. אבקת איפור שאינה נדבקת לגוף, יש המתירים ויש האוסרים, והמיקל בזה יש לו על מי לסמוך.

שאלה: האם מותר לתת לילדים (גילאי 3-9) בשבת משחק של 'בועות סבון'? (זהו כלי שנושפים בו ונוצרות בועות מסבון)

תשובה:

בספר שמירת שבת כהלכתה (טז לא) הובאה הוראת הגרש”"ז אויערבך זצ”"ל שאין למנוע מילדים לשחק בזה, אולם אין לומר להם לשחק בזה.

שאלה: יש ברשותי אתר אינטרנט בחו"ל, ואני רוצה לדעת מה ההלכה אומרת על מצב שלקוחות נכנסים לאתר בשבת כדי לבצע קנייה. הכל מתבצע בצורה אוטומטית, ללא פעולה של אדם כלשהוא.

תשובה:

אם הנכנסים הינם גוים, אין מניעה להשאיר את האתר פתוח בשבת. אם נכנסים גם יהודים, ראוי במידת האפשר לסוגרו בשבת.

שאלה: יש לנו בחניה שער חשמלי עבור המכוניות הנכנסות ויוצאות. לשער יש עינית שרואה (כדי שהמחסום לא יסגר לפני שהרכב שרצה לצאת באמת יצא) בשבת, כשעוברים ליד המחסום העינית רואה משהו עומד מולה והיא מדליקה נורה אדומה (העינית קטנה מאד וגם הנורה קטנה ולא מאירה ממש בצורה בולטת אלא רק נדלקת כאשר מישהו עובר מולה ונכבת מיד) האם מותר לעבור שם בשבת?

תשובה:

נחלקו בדבר גדולי פוסקי זמנינו, דעתו של הגרי""ש אלישיב זצ"”ל היתה להחמיר בזה, ומאידך דעתו של הגר""ש ואזנר שליט"”א שמכיון שהאדם עובר כדרכו ואינו מתכוין למלאכה, אין כאן ‘מלאכת מחשבת’ האסורה. לסיכום: המיקל יש לו על מי לסמוך, אולם ראוי להחמיר בדבר.

שאלה: האם מותר להשתמש ב"מעלית שבת"?

תשובה:

יש בדבר דעות שונות בין פוסקי זמנינו, וקשה להכריע בדבר, ועל כל פנים אם אפשר – רצוי מאד להמנע לא לרדת במעלית כזו [בירידה הנושא יותר בעייתי כי האדם בכובדו מזרז את הירידה, ואף גורם על ידי משקלו להרבה פעולות הנעשות בהגעת המעלית למקום עצירתה].

שאלה: אדם שמעונין להוריד את הציצית בשבת, האם בשליפת הציצית מתחת לחולצה – מפתח הצווארון למעלה -שייך איסור בורר?

תשובה:

לא.

שאלה: האם מותר לי להזמין את ביתי הנשואה לסעודת שבת, כשאני יודעת שהיא תסע בשבת לצורך כך?

תשובה:

אם ההזמנה תגרום לה ליסוע בשבת, אין להזמינה.

שאלה: בשבתות שמחה (בר מצוה, שבע ברכות) מקשטים את השולחנות בצמחייה (פרחים או עציץ), האם מותר להזיזו בשבת ממקום למקום בתוך החדר?

תשובה:

על גבי השולחן – מותר להזיז, ואף משולחן לשולחן – אם אינו עובר מעל הקרקע. אולם אסור להורידו מן השולחן לקרקע, או אפילו להעבירו באויר מעל הקרקע, אלא אם כן העציץ עשוי מפלסטיק, ואינו נקוב, ואין הנוף בולט החוצה כלל.

שאלה: קניתי לחברה ספר במתנה, אני אמורה לפגוש אותה בשבת, האם אני יכולה לתת לה את הספר בשבת?

תשובה:

אם יש להניח שהחברה תשתמש בספר בשבת, מותר לתיתו בשבת ללא הגבלה. אם לא, יש לעשות את אחת מב' האפשרויות הבאות: או להקנות לה את הספר מערב שבת [דהיינו לתת למישהו שיגביה עבורה את הספר כדי להקנותו לה]. או לומר לה בשבת שהספר מושאל לה עד מוצאי שבת, ורק אז תזכה בו.

שאלה: האם מותר להניח בשבת מרק על פלטה כבויה, אשר אמורה להידלק על ידי שעון שבת במהלך השבת?

תשובה:

אסור. [על ידי גוי אפשר להקל].

שאלה: האם מותר לקרוא בספר קומיקס בשבת, שכל הספר הוא תמונות שמתחתיהן טקסט? השאלה לגבי ילדים קטנים, ילדים בגיל חינוך ולגבי ילדים מעל גיל מצוות?

תשובה:

אם מדובר בדברי תורה או דברים שיש בהם מסר חינוכי, מותר. אם לא, יש מקילים במקום שיש בזה משום עונג שבת, ולילדים ודאי ניתן להקל בזה.

שאלה: האם מותר להסתכל בשבת על תמונה ולקרוא את הכיתוב שמתחתיה שנמצא מתחת לתמונה, כמו שנפוץ בכתבי עת, תמונות רבנים וכדומה?

תשובה:

אם התמונה היא של דברי תורה, או דברים שיש בהם מסר חינוכי, מותר. אם לא, יש מקילים במקום שיש בזה משום עונג שבת, ולילדים ודאי ניתן להקל בזה.

שאלה: אשה שהתאפרה לפני שבת, ובבוקר יום השבת האיפור נמרח על הפנים, האם מותר לנגב זאת בנייר או במגבונים בשבת?

תשובה:

יש לשטוף את האיפור במים. אם האיפור מסוג שאינו נמרח מותר על ידי נייר. אבל יש להמנע מלהשתמש במגבונים, כיון שבדרך כלל יש בזה סחיטת נוזל.

שאלה: כיצד יש להכין נס קפה בשבת? האם מותר להוסיף מים חמים ישירות על אבקת נס קפה מהמיחם החשמלי או שיש להשתמש בכלי שני/שלישי?

תשובה:

קפה שהתבשל כבר [כגון נס קפה באבקה של עלית], יש להכינו בכלי שני, (דהיינו לשים את הקפה בתוך הכוס שלתוכה עירו את המים מהמיחם). נס קפה מגורען, בהרבה מקרים אינו מבושל, ויש להכינו בכלי שלישי דוקא [דהיינו לתיתו על המים בכלי שלישי].

שאלה: כיצד מותר להכין תה בשבת כאשר יש תמצית של תה מוכנה?

תשובה:

יש להעביר את המים לכלי שני, ואז להוסיף עליהם את התמצית.

שאלה: אני עושה דיאטה, האם מותר בשבת גם להקפיד על כל הכללים?

תשובה:

מותר לעשות דיאטה בשבת, אם אין הדבר גורם צער [למשל אם מאוד מתחשק לאכול עוגה, אין להימנע מלאוכלה, אולם ניתן לאכול ממנה רק מעט].

שאלה: האם מותר להשתמש בשבת במכשיר 'סלייסר' לחיתוך סלט?

תשובה:

משום איסור טוחן יש להמנע מכך, בפרט שהטחינה כאן היא על ידי כלי המיועד לכך.

שאלה: חייל שנשאר בשבת בבסיס, ואיתו בחדר חייל חילוני שמדליק ומכבה אור בשבת. האם מותר לו ליהנות מהאור לצורך תפילה או קריאה כשאינו מתכוון ?

תשובה:

אסור ליהנות מחילול שבת חלילה, ועל כן אין לקרוא וכדו’ לאור החשמל שהדליק הלה, מאידך אין הלה יכול לאסור על החייל השני את השימוש בחדר, ולכן כל דבר שיכל לעשות קודם (באור שהיה אז, או דבר שאפשר לעשותו אף בחושך), ושהיה בדעתו לעשות קודם, יכול הוא לעשות גם אחר כך.

שאלה: האם מותר לטלטל בשבת טלפון נייד, המשמש בכל יום גם כשעון מעורר וכשעון רגיל?

תשובה:

מותר [רק שיש להזהר שלא לגרום בצורה ודאית לשינוי הקוים על המכשיר בגלל שינוי קליטה וכדומה. אם לא ברור שהקוים ישתנו, כמו שזה בדרך כלל, מותר].

שאלה: האם השימוש במי ברז חמים בשבת – בבית שמותקן בו דוד שמש – אסור לפי ההלכה, או שמדובר בהחמרה בלבד?

תשובה:

לגבי דוד שמש ישנה מחלוקת גדולה בדבר בין הפוסקים בדורות האחרונים, וקשה להכריע בדבר.

שאלה: בקיפול מפיות, מה ההגדרה של 'קיפול רגיל' המותר בשבת?

תשובה:

'קיפול רגיל' הוא קיפול שלא מתכוונים לעשות כאן צורה מיוחדת, אלא רק קיפול לצורך הסדר הטוב, כקיפול משולש וכדומה, מה שאין כן אם רוצים ליצור צורות מיוחדות, הדבר אסור. יש להוסיף שגם בקיפול מיוחד, אם לא עושים קמט בנייר, באופן שאין שום קיום לדבר, אין בזה איסור.

שאלה: שכחנו לכוון שעון שבת למזגן. המזגן בחדר היה דלוק ללא שעת כיבוי, הרבה שעות. בצהריים החלטנו שמדובר בהפסד כספי גבוה, קראנו לשכן גוי ואמרנו לו שאנחנו דתיים והמזגן בחדר דלוק. השכן שאל אם הוא יכול להוציא את השקע של המזגן, ואמרנו לו שיעשה מה שנראה לו. האם נהגנו כראוי?

תשובה:

נהגתם כדין. [כיון שמדובר ברמיזה, ובמצב בו אין הנאה חיובית בשבת ממעשה הגוי, ובמקום הפסד.]

שאלה: האם מותר להקפיא בשבת מיץ?

תשובה:

אין הבדל בין מיץ למים, ובשניהם אין איסור מוחלט, אלא שטוב להמנע מכך שלא במקום צורך גדול.

שאלה: יש לי בבית מקרר מהסוג הישן, פועל ע"י טרמוסטאט אני חושבת, אנחנו לא שמים שעון שבת אלא מגבת על דלת המקרר וכביכול הדלת פתוחה, האם זה בסדר?

תשובה:

כשהמקרר עובד – מותר לפתחו [במקררים כאלו], בשעה שהוא לא עובד – נחלקו הפוסקים בדבר, ומן הראוי להחמיר ולא לפתוח, אולם המיקל יש לו על מי שיסמוך. [המגבת לכאורה לא משנה כלל, כיון שסוף סוף פתיחת הדלת משפיעה על הטרמוסטט].

שאלה: האם מותר לערבב מיונז בסלט ביצים בשבת?

תשובה:

מותר להכין ע"י שישנה בסדר הערבוב, דהיינו לערב שתי וערב ולא כרגיל בחול. [בין כל 'שתי' ל'ערב' יש להוציא את הכפית החוצה.]

שאלה: יש לנו כלב, במידה ואני רואה קרציה בשבת, האם מותר לי להרוג אותה?

תשובה:

אסור להרוג את הקרציה בשבת, משום שכל נטילת נשמה נאסרה בשבת, [ומלאכת 'שוחט' היא אחת מל"ט מלאכות], ויש למצוא את הדרך להסירה בלא להרגה [ויש להסירה ע"י מקל וכדו', כדי לא להיכשל באיסור צידה ומוקצה].

שאלה: אני עושה דיאטה מסוימת שבה לא ניתן לאכול לחם לתקופה של כמה שבועות. הבעיה שלי היא בשבת, כאשר אני מתחילה לאכול שיעור לחם על מנת שזה ייחשב לי כסעודה אני לא מתאפקת ואוכלת יותר. האם יש אפשרות שבתקופה זו אני לא אוכל לחם בשבת במהלך הסעודות ובמקום זה אני אשתה כוס מיץ ענבים?

תשובה:

אני עושה דיאטה מסוימת שבה לא ניתן לאכול לחם לתקופה של כמה שבועות. הבעיה שלי היא בשבת, כאשר אני מתחילה לאכול שיעור לחם על מנת שזה ייחשב לי כסעודה אני לא מתאפקת ואוכלת יותר. האם יש אפשרות שבתקופה זו אני לא אוכל לחם בשבת במהלך הסעודות ובמקום זה אני אשתה כוס מיץ ענבים?

שאלה: ביתי בכתה א' שוכחת להוציא מהילקוט את מחברת פרשת השבוע לשבת, האם מותר לה להוציא את המחברת בשבת מהילקוט, ובאיזה אופן?

תשובה:

מותר לה להוציא את המחברת מהילקוט כרגיל. [משום שאף אם רוב הדברים בילקוט הם מוקצה כגון עפרונות וכדו', מ"מ דינם כדין כלי שמלאכתו לאיסור שמותר לטלטלו לצורך גופו, ואין המחברת גרועה מהם.]

שאלה: רציתי לשאול האם לקשקש ברגליים בחול ים בשבת זה מותר?

תשובה:

לעשות צורה מיוחדת [של אות או ציור] אסור, ולקשקש סתם בלי משמעות מותר. (ויש מן הפוסקים המחמירים שלא לעשות כך בכל אופן, משום איסור טלטול מוקצה.

שאלה: האם מותר לפתוח בשבת שקית חלב?

תשובה:

רצוי מאוד לפתוח את הכל לפני שבת, אולם במקרה שהחלב נגמר, יש לפתוח את השקית במקום שלא יהיה אפשר להשתמש בה כך [למשל בצידי השקית], ולהעביר מיד את תכולתה לבקבוק וכדומה.

שאלה: האם מותר לקחת בגד מבית לבית בשביל ללבושו אחרי שבת?

תשובה:

אין לעשות כן משום איסור הכנה משבת לחול.

שאלה: האם מותר להזיז מפזר חום עם הרגל?

תשובה:

מותר להזיז מפזר חום עם הרגל. [זו דעת רוב הפוסקים, אמנם הנוהגים כהוראות החזון איש מחמירים בזה.]

שאלה: ברז גז שנשאר פתוח בשבת (כמובן לא דולק) האם מותר לסגור את הברז בשבת?

תשובה:

מותר לסגור את ברז הגז בשבת. אמנם אם בכניסת השבת היתה האש דולקת, והיא כבתה בשבת, יש לסגור אז את הברז בשינוי, למשל במרפק.

שאלה: האם מותר לאחר השטיפה בליל שבת, להכין את השולחן לסעודת מחרת בבוקר, וע""י כך יושמו על השולחן הכלים לפי גודלם, כלומר; צלחת רחבה מאד, צלחת רחבה בינונית, צלחת קטנה יותר, סכו"ם בצד ימין ושמאל וכוס במקומו. או שיש בכך איסור בורר?

תשובה:

אסור למיין כלים לצורך מחר, אולם אם אין הכלים מעורבים, אלא כל מין מונח בפני עצמו, מותר לסדר את השלחן לצורך מחר. כמו כן, כששוטפים כלים, מותר לקחת מכל הבא ליד, ואחר השטיפה להניח כל אחד במקומו, כך שלאחר השטיפה יהיו הכלים ממילא ממוינים.

שאלה: כאשר יש כיתוב על גבי עוגה במין אחר, כמו סוכריות, האם מותר למחוק את הכיתוב ע""י פיזור הסוכריות / מריחת הממרח וכו', ואז לחתוך את העוגה?

תשובה:

אסור למחוק את הכתב, משום איסור מוחק.

שאלה: האם מותר להכין מנה חמה בשבת?

תשובה:

אסור להכין מנה חמה בשבת, משום מלאכת בישול ומלאכת לישה.

שאלה: האם יש בעיה לחמם בשבת "סופלה" (-עוגת שוקולד שלא נאפתה עד הסוף) על גבי סיר שעומד על הפלטה?

תשובה:

אם העוגה לא נאפתה עד הסוף, אין לחממה [אם יכולה להגיע שם לחום של כ45 מעלות צלסיוס], ויש בזה להרבה דעות איסור תורה, וכן פסק השלחן ערוך.

שאלה: כיור שהמים ממנו נוזלים דרך צינור על אדמה בבנין משותף האם יש איסור בשבת ליטול ידים וכדו' בכיור זה?

תשובה:

אם המים מגיעים מיד עם השפיכה [מכוחו של השופך] לאדמה הדבר אסור, אם הם מתעכבים עוד [באופן שלא מכח שפיכתו הם הגיעו לאדמה] המיקל בזה יש לו על מה שיסמוך, וראוי לסדר [אם אפשר] שהמים יגיעו לצינור הביוב.

שאלה: יש לי מי-פה של חברת אורביטול, שלפני השימוש יש צורך לנער אותו חזק, כדי שיתערבבו שני המרקמים של החומר (מרקם אחד מיימי ואחד יותר שומני שצף למעלה). האם מותר לנער את זה בשבת ולהשתמש בו?

תשובה:

אין בעיה בעירוב החומרים, אולם אם רק באחד מהם יש ריח וע"י העירוב מקבל כל החומר ריח, יש האוסרים את הדבר, והמיקל יש לו על מי שיסמוך.

שאלה: א. סלט ביצים שמכינים בשבת בבוקר. האם מותר לעצב אותו בצלחת בצורת עיגולים עם כלי (כף מיוחדת) של גלידה? ב. ועם שקית נילון שעושים בה חור ומזלפים את הביצים?

תשובה:

א. אין לעצב את הסלט עם כף מיוחדת. ב. מותר לזלף ביצים עם שקית מחוררת, אלא שיש לנקב את השקית מערב שבת, ואין לזלף ע"מ לעשות צורה מיוחדת.

שאלה: האם יש בעיה שאשה תעשה הבדלה באופן קבוע לה ולבנה? (גרושה)

תשובה:

אם הבן בר מצוה יבדיל הוא, אם אינו בר מצוה, הרי שאם אפשר בקלות לשמוע הבדלה משכנים עדיף לעשות כך, ואם אי אפשר תבדיל האם, והבן ישתה את היין.

שאלה: האם מותר לנסוע בקורקינט בשבת?

תשובה:

מותר ליסוע בקורקינט בשבת, אולם יש הנמנעים ליסוע ברשות הרבים מפני כבוד השבת.

שאלה: 1. האם מותר בשבת להוציא כינים וביצים מהשיער (בידיים) ולהרוג אותן? 2. וכן לגבי תולעי מעיים.

תשובה:

מותר להוציא את הכינים [רק להיזהר מאוד לא לתלוש שיער], ומן הראוי שלא להרגם, אלא להניחם. לגבי תולעים מותר להוציאם, אולם אסור להרגם.

שאלה: האם נכון המנהג שאין להחליף את בגדי השבת עד לצאת השבת?

תשובה:

בודאי שמן הראוי ללכת עם בגדי השבת כל השבת. (וחכמי הקבלה כתבו שאין להחליפם עד לאחר סעודה רביעית).

שאלה: האם מותר בשבת לקפל מפיות בצורה יפה לסעודה, אם זורקים אותן בסוף הסעודה?

תשובה:

אין לקפל קיפול מיוחד, גם אם בדעתו לזרוק את המפיות לאחר השימוש.

שאלה: האם מותר לקחת בשבת כרטיס/אישור כניסה לכותל? כרטיס זה מאפשר בדרך כלל להכנס ללא בידוק בשער החשמלי.

תשובה:

אם א"א לעבור בלי להיבדק ויש עליך מתכות שישמיעו קול בבדיקה מותר לקחת את האישור כדי למנוע חילול שבת, אולם אם אין חשש כזה אין לקחתו.

שאלה: מאיזו שעה ניתן להדליק נרות שבת?

תשובה:

מפלג המנחה. (כדאי לבדוק בלוחות מדוייקים), ובתנאי שהאשה אכן מקבלת שבת עם הדלקתה.

שאלה: הבטחתי לבני שעל כל פרק משניות שיבחן בעל פה אתן לו שקל, בשבת האחרונה הוא ביקש להבחן, והסתפקנו האם יש בכך משום איסור 'שכר שבת'?

תשובה:

אם הדבר ניתן לא בתור שכר אלא בתור פרס, אין בזה משום שכר שבת.

שאלה: כשמטאטים את הבית נקשרים בשערות המטאטא ליכלוכים ("שערות אבק", מזכרות מפעילויות הילדים וכדומה). האם מותר בשבת להוציא משערות המטאטא לכלוכים אלו ע"י משיכתם או שיש בכך משום בורר? כמו כן, לפעמים נתלשות מעט שערות מטאטא עם הלכלוך, ואין כוונתי לכך. האם זה בסדר?

תשובה:

אין לנקות את המטאטא בשבת [משום בורר ומשום טלטול מוקצה], אולם אין צריך לחשוש שמא יתלשו שערות מהמטאטא, מאחר שאין מתכוונים לכך.

שאלה: האם מותר להעביר נורת חירום דולקת שאינה מחוברת לחשמל מחדר לחדר? ובמה הוא שונה ממאוורר שמותר להזיז אותו?

תשובה:

אם הנורה היא נורת להט או פלורסנט אסור, משום שהשלהבת או הגז בפלורוסנט הוא מוקצה, והמנורה נחשבת כבסיס אליו. (בנורת לד יש המקילים, והמקיל יש לו על מה שיסמוך.)

שאלה: אם הושארה להבת גז דולקת האם מותר לבקש מגוי לכבותה בדרך רמז כלשהי?

תשובה:

מותר במקום הצורך (דהיינו כשיש בדבר הפסד גדול או כשהחום מפריע, או שיש בזה חשש סכנה) לרמוז לגוי רמז שאינו של ציווי, דהיינו לומר לו שיש כאן להבה שדלוקה שלא לצורך, ואם הוא יבין הוא יכבנה מאיליו.

שאלה: האם מותר להשאיר פלאפון דלוק בשבת ולקבל באופן עצמאי הודעות וחדשות?

תשובה:

חדשות והודעות שנכתבו ע"י ישראל באיסור בשבת , או ע"י גוי לצורך היהודי, אסור לקראם בשבת. דברים שנכתבו ע"י גוי שלא לצורך ישראל, מותר לקראם – ללא נגיעה או לחיצה על כפתורי המכשיר, אם יתכן שיהיה מקריאתם תועלת בשבת.

שאלה: לעיתים קרובות בשבת בלילה אני מגיעה לחשבון נפש עם עצמי, אני בוכה ומתפללת לחזרה בתשובה ועליה רוחנית. (דבר שנמנע ממני במשך השבוע. בשבת אני ישנה לפני הסעודה ובלילה אני ערה והכל שקט..) אני מסתפקת האם מותר לבכות בשבת לדבר חיובי או שזו עצת היצר?

תשובה:

בכי של עצבות אין לבכות בשבת (אא"כ אי הבכי יגרום לעצבות יתר), בכי מחמת השתוקקות לקרבת ה' מותר לבכות בשבת.

שאלה: מגבונים לחים בשבת, אם הם לא מלאי רטיבות אלא לחים במקצת יש בעיה?

תשובה:

אין להשתמש כלל במגבונים לחים בשבת, (משום שבקלות אפשר לטעות ולבוא לאיסור סחיטה), אפשר להתיז עם בקבוק מתזית (הניתן למילוי חוזר) ולנגב עם טישו וכדו'.

שאלה: אם אני נמצא אחרי הסעודה השניה בשבת האם מותר לי לשטוף את הכלים, גם אם אני יודע בוודאי שאני לא יאכל סעודה שלישית בבית?

תשובה:

אין לשטוף כלים בשבת כשאין בהם צורך כלל לשבת.

שאלה: אם הפלטה מכוונת על שעון שבת, בזמן שהיא לא פועלת, האם מותר להניח עליה תבשיל לח, למשל – דגים או עוף עם רוטב, כשהרוטב קצת קרוש – כדי שיתחמם ברגע שהפלטה תתחיל לפעול?

תשובה:

אין להניח אוכל על הפלטה בשבת אפילו לפני שנדלקה, ואפילו אוכל יבש.

שאלה: לפני שבת הפעלתי את המפזר חום על דרגה נמוכה, וחיברתי לשעון שבת. ובשבת, כשהוא לא פועל, אני רוצה לשנות שיהיה יותר חם בשעה שיפעל – האם זה מותר?

תשובה:

אין לסובב את הכפתור, גם כשהשעון מכובה. (משום שיש כאן גרם עשיית מלאכה בשבת, שלא הותר אלא במקום הפסד, ויש בזה גם בעיה של מוקצה, ויתכן שאף בעיות נוספות).

שאלה: האם מותר להחזיק את המפיון ולזרוק אותו בגמר השימוש, למרות שבעל כרחו יבא קצת לידי סחיטה?

תשובה:

מותר לזרוק את הטישו לאחר שספוג, ואין צריך לחוש לסחיטה. (משום שזה סחיטה בשינוי ואין תועלת מסחיטה זו וכו').

שאלה: כיור שנסתם בשבת, האם מותר לשפוך חומר פותח סתימות, כגון מי אש?

תשובה:

אין לפתוח בשבת את הסתימה בשבת ע"י חומרים חריפים. (כי דין פתיחה זו כדין פתיחה ע"י אומן שאסורה).

שאלה: כשהבעל אינו בבית במוצאי שבת, והאשה עושה הבדלה, מה יכולה לשתות במקום יין?

תשובה:

כדאי להבדיל על מיץ ענבים [עדיף 100% טבעי], אם זה קשה לה, יש להבדיל על מיץ טבעי, למשל מיץ תפוזים 100% טבעי וכדומה.

שאלה: האם מותר להניח מפית/נייר טישו על מנת לספוג משקים שנשפכו על השולחן? וכן האם יש הבדל מבחינה הלכתית בין מים לשאר משקים כגון: יין של הקידוש, מיץ וכדומה.

תשובה:

מותר בכל אופן.

 

 « לחזרה לדף עשה לך רב  

לוח הקדשות והנצחות

יונ 2022
סיון / תמוז התשפב

< >
אבגדהוז
1
ב
2
ג
3
ד
4
ה
5
ו
6
ז
7
ח
8
ט
9
י
10
יא
11
יב
12
יג
13
יד
14
טו
15
טז
16
יז
17
יח
18
יט
19
כ
20
כא
21
כב
22
כג
23
כד
24
כה
25
כו
26
כז
27
כח
28
כט
29
ל
30
א
מדורי הלימוד התפוסים להקדשות ביום זה

הכל פנוי

כל המסלולים תפוסים

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

שמירת הלשון

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל המסלולים תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

כל מסלולי הלימוד תפוסים

כל המסלולים תפוסים

כל המסלולים תפוסים

כל המסלולים תפוסים

הכל פנוי

לחץ על היום הרצוי כדי לראות אילו מדורים תפוסים. באם היום שרצית תפוס יש ליצור קשר עם המשרד בטל: 0765-404-360 לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר במייל: donations@2halachot.org
מה השעה עכשיו ב...
GMTVancouverSan FranciscoSeattle
Los AngelesDenverMexico CityHouston
MinneapolisNew OrleansChicagoMontgomery
IndianapolisAtlantaDetroitMiami
Washington DCPhiladelphiaNew YorkMontreal
BostonBuenos AiresSao PauloRio De Janeiro
LisbonDublinLondonMadrid
BarcelonaParisBrusselsAmsterdam
FrankfurtRomeBerlinPrague
ViennaStockholmAthensHelsinki
MinskIstanbulCairoJerusalem
BeirutMoscowBaghdadDubai
BangkokJakartaHong KongBeijing
ShanghaiSeoulTokyoMelbourne
SydneyBrisbaneVladivostokKamchatka
כל הזכויות שמורות לארגון "שתי הלכות ביום" ©

    אני מעוניין לרכוש את החוברות הבאות:



      גם אני רוצה להודות ולשתף



        X
        גלילה לראש העמוד
        דילוג לתוכן
        פתח סרגל נגישות

        כלי נגישות

        • הגדל טקסט
        • הקטן טקסט
        • גווני אפור
        • ניגודיות גבוהה
        • ניגודיות הפוכה
        • רקע בהיר
        • הדגשת קישורים
        • פונט קריא
        • איפוס